Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
42 minuty temu, bjar_1 napisał:

Zamknięte drogi, na miejscu koncentracja służb, w tym straż pożarna, policja, wojsko.

W miejscowości Mniszków w powiecie Opoczyńskim, na polach spadł duży dron. Wyznaczona została strefa z zakazem przebywania. Pomimo wzrokowej identyfikacji jako dron produkowany w Rosji, nie ma oficjalnego potwierdzenia na temat pochodzenia obiektu.

Daleko doleciał...

FB_IMG_1757489820307.jpg

Byłem na łowach z powodu ASF, miałem strzelać bo coś w górze mi się nie podobało - dzik nie dzik... Po ostatnich wypadkach odpuściłem. 

Po tym kiepskim żarciku chociaż poniekąd prawdziwym napiszę, że naród w "konsternacji" okoliczny (taki był zamysł chyba wpuszczenia tych dronów).

Przyziemił w sumie w bliskich moich okolicach. 

Kto wie czy nad moim domem nie przeleciał 🤨🤔

Nasze lotnictwo w każdym razie lata tu do tej pory. 

Napisano
31 minut temu, bodziu000000 napisał:

A to już jest poważniejsza sprawa. 

Ciekawe czy na ostatnim spotkaniu Chiny Rosja były poruszane te działania....

Bo jeśli były no to się zaczyna robić "ciekawie" i takie zamknięcie drogi dla towarów z Chin było przewidziane i pewnie brane pod uwagę w całokształcie "strat i zysków" dużego brata.

Za dużo wymyślam ?

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, lowiec napisał:

A to już jest poważniejsza sprawa. 

Ciekawe czy na ostatnim spotkaniu Chiny Rosja były poruszane te działania....

Bo jeśli były no to się zaczyna robić "ciekawie" i takie zamknięcie drogi dla towarów z Chin było przewidziane i pewnie brane pod uwagę w całokształcie "strat i zysków" dużego brata.

Za dużo wymyślam ?

Nieuzbrojony tak strop rozwalił? , to co będzie jak uzbrojony doleci?

D1a.jpg

D1b.jpg

D1c.jpg

Edytowane przez fala
Napisano
38 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

SG WP:

Czosnówka, Wyryki-Wola, Cześniki, Wohyń, Wyhalew i Krzywowierzba-Kolonia - na terenie tych miejscowości w województwie lubelskim odnaleziono szczątki dronów.

+ Osiny i Bór Kunowski

Napisano

Drony nad Polską. Przedstawiciel Rosji zabrał głos

Uważamy te oskarżenia za bezpodstawne. Nie przedstawiono żadnych dowodów na to, że drony te są rosyjskiego pochodzenia” — powiedział Andriej Ordasz, tymczasowy chargé d’affaires Rosji w Polsce w rozmowie z rosyjską agencją RIA Nowosti. Rzecznik MSZ Polski Paweł Wroński przekazał, że przedstawicielowi Rosji zostanie wręczona nota protestacyjna po naruszeniu polskiej przestrzeni powietrznej.

image.thumb.jpeg.635964dd9f0e83d78090df1c28f24361.jpeg

Ordasz w rozmowie z RIA Nowosti stwierdził, że „Rosja nie jest zainteresowana eskalacją”, lecz Moskwa nie spodziewa się, że „polskie władze w swoim antyrosyjskim szale posłuchają” strony rosyjskiej.

Napisano
13 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

+ Osiny i Bór Kunowski

Pinezka to Bór Kunowski. Czyli daleko zaleciał i nie dziwota, że zamknięto lotniska stolicy, bo gdyby miał nieco inny kurs to spokojnie mógłby spaść na Warszawę i przestrzeń nad stolicą musiała być w pełni drożna dla wojska.

image.thumb.jpeg.01ec1926a4248a8220689ce85552f278.jpeg

Napisano

A tymczasem w mediach groteskowa mieszanina euforii i dumy narodowej, że nareszcie strzelamy. Na 19 dronów zestrzelono 3 (co do czwartego nie ma pewności, jak twierdzi wojsko), czyli zestrzelono 15,8% dronów. Sukces, że hej :classic_unsure:

Napisano
14 minut temu, bjar_1 napisał:

Osiny i Bór? Dwa tak blisko siebie? Czekam na newsy!

10 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Też się zdziwiłem z tego samego powodu, co Ty.

Wojsko do tego się nie przyzna (i słusznie), ale może jakiś system WRE ściągnął je we w miarę zbliżone miejsce...

Napisano

Mój twardo stąpający wujek oglądał w tv jakieś rozmowy "szpeców" o dronach (parę dni temu) i mówi : "Noszzz kupiłem moskitiere za parę stów na komary i mi owocówka wleciała i co, mam reklamować? "

Napisano

Rosyjskich dronów było ponad 20. Strzelały głównie holenderskie F-35

Część dronów, które wtargnęły w naszą przestrzeń powietrzną została zestrzelona. Trwają poszukiwania i lokalizacja miejsc możliwych upadków tych obiektów” – poinformowało Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych.

Jak nieoficjalnie dowiedziała się „Rzeczpospolita”, obiektów było jednak ponad 20, najpewniej 23.