Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Najgorsze, że nic nie wiadomo o tym „pocisku”, który też wleciał. Jedni mówią, że to balistyk, inni używają sformułowania „nieznany pocisk”, ale zero informacji, gdzie te szczątki są. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: @lowiec Jak tam idzie liczenie, ile SKYctrl jest potrzebnych do całkowitej ochrony antydronowej ściany wschodniej? @lowiec PS A gdy już policzysz, ile sztuk SKYctrl SKID trzeba do kompleksowej ochrony ściany wschodniej (dałem Ci do tego wszystkie dane) to policz koszt takiego przedsięwzięcia. • Jelcz P882.57 kosztuje 5,5 mln zł • armata Mk44 Bushmaster II kosztuje 395 tys. USD / 1,44 mln zł po dzisiejszym kursie • system SKYctrl można liczyć około 15 mln zł Cytuj
beaviso Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 33 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Najgorsze, że nic nie wiadomo o tym „pocisku”, który też wleciał. Jedni mówią, że to balistyk, inni używają sformułowania „nieznany pocisk”, ale zero informacji, gdzie te szczątki są. A nie chodzi najzwyczajniej o szczątki rakiety odpalonej przez eFa? M. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Podobno nie, bo te są w pełni identyfikowalne. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak tylko dla przypomnienia... W zasadzie o czym my tu dyskutujemy od dwóch dni? Przecież nie ma o czym dyskutować. „Dzięki staraniom rządu PiS nasze niebo jest bezpieczne” Cytuj
beaviso Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 14 godzin temu, szutnik napisał: Raczej nie pierwszego. Tuż przed północą przeleciała mi nad chałupą para myśliwców w kierunku Rzeszowa( trochę k...a za nisko) . Wyskoczyłem przed dom i zagdakały dwa helikoptery ( też nisko idące ) , potem jeszcze dwa i znowu para myśliwców ( może te same ) w kierunku Lublina a 15 minut później zagdakała zepsuta kosiarka ( najprawdopodobniej ruski dron)tak ok. pierwszej w nocy- możliwe , że ten , który padł w okolicach Bychawki Trzeciej - to w linii prostej ok. 15 kilometrów a kolejna kosiarka tuż przed siódmą . Miałem na myśli, że korespondencja słyszalna przeze mnie o 0320, kilka minut po przelocie samolotów w rejonie na wschód od Tomaszowa Lubelskiego, dotyczyła *pierwszego* zestrzelenia, a nie pierwszego z intruzów w ogóle. Kukuła mówi o wyborze tylko bojowych Shahedów jako celów, oraz niezwalczaniu "wabików". Nie wiem na jakiej podstawie miałoby to się odbyć. Anyway, w korespondencji radiowej oficer naprowadzania i piloci używali określenia "Shahed" w obu przypadkach gdy doszło do zwalczania celu. W szczególności o godz. 0311 padło wyraźne stwierdzenie "ID Shahed, ID Shahed" ze strony AWACSa do obu pilotów NU01 i NU02. I ten cel został następnie zwalczony - o 0315 padła komenda "Engage Shahed!", potem 0320 potwierdzenie zestrzelenia. Szkoda że sobie całości nie nagrywałem, żeby odsłuchać na spokojnie i po parę razy spróbować wyłapać słowa... Mam tylko symboliczny fragment właśnie z 0311. Ogólnie często padały stwierdzenia "target" oraz "last known position". Wspomina o "preautoryzacji" przed startem... Też chyba nie do końca. Za każdym razem startując alarmowo z bojowymi rakietami pilot liczy się z ich użyciem, to już jest przecież "preautoryzacja". Ostatecznie i tak musi otrzymać komendę do zwalczenia celu, faktyczną "autoryzację", bo przecież warunki mogły ulec zmianie w międzyczasie. Po uzyskaniu zgody (tak jak o godz. 0315) pilot przystępuje do zwalczania celu przy pomocy wybranego przez siebie środka. Dyskusja o koszcie vs. efekcie w przypadku pojedynczego zdarzenia nie ma sensu. W przypadku skali - oczywiście. Mam nadzieję, że jednak o skali jeszcze teraz mówić nie musimy, a wyłącznie ją skrupulatnie uwzględniać i planować. Poza tym konieczność "spuszczenia drona" nabrzmiała w polityce, mediach i świadomości Kowalskiego. Po tym jak pojedyncze drony wpadły do nas w ostatnim czasie powiedziałem żonie "zobaczysz, przy najbliższej okazji w końcu coś zestrzelą, bo mają na to parcie prestiżowe". Okazja sama przybyła po paru dniach, i to w licznej grupie. M. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, beaviso napisał: Kukuła mówi o wyborze tylko bojowych Shahedów jako celów, oraz niezwalczaniu "wabików". Nie wiem na jakiej podstawie miałoby to się odbyć. Zwróciłem na to uwagę już wczoraj u innych polskich wojskowych. Oni za dużo gadają i powinni za to pójść do ancla. Oni mają rację, tylko trzeba nie chlapać jęzorem na takie tematy. Bo o czym to świadczy? O tym, że mamy radiolokacyjną zdolność odróżniania dronów-wabików od dronów bojowych. A skoro tak, to poszła piękna informacja do dzikich, że trzeba wabiki przeregulować, żebyśmy tak łatwo nie odróżniali tych dwóch rodzajów dronów. I po co to wygadywać takie rzeczy? Durnota pułkowników i generałów z nadania PiS nie ma granic. Aby tylko błysnąć w mediach... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Holandia wzywa ambasadora Rosji po incydencie z dronami nad Polską Łach powinien dostać fakturę za AMRAAMy. Cytuj
beaviso Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Albo jeszcze dwie a nawet trzy możliwości: - głupota polegająca na błędnym przeświadczeniu, że taka "magiczna" zdolność odróżnienia bojowego od wabika jest możliwa, - celowa dezinformacja w stronę dzikich, przy braku takiej zdolności i świadomości tego braku, - takie tam gadanie bez pokrycia "ku pokrzepieniu serc". W szczątkach drona odnalezionych pod Zamościem (zestrzelonego o 0320) nie odnaleziono mat. wybuchowych. I teraz pytanie - nie odnaleziono w sensie "materiał wyparował przy eksplozji w powietrzu"? Czy nie odnaleziono śladów obecności materiału wybuchowego w ogóle? M. Edytowane 2 godziny temu przez beaviso Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, beaviso napisał: Albo jeszcze dwie a nawet trzy możliwości: - głupota polegająca na błędnym przeświadczeniu, że taka "magiczna" zdolność odróżnienia bojowego od wabika jest możliwa, - celowa dezinformacja w stronę dzikich, przy braku takiej zdolności i świadomości tego braku, - takie tam gadanie bez pokrycia "ku pokrzepieniu serc". W szczątkach drona odnalezionych pod Zamościem (zestrzelonego o 0320) nie odnaleziono mat. wybuchowych. I teraz pytanie - nie odnaleziono w sensie "materiał wyparował przy eksplozji w powietrzu"? Czy nie odnaleziono śladów obecności materiału wybuchowego w ogóle? M. To oczywiście też możliwe. Dlatego jedyny słuszny wariant to jest szkoła włoska - zanik mówienia czegokolwiek, ale to jest oczywiście ponad siły polskiej durnoty wojskowej. Dzicy i tak widzą w polskich mediach, które rodzaje ich dronów leżą na polach, bo im pozwolono spaść bez ingerencji bronią. I niechby sobie kombinowali, dlaczego tak jest, a nie, żeby dostawali od WP komentarz do tego faktu. Włosi nic nie mówią w związku z wojną na Ukrainie. Nic nie mówią, niczym się nie chwalą. Co jakiś czas osintowcy tylko ze zdziwieniem odkrywają włoski sprzęt u Ukraińców na froncie. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @beaviso Twój nasłuch być może był bardzo precyzyjny. Zdaje się, że nie zarejestrowałeś więcej niż dwóch zestrzeleń. Dwa drony prawdopodobnie zestrzelono Cytuj
beaviso Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) @Jedburgh_Ops Nieco poirytowany zupełną ciszą na ustawionych przeze mnie na skanerze częstotliwościach obszarowych, zacząłem bez większej nadziei zwykłe mozolne skanowanie szerszego pasma. Fuksem po chwili trafiłem na częstotliwość komunikacji AWACS-myśliwce - innej już nie szukałem, żeby niczego nie uronić. Tak ok. godz. 3 się dostroiłem. Co było wcześniej - nie mam pojęcia, choć samoloty w moim rejonie zaczęły być słyszalne chyba tak od ok. 0130. Komunikacja dość czytelna, dobre warunki panowały, skoro moja lipna antenka teleskopowa to ściągała (na otwartej przestrzeni). Z domu pod blaszanym dachem już gorzej, ale faktycznie gadali także nad ranem po 6 - tyle że nie wiem już co, bo skrzeczało. Powtórzę, że usłyszalem raporty o dwóch zestrzeleniach - 0320 i 0338. M. Edytowane 1 godzinę temu przez beaviso Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 41 minut temu Napisano 41 minut temu Aktualizacja i urealnienie - 16 miejsc. Cześniki Czosnówka Czyżów Wyryki-Wola Krzywowierzb- Kolonia Wohyń Wyhalew Wielki Łan Mniszków Oleśno Nowe Miasto nad Pilicą Zabłocie-Kolonia Bychawka Trzecia Sobótka Smyków Rabiany/Sewerynów (upadek między tymi miejscowościami) 16 miejsc, ale niestety łączna księgowość się nie zgadza. Na początku było mówione o trzech zestrzałach pewnych i jednym prawdopodobnym. Dziś mówi się o dwóch zestrzałach. Czyli - Grzybiarze wszystkich powiatów łączcie się. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu 32 minuty temu, beaviso napisał: @Jedburgh_Ops Nieco poirytowany zupełną ciszą na ustawionych przeze mnie na skanerze częstotliwościach obszarowych, zacząłem bez większej nadziei zwykłe mozolne skanowanie szerszego pasma. Fuksem po chwili trafiłem na częstotliwość komunikacji AWACS-myśliwce - innej już nie szukałem, żeby niczego nie uronić. Tak ok. godz. 3 się dostroiłem. Co było wcześniej - nie mam pojęcia, choć samoloty w moim rejonie zaczęły być słyszalne chyba tak od ok. 0130. Komunikacja dość czytelna, dobre warunki panowały, skoro moja lipna antenka teleskopowa to ściągała (na otwartej przestrzeni). Z domu pod blaszanym dachem już gorzej, ale faktycznie gadali także nad ranem po 6 - tyle że nie wiem już co, bo skrzeczało. Powtórzę, że usłyszalem raporty o dwóch zestrzeleniach - 0320 i 0338. M. Oba te Twoje „Novembery” to mogli być Holendrzy. Tak podejrzewam - w kodzie lotniczym „N” to „November”, a to „N” aż się prosi o identyfikowanie jako „Netherlands”. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu 7 minut temu, bodziu000000 napisał: Okopowy HIV ma zagwarantowany. Ze łzami będzie wspominał, jak chadzał w krawaciku myśląc, że krawacik wyciąga osobnika z cywilizacji turańskiej. Cytuj
bjar_1 Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu Ze smutkiem zawiadamiamy, że 11 września 2025 roku około godziny 13.30 na kierunku zaporoskim, podczas wykonywania misji bojowej na Su-27 zginął nasz brat - pilot 39 Brygady Lotnictwa Taktycznego mjr Borowik Aleksander Nikołajowicz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi