Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
10 godzin temu, Erih napisał:

Yeti, ty to defetysta normalnie jesteś ;)

Nawet patrząc na "emotkę" na końcu- myślisz, że jakoś bardzo się mylę?

"Ukraina swoje oszczędza (już nie bronią pozycji do ostatniego człowieka)."

Mam niemiłe uczucie, że z całkiem innego powodu, niż Ty... się łudzisz.
Nie ma za bardzo kim, pomijając, że zapewne standardowo, wbrew PR, "zapomniano" przygotować nowe linie oporu, więc odwrót jest nieustanny i, niestety, oczywisty.

" Rosjanie chcą rozmawiać z nowym POTUS z pozycji siły..."

Tyle, że Trump nigdy nie ukrywał swojego stosunku do Putina... podobnie, jak otwartym tekstem informował, że dla niego ważniejsze są Chiny.
Zwróć uwagę, że ostatnimi tygodniami jasno określił swoje stanowisko wobec np Syrii i przyległości.

Napisano

Władimir Putin zdecydował: Umowa, która pozwala Moskwie na transport gazu przez Ukrainę, wygasa pod koniec roku. Prezydent Rosji Władimir Putin ogłosił, że gdy umowa tranzytowa wygaśnie, nie zostanie przedłużona. -Ten kontrakt już nie będzie istniał, to jest jasne. Ale to w porządku. Przetrwamy, Gazprom przetrwa - mówił. Także prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zapowiadał, że nie dojdzie do przedłużenia tej umowy. 

Panika w Węgrzech i Słowacji: Wciąż kilka europejskich państw korzysta z rosyjskiego gazu m.in. Słowacja, Węgry i Austria. Zwłaszcza tym dwóm pierwszym krajom (bo Austria sukcesywnie ogranicza rosyjski gaz) zależało nam tym, bo umowa została jednak przedłużona. Na początku miesiąca na Radzie Ministerialnej OBWE szefowie dyplomacji Słowacji i Węgier rozmawiali o tym z Siergiejem Ławrowem. 

Napisano
5 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Tyle, że Trump nigdy nie ukrywał swojego stosunku do Putina... podobnie, jak otwartym tekstem informował, że dla niego ważniejsze są Chiny.

Przeceniasz znaczenie USA. W Europie jest kilka silnych gospodarczo państw zainteresowanych wygraną Ukrainy. Wojna to pieniądze. Budżet rosji jest tylko ok. dwa razy większy od budżetu Polski. W Europie są państwa z większym budżetem niż ten rosyjski. USA już raz na wiele miesięcy wstrzymały pomoc dla Ukrainy. To wpłynęło na ich wiarygodność jako źródło wsparcia i pozwoliło innym przygotować się na powtórkę. Trochę o sytuacji gospodarczej Ukrainy i rosji:

"

Magazyn wymienia wskaźniki, według których ukraińska gospodarka wygląda lepiej niż rosyjska:

• prognoza Narodowego Banku Ukrainy na wzrost PKB o 4 proc. w 2024 r. i 4,3 proc. w 2025 r.,
  • stabilna waluta i stopa dyskontowa na prawie 30-miesięcznym niskim poziomie 13,5 proc.

„Porównajcie to z Rosją, gdzie stopa dyskontowa wkrótce musi osiągnąć 23 proc., aby powstrzymać spadek rubla, banki wyglądają na słabe, a PKB ma wzrosnąć o zaledwie 0,5-1,5 proc. w 2025 r.” — czytamy w tekście."

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-wygrywa-wojne-gospodarcza-z-rosja-the-economist/c3yj13p

Napisano
10 minut temu, MarekA napisał:

Europie jest kilka silnych gospodarczo państw zainteresowanych wygraną Ukrainy.

Kto? Może Niemcy? 

Czy są zainteresowani końcem wojny - tak. Będą mogli wrócić do JAWNEJ współpracy gospodarczej z raszką.

Czy są zainteresowani przetrwaniem części Ukrainy - tak. Będą mogli budować i sprzedawać broń Ukrainie.

Czy są zainteresowani trwaniem wojny- tak. Wykorzystując strach przed wojną zarabiają ogromne pieniądze.

https://wiadomosci.wp.pl/niemcy-pobili-kolejny-rekord-chodzi-o-eksport-broni-7104709181176576a

Napisano
1 godzinę temu, MarekA napisał:

Przeceniasz znaczenie USA. W Europie

Ja? Odważne, pomijając, że odpowiadałem na wpis Eriha :-)

W Europie jest kilka silnych

Gdyby tak było, a niestety nie jest, to i militarnie U. byłaby w całkiem innym miejscu, i R. ekonomicznie...
Mam mocne przeczucie, że za wygraną U. kciuki trzymają Polska, Nadbałtyckie, Skandynawia- z oczywistych powodów.

Budżet rosji jest tylko

I?
Sankcje w sumie są dziurawe jak ser szwajcarski, dzienny koszt wojny przewyższa roczne budżety niejednego regionu, żyją w biedzie i smrodzie, ale... są twardzi i dają radę. A na poświęcenie ludu Putin się zgadza....

Magazyn wymienia wskaźniki

I dlatego wstrzymana jest wypłata większości rent, emerytur, zawieszone najróżniejsze zobowiązania zagraniczne, a dostawy wojskowe z zewnątrz są albo "gratis", albo do zapłaty "kiedyś"- wielce możliwe, że z zamrożonych rosyjskich aktywów.

Napisano
7 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Władimir Putin zdecydował: Umowa, która pozwala Moskwie na transport gazu przez Ukrainę, wygasa pod koniec roku. Prezydent Rosji Władimir Putin ogłosił, że gdy umowa tranzytowa wygaśnie, nie zostanie przedłużona. -Ten kontrakt już nie będzie istniał, to jest jasne. Ale to w porządku. Przetrwamy, Gazprom przetrwa - mówił. Także prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zapowiadał, że nie dojdzie do przedłużenia tej umowy. 

Panika w Węgrzech i Słowacji: Wciąż kilka europejskich państw korzysta z rosyjskiego gazu m.in. Słowacja, Węgry i Austria. Zwłaszcza tym dwóm pierwszym krajom (bo Austria sukcesywnie ogranicza rosyjski gaz) zależało nam tym, bo umowa została jednak przedłużona. Na początku miesiąca na Radzie Ministerialnej OBWE szefowie dyplomacji Słowacji i Węgier rozmawiali o tym z Siergiejem Ławrowem. 

Ehe, ta...

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/unia-europejska-importuje-rekordowe-ilosci-rosyjskiego-gazu-ziemnego/ythbpg8

Napisano
Godzinę temu, karpik napisał:

Ehe, ta...

Oczywista oczywistość...
Tyle, że właśnie* dwa kraje sojusznicze Rosji i/lub ze zblatowanymi najwyższymi władzami zostały pozbawione dostaw gazu z Rosji.

* zapewne będzie dyskusja i napinanie, kto podjął pierwszy decyzję- Kijów czy Moskwa..

Napisano
13 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Nawet patrząc na "emotkę" na końcu- myślisz, że jakoś bardzo się mylę?

"Ukraina swoje oszczędza (już nie bronią pozycji do ostatniego człowieka)."

Mam niemiłe uczucie, że z całkiem innego powodu, niż Ty... się łudzisz.
Nie ma za bardzo kim, pomijając, że zapewne standardowo, wbrew PR, "zapomniano" przygotować nowe linie oporu, więc odwrót jest nieustanny i, niestety, oczywisty.

Myślę że się mylisz. Po prostu obie strony konfliktu uprawiają daleko posuniętą maskirowkę.

Ukraińcy udają słabszych niż są (aby nadal dostawać pomoc od Zachodu) Rosjanie zaś napinają wątłe już muskuły by zagarnąć jak najwięcej przed spodziewanymi rozmowami pokojowymi. Nie patrzą w tym momencie na żadne koszta, robią sprint przed spodziewaną metą.

Może im się to opłaci, moim zdaniem nie. Co do "twardości" rosyjskiego społeczeństwa, byłem, gadałem i to raczej z ludźmi z prowincji, i oni od zawsze żyli w prymitywnych warunkach i w biedzie, więc pewnie wytrzymają. Co innego ci z dużych miast - zawsze mieli lepiej, a przez ostatnie ćwierć wieku dużo lepiej niż reszta, i raczej nie zaakceptują nagłego pogorszenia warunków. I propaganda im już nie zasłoni pustawej lodówki. A zwłaszcza zamiany dżonyłokera na swojski samogon. Albo tego że zamiast naprawiać swoje Audi oryginalnymi częściami, muszą się zadowolić najtańszymi chińskimi zamiennikami. Lub płacić 10x więcej.

M81, akurat sprawa z flagami czy raczej proporcami w barwach UPA jest prosta. Dla Ukraińców to nie jest organizacja zbrodnicza tylko partyzantka walcząca z Sowietami, czytaj z Moskwą, i może marginalnie z Polakami. O zbrodni wołyńskiej nie słyszeli, albo słyszeli, ale że cięliśmy się tam równo i tak dalej, a jak coś będąc u nas przeczytają, to uznają to za moskiewską propagandę. Z drugiej strony, za mojej ostatniej bytności nad Dnieprem, znajomi mnie zaciągneli do jednej "klimatycznej" knajpy. Z początku aż się obruszyłem, jak zobaczyłem wystrój, ale tam obok Bandery na ścianie wisiał i portret Petlury, i Chmielnickiego, i Konaszewicza-Sahajdacznego. A jak z głupia frant spytałem czy te sowieckie szaszki na ścianie to trofiejne - to od razu dostałem gratisową kolejkę z dolewką;).