Skocz do zawartości
  • 0

Blaszka GEN GOUV

slav7

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

4/5 cm to za mało na rejestracje  

pojazdu prędzej znacznik na sprzęt związany z jakimś urzędem GG.

Edytowane przez abcd
  • 0
Napisano

Mam dwie takie blaszki. Szukałem wszędzie, i na zagranicznych forach nigdzie nie można znaleźć informacji do czego to było... 
Może coś z pracą przymusową czy czymś takim?

IMG_20250225_013110.jpg

IMG_20250225_013130.jpg

• 0
Napisano

Blaszki widać tłoczone ze sztancy masowo. Numery nabijane później dochodzą do 20000. Musiało w epoce być powszechne, Numery inwentarzowe mebli w urzędach?

• 0
Napisano

Obstawiał bym numeracje infrastruktury np słupy elektryczne, telegraficzne, budynki administracji.

• 0
Napisano

Raczej blaszki które informowały że są stosowane w General Gouvernement czyli na terenie Generalnego Gubernatorstwa . Z racji małej wielkości i mikrej czytelności wybicia numeru to raczej jakieś inwentarzowe jak napisał hipolit . Tablice rejestracyjne do wozów chłopskich "Paniewagen" były cynkowe odlewane z grubymi cyframi odlewanymi i nazwą powiatu i posiadały wkręt do drewna wtopiony na stałe w tabliczkę aby wkręcić tabliczkę do wozu " miałem takie i posiadam resztki takich połamanych" , podobne były do rowerów .

• 0
Napisano

Moja z lasu... ale jak to lesie - fajerki, wiadra, garnki... kto wie kto i co tam to zaniosło.

• 0
Napisano

Ja te dwie kupiłęm poprostu bo pisało generalne gubernatorstwo bo myślałem że może coś ciekawego z nich będzie.
Jedyne co moge dodać to że ta z 17964 była znaleziona razem z innymi dokumentami z tego okresu i z naszywką z pracy przymusowej (nie moje zdjęcia i nie posiadam nic oprócz tej blaszki)

6f4beb2947cea64ef8e5b61dfaa6.jpg

• 0
Napisano (edytowane)

Naszywki bym z tym nie wiązał 2 dokumenty  dotyczą asygnaty  i przewozu drewna może tabliczka to znacznik podobny jak używają obecnie leśnicy.

3B8780C8-0065-413B-A412-3CBB6C712059.jpeg

Edytowane przez abcd