Skocz do zawartości
  • 0

Co to może być?

Cichociemny14

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
23 godziny temu, Cyrograf15 napisał:

Tak z ciekawości, w co się ubieracie idąc na egzamin w szkole/uczelni, na ślub czy pogrzeb? Czy to może ja jestem już tak stary że nie potrafię sobie wyobrazić maturzystów w dresach, a jest to obecnie normalne?

Wojtek

Nie wiem czy jesteś już tak stary czy tylko tak konserwatywny( co często wiąże się z wiekiem) Podobno liczy się , to co w głowie.

• Haha 1

• 0
W dniu 10.12.2023 o 00:54, Cyrograf15 napisał:

Tak z ciekawości, w co się ubieracie idąc na egzamin w szkole/uczelni, na ślub czy pogrzeb? Czy to może ja jestem już tak stary że nie potrafię sobie wyobrazić maturzystów w dresach, a jest to obecnie normalne?

Wojtek

Serio normalne?

Jakoś w sezonie maturalnym to na ulicach widuję masy uczniaków płci wszelakiej właśnie w garniturach, garsonkach, generalnie ubranych mocno konserwatywnie, albo jak kto woli elegancko. Może i trafił się jakiś oryginał co na maturę poszedł w dresie, ale raczej jako wyjątek niż reguła.

• 0

Generalnie spinki do mankietów to wynalazek związany z czasami, kiedy mankiety (jak i kołnierzyki) nie stanowiły integralnego elementu koszuli. Taki mankiet był wykonywany ze sztywniejszego materiału niż reszta koszuli, ale też szybciej się zużywał. W takiej sytuacji łatwiej było zastosować spinkę wymienną - zwłaszcza ze jako element widoczny na zewnątrz stanowiła element biżuterii - niż przy każdej wymianie pracowicie przyszywać guziki.

Potem nastała era masowej produkcji odzieży, i spinki pozostały jedynie jako element biżuterii.

A że obecnie faceci albo nie noszą biżuterii wcale, albo noszą zupełnie inną niż kiedyś, więc spinki są w zaniku.

• 0

Elegancka koszula ma dziurki pod spinki, bywa że i dodatkowy guzik, co umożliwia użycie jej z lub bez spinek. Koszule takie są ogólnie dostępne, podobnie jak spinki. Faktycznie, stosunkowo niewiele osób obecnie ubiera się elegancko na co dzień. Jednak chyba każdy bywa parę razy do roku w okolicznościach wymagających stroju oficjalnego.

Obecnie dość sporą popularnością cieszą się obrady sejmu, tam widać garnitury, koszule oraz męską biżuterię. Stanowią je spinki do mankietów, spinka do krawatu oraz zegarek. Nie ma tam ludzi w ketach i dresach, proponuję sprawdzić.

Wojtek