Skocz do zawartości

Wojna na Wschodzie vol. 1/12

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, beaviso napisał:

nie wszyscy z przybywających do baz NATO Ukraińców mają wystarczające przeszkolenie z podstaw lotnictwa
(to o młodzikach)

Wzruszające teoryjki - bronione też na tym forum - o 21-letnich „pilotach myśliwskich”.

Ponieważ akademia sił powietrznych w Charkowie nie istnieje od ponad dwóch lat, więc Ukraińcy na siłę chcą robić i trochę robią „pilotów myśliwskich” ze studentów zapewne drugo- i trzeciorocznych. Tylko że tak się nie da.

4 minuty temu, beaviso napisał:

Cavoli zwraca też uwagę na drugą trudność, z którą mierzą się Ukraińcy. Mowa o znajomości języka angielskiego

Jak mówił gen. Nowak - z Danii (albo z Norwegii, teraz już nie pamiętam) wyrzucono radosną grupę ukraińskich kandydatów na pilotów F-16, która tam sobie wesolutko w dobrym samopoczuciu przyjechała bez znajomości angielskiego i myślała, że... nie wiem, co?

Niestety, cywilizacyjnie Ukraińcy nie za bardzo różnią się od ruskich. Jak może istnieć jakakolwiek akademia sił powietrznych nie ucząca języka angielskiego? To, kuźwa, w III Świecie niemożliwe, bo pilot wojskowy musi w sytuacjach kryzysowych porozumiewać się po angielsku już choćby z pilotami samolotów komunikacyjnych na kanale międzynarodowym.

I Ukraina z takim obyciem cywilizacyjnym chce do UE...  :-|

Ooooooooooooooo... to widzę, że przybywa chętnych do wspólnego, ze mną, taplania się w smole :-) Tylko się nie pchajcie za bardzo- załatwienie większego kotła chwilę potrwa....

beaviso...

"Zgodnie z ostatnimi doniesieniam...."

Fiu fiu... dowodzić to może kilku rzeczy..
- że ktoś wreszcie postanowił spuścić ukraiński i nie tylko PR i nadęcie...
- że ktoś przelicytował, a Cavoli delikatnie daje to do zrozumienia...
- że do kogoś dotarło i postanowił to otwartym tekstem ogłosić, że obojętnie ile i jak doposażonych F będzie darowanych, to, a pisaliśmy o tym dziesiątki razy, nie ma komu ich przekazać...
- że, i to chyba najgorsza dla Kijowa możliwość, zmienia się podejście NATO/USA i do wojny na Ukrainie, i do przekazywania sprzętu

Dla jasności- nie wierzę i nie uwierzę, że to zasłona dymna dla Rosjan ,a w rzeczywistości będzie tyle samolotów i obsad, że lotnisk na Ukrainie zabraknie...

PS Je... informacja specjalnie dla Ciebie, w sumie... potwornie chrapię- latem, przy otwartych oknach, słychać mnie.. kilka domów wcześniej.

4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

- że, i to chyba najgorsza dla Kijowa możliwość, zmienia się podejście NATO/USA i do wojny na Ukrainie, i do przekazywania sprzętu

Kowboje nie zwariowali, żeby na bazie ukraińskich niedorobionych pseudopilotów myśliwskich zrujnować sobie całą budowaną kilkadziesiąt lat reklamę i komunikację marketingową F-16. A tak by było, gdyby te F-16 w barwach Ukrainy zaczęły spadać w konfrontacji z Su-35, bo dzicz zrobi wszystko, żeby przeciwko tym F-16 rzucić co tylko ma najnowocześniejsze i ogłosić „tandetność” F-16 i w ogóle zachodniego sprzętu lotniczego.

Je...

Bardziej miałem na myśli kontekst.. polityczny.
Pomijając pożar w burdelu, który w USA się dopiero przed wyborami rozkręca, liczyłbym się z wersją, że do Waszyngtonu dotarło, że Ukraina tej wojny nie wygra i w sumie, to... nie bardzo, na tym etapie, po dwóch latach, jest zainteresowana już nie tylko wygraną, ale i przeciąganiem konfliktu w czasie.

Że nie mam racji co do Ukrainy? Aaaaaaaaaa.. jak traktować nerwowe ruchy na scenie rządowo-wojskowej? A jak traktować temat poboru*? A jak traktować dopływ ochotników, który się już dawno urwał, w przeciwieństwie do liczny migrantów na Zachód? A jak traktować ostatnie informacje o wypłatach, rotowaniu jednostek**, itp?

Otwarcie się przyznam, że osobiście nie mam pojęcia, jak bym się w takiej sytuacji odnalazł osobiście i jako ojciec dwóch Szkodników...
Ale chyba, gdybym sp... na Zachód, nie miał bym odwagi jednocześnie prosić o pomoc...

* choć tu jeszcze można dyskutować, że U nie chce stracić młodzieży, od której zależy przyszłość państwa...
** "kłania" się pobór, brak możliwości kogo i w jakim czasie przygotować...

I dlatego...

Arkadij Wołoż- Yandex
Siergiej Mndojanc - AFK Sistiema
Michaił Fridman - Alfa Bank
pomijając plankton, w ostatnich dniach zostali wykreśleni z listy sankcyjnej, gdyż... nie ma wystarczających dowodów, że wymienieni popierają politykę Kremla, także w zakresie inwazji na Ukrainę...- Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej

Bo taki Fridman, co prawda w lutym 2022 stwierdził, że wojna na Ukrainie to niepotrzebny rozlew krwi, ale... od kilku miesięcy znów mieszka w Moskwie (?) i jakoś nie słychać, żeby mu się krzywda działa...

5 hours ago, Jedburgh_Ops napisał:

Mariusz Marszałkowski: „Elektrownia Trypilska została zniszczona przy użyciu nowych pocisków w rosyjskim arsenale - Ch-69 czyli odpowiedników 🇺🇸 JASSM”.

Gdzie „odpowiedników” tam odpowiedników, bo na pewno nie pod każdym względem. Nie wiem, kto to Mariusz Marszałkowski, ale takie rzeczy powinni pisać ludzie o większym pojęciu.

Od razu widać, jakie małe powierzchnie sterowe ma ten cruise, jak wszystkie ruskie cruise'y. Dlatego one są pociskami „manewrującymi” tyle o ile, co zresztą widać na mapach-wykresach torów ich dolotów do ukraińskich celów. Każdy zakręt takiego cruise'a jest na rozwleczonym planie wycinka okręgu o promieniu dziesiątków kilometrów.

A wystarczy spojrzeć na filmiki z lotu amerykańskich cruise'ów i jak dynamicznie one mogą manewrować. To jest zupełnie inna, nieosiągalna dla dzikich liga. Wystarczy zresztą spojrzeć, jak duże powierzchnie sterowe mają JASSMy, bo o to też tutaj chodzi, albo nawet głównie o to, żeby robić dla wrogiej opl bardzo szybkie i bardzo zmienne w czasie zmyłki co do celu ataku.

Dlatego niech Mariusz Marszałkowski powstrzymuje się od takich komentarzy.

Masz rację. Powinien się powstrzymać od takich komentarzy😄

Pocisk jest uważany za odpowiednik amerykańskich AGM-158 JASSM, brytyjsko-francuskich MBDA SCALP-EG/Storm Shadow czy niemieckich Taurus KEPD 350. Debiut bojowy nastąpił w lutym 2018 podczas doświadczalnego rozmieszczenia Su-57 w Syrii.

https://milmag.pl/rosja-uzyla-nowych-pociskow-manewrujacych-ch-69-w-ukrainie/#google_vignette

Dziś jest taki kumulacyjny dzień wyjątkowych kłamstw, bredni i ordynarnych manipulacji w kwestii wojny na Ukrainie, że nie nadążam tego komentować

Artykuł: USA pozwoliły na upadek ukraińskiej armii. „Bezbronny moment”

Cytat z tego artykułu: „Przedstawicielka Pentagonu Celeste Wallander wyraziła dezaprobatę dla ukraińskich uderzeń w rosyjską infrastrukturę naftową. – »Problem z atakowaniem infrastruktury krytycznej jest taki, że to są cele cywilne i mamy obawy, bo (jak dotąd) Ukraina trzyma się najwyższych standardów przestrzegania prawa konfliktów zbrojnych« – powiedziała”.

Draństwo, hipokryzja, chamstwo, bezgraniczna bezczelność tej US wypowiedzi przekracza już wszystko. To ja tej pani odpowiem gwarą z warśawskiego Powiśla, na którym się wychowywałem.

Pani śanowna Wallander, maś pani pecha, że jak wy kowboje kasowaliście rządy Husajna w ramach Gulf Wars 1st and 2nd to ja to musiałem opisywać i w pewnym sensie raportować. W ząbek ćesany Husajn miał taką konwencjonalną elektrownię na pustyni, co ją kazał pokryć betonowym sarkofagiem według norm dla sarkofagów elektrowni atomowych. Po czym tenże Husajn kazał do norm atomowych dodać 1 m betonu do grubości sarkofagu tej jego konwencjonalnej elektrowni. To żeście wtedy w dziąsło śarpani kowboje wysłali przeciwko tej elektrowni dwa Tomahawki – jeden miał za zadanie wybić dziurę w tym sarkofagu; drugi miał za zadanie wlecieć przez tę dziurę, eksplodować wewnątrz i rozproszkować tę elektrownię. I to się dokonało. I to, pani śanowna Wallander, było dla was okay, cool, excellent, good job, fantastic and highly humanitarian.

Ale jak teraz masakrowani przez ruską turańską swołocz i dzicz Ukraińcy atakują ruskie rafinerie to są be. Cacy było wyłącznie to, jak wy kowboje skasowaliście Irakijczykom prąd podczas Gulf War, ale według was Ukraińcy nie mają prawa – w ramach obrony – atakować ruskich rafinerii produkujących paliwo do ruskich samolotów bombardujących Ukrainę i do ruskich wozów bojowych krok po kroku anektujących ten kraj.

Za przeproszeniem - rzygać się chce. Gdy/jak będzie „W” to pani śanowna Wallander wejdzie na mównicę i powie, że Siły Powietrzne RP nie mają prawa używać amerykańskich JASSMów-ER przeciwko ruskim składom paliwa albo rafineriom bo to nieetyczne.

2 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Skoro tam twierdzisz...

:classic_smile:

„Tam” to ja mam amerykańską - czysto amerykańską, nie polonijną - rodzinę w Teksasie, która jest po wielokroć normalniejsza już nie tylko od Mrs Wallander, ale od wszelkich Bidenów, Trumpów i innych takich i ona trzyma z nami i chciałaby zniknięcia z mapy świata tej turańskiej dziczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie