Jedburgh_Ops Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 2 godziny temu, bodziu000000 napisał: Jasper Maskelyne wysiada.
Czlowieksniegu Napisano 1 Grudzień 2023 Autor Napisano 1 Grudzień 2023 bodziu... "Rosjanie pod Awdiiwką szukają swojego kolegi, którego zapomnieli zabrać dzień wcześniej....." Dobrze, że zima i mróz- w innym przypadku ze smrodu by zwariowali...
Jedburgh_Ops Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 Wygląda na to, że nowy rząd RP przyłączy się do Węgier i nie dopuści do wstąpienia Ukrainy do UE. Od czasu 17:11
pawel_breslau Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 51 minut temu, bjar_1 napisał: No ale to dobrze, czy źle? Tutaj każdy musi sobie odpowiedzieć samodzielnie na to pytanie. Osobiście byłem pełen podziwu dla tych ludzi, Ukraińców, którzy na początku pełnoskalowej inwazji wracali z wielu krajów Europy aby walczyć za swój kraj. Dzisiaj, po wielu miesiącach walk, już inaczej na nich spoglądam (nadal bardzo mocno szanując i podziwiając tych walczących), na tych, którzy tylko patrzą jak i ile zarobić na tej wojnie nie patrząc na swój kraj i walczących.
bjar_1 Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 Myślę, że wiele osób ma tak samo jak Ty. Ja też.
Jedburgh_Ops Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 3 godziny temu, bjar_1 napisał: No ale to dobrze, czy źle? Nienawidzę sytuacji, gdy nie ma co i jak odpowiedzieć, albo sytuacji, gdy czegokolwiek by się nie powiedziało to każda odpowiedź będzie zła. A to jest taka właśnie sytuacja. Prawie dwa lata tej wojny przyniosły nam wszystkim olbrzymią wiedzę o Ukrainie i prawie wszystkich jej sprawach. Nasza wiedza na takie tematy bardzo się wzbogaciła i urealniła. Mam gigantyczne współczucie dla Ukraińców z powodu zaatakowania ich przez ruską dzicz; mam gigantyczny szacunek dla wszystkich Ukrainek i Ukraińców, którzy walczyli i walczą z tym ruskim zbrodniczym bydłem. Ale tak, jak nie znoszę Marka Sawickiego z PSL, a nie znoszę go nie od dziś, tak niestety trudno odmówić mu racji w jego dzisiejszej wypowiedzi. Ukraina z jej systemem gangsterki, wszechogarniającej korupcji i rozpasanej oligarchii kompletnie nie nadaje się do UE. Ja po prostu nie chcę takiego państwa w UE dopóki to państwo napalmem nie wypali swojego patologicznego systemu społeczno-gospodarczego, bo jeszcze by tylko brakowało tego, żeby ukraińscy oligarchowie do całej ich działalności półprzestępczej i przestępczej dostali za friko taki królewski dar, jak nieograniczony dostęp do rynków UE.
MarekA Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 43 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Ja po prostu nie chcę takiego państwa w UE dopóki to państwo napalmem nie wypali swojego patologicznego systemu społeczno-gospodarczego, Hmm a pamiętasz co działo się w naszym pięknym państwie przed przystąpieniem do UE? Bo ja patrząc na Ukrainę widzę sporo podobieństw do naszego pięknego kraju sprzed lat. A nie będę zaskoczony gdy po zmianie władzy okaże się że w ostatnich latach większych różnic między naszymi państwami nie ma. Prawno prawem a ma być jak królik, jego krewni lub znajomi, chcą by było.
Jedburgh_Ops Napisano 1 Grudzień 2023 Napisano 1 Grudzień 2023 Nie ma co porównywać czynników nieporównywalnych. W Polsce po 1989 roku nie było oligarchów. Pierwszym klasycznym oligarchą jest dopiero obajtek, a i to do czasu, bo być nim przestanie i to z mocy prawa. W Polsce po 1989 roku nigdy nie było kogoś takiego, jak np. szef Motor Siczy - przestępca i oligarcha. To tak, jak gdyby w Polsce któryś z prezesów któregoś z wielkich PZL-i był przestępcą i oligarchą. Ukraina miała i ma takich ludzi grube dziesiątki - u nas nigdy czegoś takiego nie było. W Polsce doszłoby do tego, co mają Ukraińcy, gdyby przy władzy był patologiczny KLD, ale ta partyjka na szczęście pożyła tylko 4 lata, więc tym bardziej przykład Ukrainy nie ma żadnego przełożenia na Polskę po 1989 roku.
Czlowieksniegu Napisano 2 Grudzień 2023 Autor Napisano 2 Grudzień 2023 Marek... "Hmm a pamiętasz ..." Powody, dla których padają informacje o ewentualnej akcesji Ukrainy do UE są, w sumie, "aż" dwa: - zrobienie bardzo dobrze Zelenskiemu - zrobienie tak sobie Putinowi Dolary vs orzechy, że na dziś, nawet pomijając wojnę, Ukraina nie spełnia więcej niż kilka procent wymagań formalnych.
Jedburgh_Ops Napisano 2 Grudzień 2023 Napisano 2 Grudzień 2023 Orban nie odpuszcza. Węgry mówią „nie”, miliony dla Polski zablokowane „Węgry cały czas blokują wypłatę refundacji dla krajów UE dostarczających Ukrainie broń w ramach tzw. Europejskiego Instrumentu na rzecz Pokoju (EPF) - przekazało Polskiej Agencji Prasowej źródło unijne. W przypadku Polski chodzi obecnie o zwrot kolejnej transzy ponad 800 mln euro”.
Rekomendowane odpowiedzi