Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dwadzieścia jeden lat, to on powinien być w okopach..........   ja rozumiem pomagać ale kobietom i dzieciom a bojce w okopy a nie odpierdalać takie morderstwa.         https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-tragiczny-wypadek-w-legnicy-kobiete-wyrzucilo-w-powietrze,nId,6911909

Interia spanikowała i filmu nie wstawiła, natomiast ci poniżej film wrzucili ale o tym że to ukrainiec to cicho sza.

https://www.brd24.pl/filmy/szokujace-nagranie-z-legnicy-pijany-kierowca-uciekal-przed-policja-zabil-21-letnia-piesza/  

Edytowane przez fala
Napisano

Od południa przeciwlotnicza nie wygląda za dobrze. Jeszcze pare takich dni i porty będą gruzem.

"W nocy rasiści wystrzelili 19 pocisków manewrujących i 19 dronów kamikadze:

▪️7 „Onyksów” z nadbrzeżnego systemu rakietowego „Bastion” (Krym);

▪️4 pociski manewrujące X-22 – starty przeprowadzono z 8 samolotów Tu-22MZ (rejon Morza Czarnego);

▪️3 pociski manewrujące kalibru z okrętu podwodnego (obszar Morza Czarnego);

▪️5 naziemnych pocisków manewrujących Iskander-K (Krym);

▪️19 „Szahedów” w dwóch kierunkach – południowym (Chauda, Krym) i północno-wschodnim (Kursk).

W wyniku działań bojowych sił i środków Sił Powietrznych zniszczono 18 celów powietrznych ."

IMG_20230720_073721_306.jpg

Napisano

Używają i dawniej jak stacjonowali w Polsce to z tym ćwiczyli.  Tyle mi zostało- znalezione na poradzieckim poligonie.

20230720_082019.jpg

20230720_081922.jpg

Napisano
10 godzin temu, fala napisał:

Dwadzieścia jeden lat, to on powinien być w okopach..........   ja rozumiem pomagać ale kobietom i dzieciom a bojce w okopy a nie odpierdalać takie morderstwa.         https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-tragiczny-wypadek-w-legnicy-kobiete-wyrzucilo-w-powietrze,nId,6911909

Interia spanikowała i filmu nie wstawiła, natomiast ci poniżej film wrzucili ale o tym że to ukrainiec to cicho sza.

https://www.brd24.pl/filmy/szokujace-nagranie-z-legnicy-pijany-kierowca-uciekal-przed-policja-zabil-21-letnia-piesza/  

Mój stosunek wobec ukraińskich mężczyzn niestety ewoluuje, a jako warszawianin widzę i słyszę od ludzi wszystko w większej skali. Ukraińscy mężczyźni z pierwszych dwóch kwartałów 2022 roku to już jest nie to samo, co ukraińscy mężczyźni z II kwartału roku 2023 i jest to niestety uderzające. Po wybuchu wojny nie było w Warszawie widać rozrywkowych młodych Ukraińców, a wręcz przeciwnie – szacunkowe statystyki mówiły, że ok. 200-300 tys. ukraińskich mężczyzn z całego świata raptownie wróciło – z własnej woli – do ojczyzny, żeby walczyć z ruskimi. Wierzę w to dlatego, że znam m.in. prezesów 11 firm budowlanych, którzy nagle stanęli na granicy istnienia ich firm, ponieważ nagle prawie wszyscy Ukraińcy u nich pracujący z własnej woli wyjechali walczyć z ruską dziczą i nie było komu pracować w polskich firmach generalnego wykonawstwa.

Na warszawskich ulicach i ogólnie w miejscach publicznych u Ukraińców była wtedy atmosfera smutku, powagi, skupienia. Sam wtedy w Vol. 2 albo w Vol. 3 broniłem Ukraińców, o których europejskie media pisały, że wałęsają się po ulicach europejskich miast zamiast zgłaszać się do wojska. Gdy europejscy dziennikarze zaczęli tę sprawę badać to w przeważającej większości przypadków ci Ukraińcy wyciągali kwit i pokazywali, że są objęci poborem, a tylko czekają na rządową dyspozycję kiedy mają wrócić na Ukrainę i do jakiej jednostki mają się zgłosić.

Ale coś się zmieniło i doskonale widać to w Warszawie. Idealnie wpisuje się to w doniesienia ukraińskich mediów o nowej gałęzi tamtejszej przestępczości – wykształciło się olbrzymie podziemie lewych zwolnień z wojska. Są w tym biznesie lekarze, fałszerze dokumentów i gangi zarządzające tym biznesem. W warszawskich miejscach publicznych liczba ukraińskich mężczyzn w wieku poborowym bardzo znacznie wzrosła. Zachowują się, jak u siebie, na luzie i rozrywkowo. Atmosfera powagi u nich zniknęła. Nieraz ze znajomymi pytamy takich, dlaczego nie walczą na Ukrainie? Odpowiedź – albo cisza, albo że nie rozumieją, o co są pytani. W tym tygodniu jechałem metrem i siadła obok mnie grupa czterech ukraińskich mężczyzn w wieku, na oko, 25-30 lat. Zachowywali się bardzo hałaśliwie. Zapytałem ich, dlaczego nie są w ukraińskim wojsku? Zero odpowiedzi. Na każdym kroku słyszę od biznesmenów, którzy zatrudniają Ukraińców, że pytają ich, dlaczego nie walczą na Ukrainie? Odpowiedzi są już typowe, jak na obecny okres, czyli że ta wojna już ich nie interesuje i że chcą żyć w spokoju.

Napisano

"Ministerstwo Obrony Ukrainy udzieliło godnej odpowiedzi na groźby rosyjskich terrorystów skierowane przeciwko statkom na Morzu Czarnym

„Od godziny 00:00 w dniu 21 lipca 2023 roku wszystkie statki płynące po wodach Morza Czarnego w kierunku portów morskich Federacji Rosyjskiej i portów morskich Ukrainy znajdujących się na terytorium Ukrainy czasowo okupowanej przez Rosję mogą być uważane przez Ukrainę za przewożące ładunek wojskowy ze wszystkimi związanymi z tym zagrożeniami”."

Napisano
3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał:

Mój stosunek wobec ukraińskich mężczyzn niestety ewoluuje, a jako warszawianin widzę i słyszę od ludzi wszystko w większej skali. Ukraińscy mężczyźni z pierwszych dwóch kwartałów 2022 roku to już jest nie to samo, co ukraińscy mężczyźni z II kwartału roku 2023 i jest to niestety uderzające. Po wybuchu wojny nie było w Warszawie widać rozrywkowych młodych Ukraińców, a wręcz przeciwnie – szacunkowe statystyki mówiły, że ok. 200-300 tys. ukraińskich mężczyzn z całego świata raptownie wróciło – z własnej woli – do ojczyzny, żeby walczyć z ruskimi. Wierzę w to dlatego, że znam m.in. prezesów 11 firm budowlanych, którzy nagle stanęli na granicy istnienia ich firm, ponieważ nagle prawie wszyscy Ukraińcy u nich pracujący z własnej woli wyjechali walczyć z ruską dziczą i nie było komu pracować w polskich firmach generalnego wykonawstwa.

Na warszawskich ulicach i ogólnie w miejscach publicznych u Ukraińców była wtedy atmosfera smutku, powagi, skupienia. Sam wtedy w Vol. 2 albo w Vol. 3 broniłem Ukraińców, o których europejskie media pisały, że wałęsają się po ulicach europejskich miast zamiast zgłaszać się do wojska. Gdy europejscy dziennikarze zaczęli tę sprawę badać to w przeważającej większości przypadków ci Ukraińcy wyciągali kwit i pokazywali, że są objęci poborem, a tylko czekają na rządową dyspozycję kiedy mają wrócić na Ukrainę i do jakiej jednostki mają się zgłosić.

Ale coś się zmieniło i doskonale widać to w Warszawie. Idealnie wpisuje się to w doniesienia ukraińskich mediów o nowej gałęzi tamtejszej przestępczości – wykształciło się olbrzymie podziemie lewych zwolnień z wojska. Są w tym biznesie lekarze, fałszerze dokumentów i gangi zarządzające tym biznesem. W warszawskich miejscach publicznych liczba ukraińskich mężczyzn w wieku poborowym bardzo znacznie wzrosła. Zachowują się, jak u siebie, na luzie i rozrywkowo. Atmosfera powagi u nich zniknęła. Nieraz ze znajomymi pytamy takich, dlaczego nie walczą na Ukrainie? Odpowiedź – albo cisza, albo że nie rozumieją, o co są pytani. W tym tygodniu jechałem metrem i siadła obok mnie grupa czterech ukraińskich mężczyzn w wieku, na oko, 25-30 lat. Zachowywali się bardzo hałaśliwie. Zapytałem ich, dlaczego nie są w ukraińskim wojsku? Zero odpowiedzi. Na każdym kroku słyszę od biznesmenów, którzy zatrudniają Ukraińców, że pytają ich, dlaczego nie walczą na Ukrainie? Odpowiedzi są już typowe, jak na obecny okres, czyli że ta wojna już ich nie interesuje i że chcą żyć w spokoju.

To, że ludzie chcą się wymigać od pójścia na front nie jest dziwne i nowe. Dziwne jest, że po półtora roku wojny, korupcyjny proceder wśród urzędników ukraińskich narasta. 

Przykład z wczoraj, gdzie stwierdzono, że urzędas, który zarabia w teorii polską średnią krajową, ma majątek rzędu 18 mln DOLARÓW. To daje do myślenia, gdy szacunki mówią, że kwit na wyjazd to 1-2 tyś. dolców.

Napisano

karpik

".. szacunki mówią, że kwit na wyjazd to 1-2 tyś. dolców...."

Chyba za wyrażenie chęci do rozmów ze strony pogranicznika.
Stawki, które znam, od zaprzyjaźnionych Ukrainek*, są duuuuuuuużo wyższe i w zasadzie nie ma problemu ze znalezieniem dojścia czy pośrednika.

I, osobiście, nie będę ukrywał, że z jednej strony ukraińskich mężczyzn rozumiem czy próbuję zrozumieć, z drugiej mnie do to wrzenia doprowadza.

Wrzenia nie studzi nawet wpływ ukraińskich pracowników na nasze PKB....

* wszystkie mają męskich członków rodziny po tamtej stronie granicy...
Skuteczne i bezproblemowe przejście zaczyna się od 10 tys "zielonych"... górnej stawki nie ma- wszystko zależy gdzie-jak-ile-z czym...

Napisano
5 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

karpik

".. szacunki mówią, że kwit na wyjazd to 1-2 tyś. dolców...."

Chyba za wyrażenie chęci do rozmów ze strony pogranicznika.
Stawki, które znam, od zaprzyjaźnionych Ukrainek*, są duuuuuuuużo wyższe...

Teraz już nie pamiętam, czy mówi o tym ukraińska dziennikarka Alina Makarczuk, czy ukraiński dziennikarz Ołeh Biłecki, ale sami Ukraińcy mówią, że rozmowa o lewym zwolnieniu z wojska na dzień dobry rozpoczyna się od 7 tys. dolarów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie