Skocz do zawartości

ORP Ryś i ORP Żbik - lista załóg

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 months later...
Napisano
Witam Wszystkich
Ostatnio zacząłem interesować się historią mojej rodziny. Dowiedziałem się, że mój wujek Bernard Osiński którego nigdy nie miałem przyjemności poznać pływał na łodzi podwodnej i został internowany do Szwecji. Niestety nie wiem na jakiej łodzi pływał, a nigdzie nie mogę znaleźć listy członków załogi. Jeśli ktoś posiada listę i może mi pomóc to będę wdzięczny.
Napisano
Wszystko się zgadza . Bernard Osiński był w załodze O.R.P.Sęp" w stopniu MATA ( podoficer zawodowy) i był internowany razem z okrętem w Szwecji.
Slaw
Napisano
To może ja tez się zapytam? :)))
Czy był może (przed wojną, w czasie wojny) marynarz o nazwisku Erdman (Erdmann?) Nawet nie podam imienia, tylko pamietam tyle, że wołali na niego Miśko, Miśku (Mieczysław?), co było jakimś wschodnim zdrobnieniem imienia. Bo pochodził z kresów (Lwów i okolice). Człowiek ten zmarł jeszcze w latach siedemdziesiątych, i był z mojej dalszej rodziny.
Napisano
Hmmm, nie ma go w spisie załóg okrętów podwodnych oraz O.R.P Burza"( stan na dzien 1.09.1939) . Nie figuruje także w spisie odznaczonych Medalem Morskim (za wojne 1939-45) . W spisie odznaczonych są tylko dwa nazwiska na E" .Jest mat.Erland Jerzy.
Slaw
Napisano
Martino- pozdrawiam serdecznie! brat dziadka tez był internowany na ŻBIKU" do Szwecji. Mam niestety jako pamiątke tylko jedno zdjęcie ale dobre i to:) Reszta u starutkiej Ciotki,rodowitej szwedki, wdowy po marynarzu z Borzechowa....Pozdrawiam. M
Napisano
Witam,

jeśli ktokolwiek posiada jakieś pamiątki po swoich przodkach podwodnikach, gorąco zachęcam do ich zamieszczenia na mojej stronie - http://www.PolishNavy.pl/Subs/

Wszelkie fotki czy wspomnienia bardzo chętnie umieszczę.

Pozdrawiam
  • 4 months later...
Napisano
do radeko

znalem twego wujka, Bernarda Bena" Osinskiego, internowanego w Szwecji marynarza Sepa", poznalem go w sierpniu 1980 i przyjaznilismy sie az do jego smierci.
  • 1 year later...
  • 11 months later...
Napisano
Chor. mar. Stanisław Talaga we wrześniu 1929 r. kierował ekipą minerską MW, której zadaniem było m.in. topienie statków przeznaczonych do zablokowania wejść do gdyńskiego portu.
  • 8 years later...
Napisano
Podoficerowie z postu z 25 lutego 2009 roku to już po wojnie. Nie wiem, kiedy wprowadzono dokładnie naramienniki z dystynkcjami, zostawiając stopnie na lewym rękawie, ale chyba od 1955 roku w dół" ?.
Napisano
Kolego formoza58 stopnie ogólnowojskowe" na naramiennikach wprowadzono w 1952 r. pozostawiając stopnie MW ale na obu rękawach co obowiązywało do 1957 r. kiedy to przywrócono tradycyjne polskie mundury MW.
  • 1 year later...
Napisano
W dniu 20.02.2010 o 15:51, Czaruna napisał:

Witam chciałbym dowiedzieć się na jakim okręcie podwodnym w 1939 służył Stanisław Talaga.

Wedle moich danych chor. mar. Stanisław Talaga w 1939 r. służył w warsztatach torpedowych.

Do niewoli poszedł z Oksywia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie