Guest Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Witam,czy ktoś ma może pojęcie skąd wydobyć listę załóg obu okrętów podwodnych z września 1939 roku? na jednym z nich najprawdopodobniej ewakuował się do Szwecji mój wój i chciałbym sprawdzić ile prawdy jest w tych rodzinnych opowieściach.PozdrawiamSeemann Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Czego się nie robi dla kolegów z forum :)Przestukam Tobie listy obu załóg... no chyba że łatwiej byłoby zdecydowanie, gdybyś podał nazwisko??? Czekam 30 minut, potem piszę. Mam listy załóg wszystkich 5 o.p. wg stanu na o1.09.1939.pozdr,M Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 No to jednak muszę przepisywać...ORP ŻbikŻebrowski, Komuda, Jankisz, Zdzienicki, Sadowski, Dubiński, Małek, Pilarczyk, Frohlke, Przybylski, Sabramowicz, Skorupski, Wierzbicki, Bednarz, Komorowski, Kopeć, Kuśmider, Lisiak, Lutomirski, Maćków, Marcinkowski, Parszyk, Skolimowski, Skotarczyk, Sokołowski, Stefański, Taracznik, Wodyk, Wojda, Wojciechowski, Wypych, Czajkowski, Jóźwiak, Kalina, Kraszewski, Kubiak, Kubiszyn, Kujawa, Paprocki, Piechocki, Altman, Bukowski, Kamieniecki, Kwiatkowski, Nierzwicki, Oelberg, Posocki, Pośpiech, Radowski, Tomczak, Toruński, Trociński, Wrotek; Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 ORP RyśGrochowski, Rekner, Hedinger, Pachociński, Tomaszewicz, Buczek, Ćwiklak, Januszewski, Jastrzębski, Juszczak, Kneczka, Majewski, Pastuszuk, Schneider, Skiba, Wejman, Czerwiec, Cześnik, Jabłonowski, Książkiewicz, Kuciej, Lelito, Lewko, Maltowski, Pawlak, Pluciński, Posierbski, Simiński, Słoma, Wanke, Zarzecki, Zbrojewski, Bernadyniewicz, Dziewior, Kardacz, Kościelski, Kośmider, Kraszewski, Łaski, Łukasiewicz, Malta, Słomiński, Szczygieł, Szupryczyński, Terlecki, Żukowski, Jankowski, Karbanik, Mazur, Multan, Plichta, Sekowski, Walentynowicz, Wersocki, Gieryluk;Oczywiście mogę podać jeszcze imiona i stopnie, a także poszukać Twojego wuja na liście załogi Sępa". Odezwij się.[listy za Aneks 4 i 5 do: Rudzki, Czesław: Polskie okręty podwodne 1926-1969", wyd. MON, Warszawa 1985.] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 witam! w nazwisku jednego z tych marynarzy jest bląd. nie wnikal bym gdyby nie chodzilo o brata mojego dziadka-byl internowany do szwecji.mam nawet taka fajna fotke z kursu medycznego przed wojna...jako ze jestem nie zalogowany a chcial bym sie dowiedziec czegos wiecej(nie mam ksiazki a dziadek i jego brat nie zyja) bardzo prosze o kontakt na meila.dzieki.michal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 soooorry!!! nie ma byka! jest! czytalem nie dokladnie.BEAVISO----BARDZO PROSZE O KONTAKT NA MOJA POCZTE.pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Dzięki wielkie, BEAVISO, faktycznie trafiłem, na Żbiku był w załodze gość o nazwisku KALINA, to najprawdopodobniej mój wój Konrad Kalina (imię się zgadza?).Przy okazji, może można skąś zdobyć zdjęcia załogo z tamtego okresu...? ewentualnie opis działania Żbika od wybuchu wojny (w zasadzie poza tym, że wój tam służył, nie mam zielonego pojęcia co działo się z okrętem w trakcie wojny).Dzięki raz jeszczeSeemann Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Jeśli chodzi o działania o.p. Żbik" we wrześniu 1939 r., to najlepiej będzie chyba zajrzeć do publikacji Jerzego Pertka:1) Wielkie dni małej floty2) Mała flota wielka duchem 3) Okręty podwodne Ryś", Żbik" i Wilk" PozdrawiamLeuthen Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Tak, zgadza się! Pasuje jak ulał do Twojego w_U_ja - st. mar. Konrad Kalina.Jak znajdę przy okazji czas, to napiszę tutaj parę zdań nt. września '39 i okresu internowania.pozdr,M Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 będę wdzięczny! ewentualnie, jeśli to ogólnie dostępne materiały o których chcesz pisać, to daj mi na nie namiary a poszukam sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 To jest ta wspomniana przeze mnie książka Rudzkiego. Nie ma tam bezpośrednio wzmianki o starmarze Kalinie, ale jest parę słów o Żbiku, w tym o epizodzie szwedzkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Beaviso a ja ? znalazles cos moze o moim wujku? pozdr. michal-wyslalem ci namiary na meila Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Spokojnie, odpowiem, ale nie chcę na szybko. Nie mam niestety żadnych indywidualnych informacji...Aktualnie od rana piszę jakieś listy motywacyjne, więc nie chcę zbaczać na dłużej z tematu, bo mnie natchnienie opuści...A może ktoś z Waszych znajomych w Trójmieście szuka absolwenta polibudy - od informatyki w zarządzaniu i od zarządzania zakł. produkcyjnymi, bez doświadczenia, ale za to dociekliwego? ;-PPP Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 DTH - czy oficer o którym pisałeś był w służbie przed wojną czy po ?poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 Beaviso napisał, ale jest pewien zonk!Z kolejności na liście można bowiem wnioskować o stopniu, do Łukasiewicza porucznik nie pasuje!na dzień 01.09.1939. w załodze był bowiemST. MAR. Stanisław ŁukasiewiczCudowny awans do innej klasy specjalistów, no i innej klasy społecznej? Nie sądzę. A flottenrock chyba się prostemu starmarowi nie należał? Może pomyliło się z por. Cezarym Tomasiewiczem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted April 19, 2004 Share Posted April 19, 2004 A co można wywnioskować z tych abytych papierów" po Łukasiewiczu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 20, 2004 Share Posted April 20, 2004 W okresie 1918-45 w M.W nie było oficera o nazwisku Łukasiewicz był Łukaszewski -promocja 1937 ale ten służył na O.R.P Grom", Garland", Kujawiak", Dragon". DTH a czy możesz wrzucić skana orzełka (może to produkcja zachodnia)poz Slaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 20, 2004 Share Posted April 20, 2004 DTH - teraz dopiero doczytałem że orzeł jest produkcji zachodniej(ale jakbyś mógł wrzucić skana byłbym wdzięczny)poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 20, 2004 Share Posted April 20, 2004 Orzełek wz.33 wygląda na produkcje GUZPOL".DTH czy możesz wrzucić te orły oficerski o których pisałeś wcześniej .poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 DTH -serdeczne dzięki za fotki orłów ( zawsze miło zobaczyć tak rzadkie fanty). Ptaki" na fotce nr 2,3 wyglądają na robote zachodnią co do foty nr 1 chyba II RP (szkoda że nie widać głowy)poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 23, 2004 Share Posted April 23, 2004 Orły metalowe wz. 33 z tyłu posiadały punce wytwórcy (Guzpol, Esef W-wa oraz B.Jabłoński- Poznań )mocowane były na słupek z nakrętką Zachodnie z tyłu były bez punc ( widzialem 3 różne rysunki ) mocowane na słupek z nakrętką lub zapięcie ala agrafka . Co do oficeskich ( i chorążych ) to trudno w niektórych przypadkach dojść ładu czy to II RP czy Zachód. poz Slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 BEAVISO drogi kolego-pamietasz o mnie? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
beaviso Posted May 3, 2004 Share Posted May 3, 2004 Pamiętam tyle, że w końcu nie znalazłem dotąd czasu, aby Wam opisać okres internowania Żbika (Tobie i bodajże Seemannowi). Osoba, o którą pytasz Gallu, miała stopień marynarza. Oprócz listy załogi, w książce nie ma niestety żadniej innej wzmianki o nim.Jako ciekawostkę podam tylko, że do kraju wrócił mniej więcej co trzeci internowany członek załogi, w tym 1 oficer (z 16) - Władysław Salamon, który rzekł Wolę rąbać w Polsce kamienie, niż wysługiwać się szwedzkim kapitalistom!" Niezły desperat, hę? Dobrze miał, że nie 'porąbał' tak jak 'porąbali' kpt. Słaby, kpt. Przybyszewski i in...pozdr,MPS> Do środy wieczór mam dużo pracy nad pozahistorycznymi tematami, niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted July 10, 2005 Share Posted July 10, 2005 Jeżeli pozwolisz to uzupełnie małe co nieco o L. Kwapiszewskim .Jako podchorąży młodszego rocznika SPMW przed rozpoczęciem wojny wypływa na O.R.P Wilja w rejs szkolny . W 1941 zaokrętowany na ORP Piorun jeszcze jako podchorąży , w wrześniu 1941 promowany na ppor. mar. na wydziale administracyjnym a następny awans na por.mar. w 1944 . Po wojnie zamieszkał w Anglii a następnie w Kanadzie .poz.Slaw 100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
martino08 Posted June 17, 2006 Share Posted June 17, 2006 Witam wszystkich :-) trafiłem tu wpisując w googlach nazwisko mojego dziadka i ORP Żbik, mój dziadek pływał na tym okręcie i był internowany w Szwecji, mam masę pamiątek po nim, mundur, odznaczenia.Jeżeli jest ktoś zainteresowany chętnie podziele się informacjami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.