Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, bjar_1 napisał:

Jak to można się uwstecznić... W październiku 1956 roku wieszali komuchów na latarniach, a w 2022 roku liżą radziecki odbyt fiutinowski.

Węgrzy utracili pamięć pokoleniową. Na tym polega niezwykłość tego, co się teraz dzieje w tym państwie. My nie utraciliśmy - oni utracili całkowicie. Wybrali oligarchizację kraju, monopilizację mediów przez mafię jednego człowieka i związane z tym rycie beretów. Tak wybrali i całkowicie godzą się na to.

3,2 mln szubrawców należało do PZPR, ale nigdy to Polaków nie ogłupiło bez względu na wszystko. My wysysamy z mlekiem matek i z bobofrutów świadomość tego, czym jest Rosja i rusek, czyli świadomość tamtejszego kompletnego cywilizacyjnego, kulturowego, ogólnoludzkiego zdziczenia, chamstwa, prostactwa, prymitywizmu połączonych z minimalizacją zwyczajnych ludzkich elementarnych potrzeb, jak higiena i itp. My pamięci pokoleniowej nie utraciliśmy nawet odrobiny, mimo przejęcia od Zachodu konsumpcyjnego stylu życia.

19 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

...My nie utraciliśmy...

Serio? My nie utraciliśmy? Miałem wcześniej napisać na ten temat ale jakoś się powstrzymywałem aby zbytnio polityki tutaj nie wrzucać z naszego podwórka. Ale muszę przytoczyć dane RMF 24 (dane z 2019r.)

Osoby w wieku 40-49 lat najwięcej głosów (40,7 proc.) oddało na PiS

Z kolei w grupie osób w wieku 50-59 lat PiS uzyskało 51 proc. głosów

I myśmy się czegoś nauczyli? Przecież osoby w tych 2 kategoriach wiekowych, które przytoczyłem przeżyło komunizm. I coś ich to nauczyło? Mam wrażenie, że ci ludzie potrzebują czuć oddech rządu na karku.

• Super 1
  • Tak trzymać 1

Teraz, karpik napisał:

"Syn Władimira Rudolfowicza Sołowiowa Daniil ożenił się na Bahamach z synem Nikołaja Mizuliny. Ślub odbył się w cerkwi prawosławnej."

Fejk pewnie, obliczony na wrukwienie Sołowiowa :D

38 minut temu, bjar_1 napisał:

Właśnie dlatego głosują na tych, których znają - na komuchów.

Jest nawet gorzej

"Dla mnie to, co ostatnio działo się w Polsce, taki kierunek faszyzujący, przypomina mi to lata 30. w Niemczech i lata 1933, kiedy Hitler doszedł do władzy"

Janina Ochojska

"Co jest w Mordorze?

🪖 Kadyrow zapowiedział , że stworzy własne PKW.

Ale po zakończeniu służby publicznej.

Subtelna wskazówka dla Kremla, żeby nie myśleli o zwolnieniu go

🤡 Minister Polityki Wewnętrznej Obwodu Kałuskiego zaproponował wysłanie do walki Koreańczyków z Północy i Etiopczyków.

Ponieważ Rosja „potrzebuje zmotywowanych, nienawidzących Zachodu zagranicznych bojowników”.

Najwyraźniej ich własni, domowi bojownicy nie są zmotywowani i kochają Zachód?

🔻 Sprzedaż luksusowych domów na Rublowce spadła trzykrotnie w ciągu ostatniego roku.

Z jakiegoś powodu elity nie pociąga już życie obok kremlowskiego kierownictwa.

⛔️ Przesunięto publikację danych o PKB Rosji w związku z przesłaniem Putina.

Rzeczywiście, nagle powie, że gospodarka wzrosła - trzeba będzie zmienić dane.

🏢 Na okupowanym Krymie skonfiskowanych zostanie 700 przedmiotów należących do obywateli Ukrainy.

Rosja zdecydowała się pożegnać, przed opuszczeniem Krymu, do korzystania z nieruchomości?

🏪 Mówią, że przeszli już na całodobową pracę w przedsiębiorstwach Rostec (producent pocisków i pocisków).

Sądząc po braku pocisków w armii rosyjskiej i PKW, dni w Rostecu są jakoś bardzo krótkie.

⚡️Poszukują 4 zbiegłych bojowników batalionu Somalia w obwodzie rostowskim, którzy zabrali ze sobą karabiny maszynowe .

Może po prostu chcą zamienić region rostowski w Somalię?

☦️W Moskwie policja będzie nosić pancerze z ikonami i modlitwami .

Możesz także dać kadzielnicę zamiast pałki, dla większej niezawodności."

1 godzinę temu, pawel_breslau napisał:

Serio? My nie utraciliśmy? Miałem wcześniej napisać na ten temat ale jakoś się powstrzymywałem aby zbytnio polityki tutaj nie wrzucać z naszego podwórka. Ale muszę przytoczyć dane RMF 24 (dane z 2019r.)

Osoby w wieku 40-49 lat najwięcej głosów (40,7 proc.) oddało na PiS

Z kolei w grupie osób w wieku 50-59 lat PiS uzyskało 51 proc. głosów

I myśmy się czegoś nauczyli? Przecież osoby w tych 2 kategoriach wiekowych, które przytoczyłem przeżyło komunizm. I coś ich to nauczyło? Mam wrażenie, że ci ludzie potrzebują czuć oddech rządu na karku.

Paweł,

ale musimy trzymać się parametrów. Z całym szacunkiem, ale to, co pokazałeś nie pasuje do tego, o czym ja piszę. Nie pasuje, bo nie ma takich badań. To, co pokazałeś, nie ma nic wspólnego z wielbieniem przez Polaków Rosji, rosyjskiej polityki zagranicznej, rosyjskiej gospodarki, rosyjskich wpływów na aparat rządzenia w Polsce, czyli nie ma nic wspólnego z tym, co w pełni akceptują obecni Węgrzy.

To, co pokazałeś, to jest zasmucający elektorat PiS, który jest mentalnym PRLowcem, ponieważ tęskni za następującymi czynnikami: ● Bezrobocie 0% (dziś tego nie ma) ● Zasada „Choćby biednie, ale z bezpieczeństwem socjalnym”, czyli sztandarowe peerelowskie „Czy się stoi, czy się leży, 2 tysiące się należy” (w pracy) – dziś tego nie ma ● Zasada „Biednie, ale z możliwością dociągnięcia w jakiejś pracy do emerytury” (dziś tego nie ma, a w każdym razie nie z definicji) ● 100-procentowo bezpiecznie na ulicach i w każdej innej przestrzeni publicznej, bo jak nie to milicja spałuje albo zakatuje na śmierć, żeby był spokój (dziś tego nie ma) ● „Ty mi państwo daj, bo mi się należy” – dziś tego nie ma (guzik się należy, każdy musi zapracować na swój byt według własnej koncepcji).

Zacytowałeś tylko badania nad nieszczęśnikami elektoratu wiejskiego i małomiasteczkowego, który umysłowo i mentalnie nie jest w stanie skonfrontować się z realiami współczesnego państwa europejskiego. Trzeba ten elektorat rozumieć i mimo wszystko go szanować, bo to nie jego wina, że trafił na epokową zmianę ustrojową, do której szkoły w PRL nie przygotowywały, a nawet te z lat 90. też nie przygotowywały.

Nie ma żadnych badań psychologów społecznych ani socjologów, które wskazywałyby, że powyższy elektorat to jest elektorat akceptujący agresję Rosji przeciwko Ukrainie. W ogóle nie ma żadnych badań, które wskazywałyby, że ten elektorat PiS jest rzekomo w jakiejkolwiek mierze prorosyjski. On jest tylko proPRLowski w sensie bezpieczeństwa socjalnego, a to nie to samo.

Jest rzeczą niemożliwą, aby ten elektorat był prorosyjski, ponieważ ten elektorat ma w rodzinnych historiach, jak mało kto, przestępstwa ruskiej soldateski podczas II wojny. Każda taka rodzina ma to w swojej historii, bo społeczności wiejskie i małomiasteczkowe były jako pierwsze narażone na kontakt z pijanym, barbarzyńskim, zezwierzęconym ruskim azjatyckim bydłem-żołdactwem. Na przykład, mimo że moi dziadkowie byli nie wiejscy, nie małomiasteczkowi, ale „średniomiasteczkowi”, to do końca życia nienawidzili ruskiej/azjatyckiej/turańskiej dziczy tak, jak każdy, który cokolwiek o niej wie i jej zaznał. Nienawidzili, bo się z nim bezpośrednio zetknęli. Tak samo moja matka.

Dlatego Mój Drogi nie mylmy pewnych faktów i braku badań naukowych nad nimi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie