Herr_Fisch Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Witam, prosiłbym o pomoc w określeniu datowania tego munduru, mniej więcej od kiedy do kiedy go robili, pozdrawiam Cytuj
0 Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Herr_Fisch napisał: mniej więcej od kiedy do kiedy go robili, pozdrawiam Mniej więcej od 1962 r. o końca funkcjonowania tego... Co do oznak funkcyjnych na kołnierzu to wprowadzono takowe jak na powyższej fotografii w 1969 r., dwie gwiazdki oznaczały zastępcę jednostki terenowej, czyli n.p. zastępcę komendanta gminnego ORMO, z-cę komendanta zakładowego ORMO lub z-cę komendanta plutonu ORMO, w przypadku funkcjonowania takowych. Do kompletu był jeszcze niebieski beret z metalowym orłem wzoru państwowego a następnie z metalowym orłem wzoru "ormowskiego" którego to wizerunek wsparty był na kole zębatym i kłosie żyta. Po koniec lat 80-tych pamiętam także takich "jegomościów" z tejże niechlubnej formacji co chodzili w czapkach Służby Ruchu Drogowego MO (z białym denkiem) ale czy było to uregulowane przepisem czy też była to "samowola mundurowa", tego nie wiem i w sumie wiedzieć nie chcę. Pozdro Edytowane 18 Sierpień 2022 przez Edmundo 1 Cytuj
0 Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Herr_Fisch zapomniałem dodać iż jest to kurtka munduru wyjściowego noszona także jako galowa lub służbowa. Poza tym było oddzielne umundurowanie "polowe" wprowadzone na początku lat 70-tych, noszone przez tych "specjalsów" podczas szkolenia lub na "akcje". Tylko nie wiem czy wszyscy je dostawali, osobiście nigdy nie widziałem na ulicy "ormowca"w umundurowaniu polowym (mającym nawet fajną barwę i krój), gdzie w komplecie była także rogatywka polowa z "ichnim" orzełkiem. Oni się zazwyczaj "ujawniali" w mundurach takich jak na Twojej fotografii (plus niebieski beret) podczas ówczesnych świąt państwowych, 1 maja lub 22 lipca. Cytuj
0 Herr_Fisch Napisano 18 Sierpień 2022 Autor Napisano 18 Sierpień 2022 Z tą kurtką polową to wiem, ładna aczkolwiek póki co skupiam się na ORMO galowym Cytuj
0 Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Herr_Fisch napisał: Z tą kurtką polową to wiem Polowy dla ORMO był cały komplet (tak jak wyjściowy z płaszczem) a więc kurtka, spodnie z bocznymi kieszeniami oraz kurtka zimowa czyli "bechatka" z dopinaną podpinką z "milicyjnym" futrzanym kołnierzem. Plus dodatki czyli rogatywka polowa, buty- opinacze czarne albo "skutery" MO, pas czarny skórzany "dwubolcowy" albo polowy "parciany" w kolorze zielonkawym (te używane chyba dużo rzadziej). Nigdy nie lubiłem i lubić nie będę tejże niechlubnej formacji (mimo że od jej rozwiązania minęło już kupę lat) ale przyznać trzeba że ktoś pomyślał o tym ich "pseudo polowym" umundurowaniu i to na plus. Ale lepsze "patenty" były w latach 50-tych (aż do początku 60-tych) kiedy to obowiązywały mundury służbowe (traktowane jako uniwersalne) wprowadzone przepisami z 1948 r. Wtedy te mundury też prezentowały się "bojowo". P.S. Na Twojej kurtce jest jeszcze widoczna "Odznaka Specjalna ORMO" wprowadzona Zarządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych Nr 92 z dnia 29 grudnia 1969 r. Przyznawana była "Zasłużonemu Działaczowi". Edytowane 18 Sierpień 2022 przez Edmundo Cytuj
0 RDW60 Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Na lewej kieszeni tez sie ukryla odznaka. Ciekawe jaka i za co. Cytuj
0 Edmundo Napisano 18 Sierpień 2022 Napisano 18 Sierpień 2022 Faktycznie, teraz zauważyłem. To jest "pospolita" Odznaka ORMO ustanowiona Zarządzeniem Komendanta Głównego MO Nr 461 z dnia 20 marca 1948 r. Tu w późniejszej dużo mniejszej wersji niż pierwotna. Tych małych były trzy odmiany w tym dwie z nakrętką i jedna zapinana na agrafkę. Cytuj
0 Herr_Fisch Napisano 18 Sierpień 2022 Autor Napisano 18 Sierpień 2022 Mundur ORMO polowy moim zdaniem jest taką kopia przerobiona sprzętu ZOMO, co do odznaki dobre spostrzeżenie, jedna zasłużonemu działaczowi druga zwykła odznaka ORMO, mam jeszcze za ochronę porządku publicznego lecz nieprzypięta Cytuj
0 Edmundo Napisano 19 Sierpień 2022 Napisano 19 Sierpień 2022 7 godzin temu, Herr_Fisch napisał: Mundur ORMO polowy moim zdaniem jest taką kopia przerobiona sprzętu ZOMO Moim zdaniem mundur polowy ORMO w niczym nie przypomina munduru ZOMO czy też ogólnie mówiąc munduru polowego funkcjonariuszy MO (i takie były zapewne założenia projektantów). Co do sprzętu to ORMO miało co najwyżej pałki takie jak MO, nawet ich "bojowe" kaski to były zwykłe motocyklowe "orzeszki" z namalowanym napisem ORMO (choć widziałem też takowy napis naniesiony metodą kalkomanii), odmiennego wzoru niż te używane przez ZOMO lub będące na stanie jednostek terenowych MO. Cytuj
0 lukasz-41 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 A ja pamiętam ormowców w pełnej gali, przy medalach, pilnujących porządku podczas procesji Bożego Ciała w 1981 roku w moim mieście. Cytuj
0 Edmundo Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 2 godziny temu, lukasz-41 napisał: A ja pamiętam ormowców w pełnej gali, przy medalach, pilnujących porządku podczas procesji Bożego Ciała w 1981 roku w moim mieście. Zapewne byli oddelegowani służbowo. Po takiej samowoli to jaczejka by ich wyrugowała z szeregów. Cytuj
0 lukasz-41 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 Godzinę temu, Edmundo napisał: 2 godziny temu, lukasz-41 napisał: A ja pamiętam ormowców w pełnej gali, przy medalach, pilnujących porządku podczas procesji Bożego Ciała w 1981 roku w moim mieście. Zapewne byli oddelegowani służbowo. Po takiej samowoli to jaczejka by ich wyrugowała z szeregów. Wielce prawdopodobne Stali na trasie procesji w mundurach i swoich niebieskich berecikach. A najlepsze, że kiedy przechodził ksiądz z monstrancją, część z nich się żegnała. Żałuję, że nie miałem wtedy aparatu i nie uwieczniłem scenki "ku pamięci". Cytuj
0 Edmundo Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, lukasz-41 napisał: A najlepsze, że kiedy przechodził ksiądz z monstrancją, część z nich się żegnała. Żałuję, że nie miałem wtedy aparatu i nie uwieczniłem scenki "ku pamięci". Fakt, to byłyby niepowtarzalne i niezapomniane kadry Edytowane 20 Sierpień 2022 przez Edmundo Cytuj
0 RDW60 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 Tak sie tylko zastanawiam...czy teraz powstaly by ORPP (Ochotnicze Rezerwy Policji Panstwowej) i kto by byl chetny na cos takiego? Cytuj
0 balans Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 53 minuty temu, RDW60 napisał: Tak sie tylko zastanawiam...czy teraz powstaly by ORPP (Ochotnicze Rezerwy Policji Panstwowej) i kto by byl chetny na cos takiego? WOT w czasie pandemii robił za coś takiego. A wracając do ORMO, to każdy członek partii musiał się wykazać "pracą społeczną". W przypadku prostych robotników, to było właśnie ORMO. Bardzo dawno temu pracowałem z takim jednym, który się chwalił, że pałował w 68 studentów. Natomiast ci lepiej wykształceni dostawali lepsze fuchy, np bycie ławnikiem w sądzie albo angażowanie się w prowadzenie TPPR w zakładzie. Mój kierownik, zresztą człowiek bardzo inteligentny i puszczający "do nas oko" lekko naśmiewając się z systemu, właśnie prowadził taki TPPR. I zresztą bardzo sobie to chwalił, bo w ramach tego uczestniczył w "pociągach przyjaźni" i sporo złota a nawet futer tak przy okazji przemycił wraz żoną do kraju. Cytuj
0 RDW60 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 26 minut temu, balans napisał: WOT w czasie pandemii robił za coś takiego. Odwazne porownanie, a nawet mocno chamskie. Moze podasz jakis przyklad, kogo i gdzie spalowali zolnierze WOT, tak jak robili to ORMO-wcy? Cytuj
0 balans Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 (edytowane) 2 godziny temu, RDW60 napisał: Odwazne porownanie, a nawet mocno chamskie. Moze podasz jakis przyklad, kogo i gdzie spalowali zolnierze WOT, tak jak robili to ORMO-wcy? Nigdzie nie napisałem, że WOT kogoś pałował, to po pierwsze. A po drugie, to ORMO też nikogo samodzielnie nie pałowało, bo by się bali, że po mordach dostaną. Ja ich tak ze dwa razy widziałem na ulicy w mieszanych patrolach milicyjno-ormowskich, ale ogólnie społeczeństwo uważało ich za kapusi, których zadaniem jest pilnowanie co robią sąsiedzi. Co ciekawe, to w stanie wojennym ich już nie widziałem, a widziałem sporo bo w szafie się nie chowałem. A WOT podczas niedawnej pandemii w towarzystwie policjantów też widziałem... Edytowane 20 Sierpień 2022 przez balans Cytuj
0 fala Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 3 godziny temu, balans napisał: WOT w czasie pandemii robił za coś takiego. A wracając do ORMO, to każdy członek partii musiał się wykazać "pracą społeczną". W przypadku prostych robotników, to było właśnie ORMO. Bardzo dawno temu pracowałem z takim jednym, który się chwalił, że pałował w 68 studentów. Natomiast ci lepiej wykształceni dostawali lepsze fuchy, np bycie ławnikiem w sądzie albo angażowanie się w prowadzenie TPPR w zakładzie. Mój kierownik, zresztą człowiek bardzo inteligentny i puszczający "do nas oko" lekko naśmiewając się z systemu, właśnie prowadził taki TPPR. I zresztą bardzo sobie to chwalił, bo w ramach tego uczestniczył w "pociągach przyjaźni" i sporo złota a nawet futer tak przy okazji przemycił wraz żoną do kraju. Żyłem chyba na innej planecie, w 1984 po wojsku zacząłem prace w WZMot nr.4 we Wrocławiu na stanowisku frezer, organizacji było różnych różnistych, ja wybrałem koło PTTK. Mieli własny ośrodek, co tydzień wypady po okolicy , najważniejsze było że dużo fajnych dziewczyn jeździło, komu w głowie były jakieś akty strzeliste i polityka jak obok były fajne doopcie i kilka skrzynek wyrobów Browaru Piastowskiego? Cytuj
0 RDW60 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 37 minut temu, balans napisał: ale ogólnie społeczeństwo uważało ich za kapusi, których zadaniem jest pilnowanie co robią sąsiedzi. 3 godziny temu, balans napisał: WOT w czasie pandemii robił za coś takiego. Uwazajcie na zolnierzy z WOT, moga kablowac. Cytuj
0 balans Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 22 minuty temu, RDW60 napisał: Uwazajcie na zolnierzy z WOT, moga kablowac. Może kiedyś zrozumiesz młody człowieku, że świat nie jest "czarno-biały". Gdy powstawał WOT, to jednym z zadań jakie miano postawić jego członkom było "Rozpoznawanie potencjalnych zagrożeń w miejscu zamieszkania" [cyt. z pamięci]. Nie wiem czy taki zapis istnieje do dzisiaj, bo niektórym kojarzył się ze słusznie minioną epoką. I jeszcze jedno, uważasz się za wielkiego patriotę, a sam nie używasz polskich liter, czym strasznie kaleczysz polską mowę. I gdzie tu patriotyzm? Cytuj
0 RDW60 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 5 godzin temu, balans napisał: WOT w czasie pandemii robił za coś takiego. Pochlebiasz mi, nazywajac mnie mlodym czlowiekiem 6 grudnia 1981 mialem przysiegie w Gornoslazkiej Brygadzie WOP a 13 grudnia bylem na granicy z Czechami. ORMO-wcow tam nie widzialem. Pamietam ich z pochodow 1-szo majowych. Teraz nie kombinuj. Sam porownales WOT do ORMO. Wlasnie taki przekaz moze zostac w pamieci mlodego pokolenia czytajac to. W swojej niewiedzy, albo beda wybielac ORMO, albo co gorsze beda WOT porownywac z ORMO. Wystarczy porownan Frasyniuka o WP. Wiec uwazaj co piszesz i jakich dokonujesz porownan. Czasami warto milczec. Po prostu zagalopowales sie i teraz ciezko Ci z tego wybrnac. Mnie tez boli, ze moze z racji wieku nie umiem przestawic trzcionki w moim urzadzeniu mobilnym. Kilka osob probowalo i twierdza, ze sie nie da Cytuj
0 formoza58 Napisano 20 Sierpień 2022 Napisano 20 Sierpień 2022 15 minut temu, RDW60 napisał: Po prostu zagalopowales sie i teraz ciezko Ci z tego wybrnac. Zrozumiale, ale nie dla onego, Kolego RDW60...Ale jak nie ma się więcej powera do " mieszania kijem wody", to natychmiast nalezy zjechać do podsmradzania odnośnie patriotyzmu, brąchania się w "kaleczeniu polskiej mowy", och ach i pierdum bach... A przecież było wyraźne porównanie obu tych instytucji. Wystarczy zerknąć kilka postów wyżej. Cytuj
0 balans Napisano 21 Sierpień 2022 Napisano 21 Sierpień 2022 8 godzin temu, RDW60 napisał: Teraz nie kombinuj. Sam porownales WOT do ORMO. Przecież napisałem wyraźnie w czasie PANDEMII, czyli wspólne patrole z policją na ulicach miast. I nie mam tu na myśli tych, którzy robili wtedy w logistyce, albo sami narażali się na zakażenie w szpitalach, bo tym akurat należy się szacunek. Cytuj
0 balans Napisano 21 Sierpień 2022 Napisano 21 Sierpień 2022 9 godzin temu, RDW60 napisał: Pochlebiasz mi, nazywajac mnie mlodym czlowiekiem 6 grudnia 1981 mialem przysiegie w Gornoslazkiej Brygadzie WOP a 13 grudnia bylem na granicy z Czechami. Tytułem uzupełnienia: Po pierwsze - zwracam honor za tego "młodego człowieka", bo wychodzi na to, że jesteś tak tylko z dychę młodszy niż ja. Po drugie - ja się odniosłem do tego, że w czasie pandemii ktoś podjął IDIOTYCZNĄ decyzję, aby wysłać na ulice patrole WOT z długą bronią, bo to się kojarzyło ze stanem wojennym. Swoją drogą w stanie wojennym byłeś, zapewne nie z własnego wyboru, po drugiej stronie barykady. Po trzecie - nie odniosłeś się do tego, że gdy powoływano WOT to podkreślano, że w czasie pokoju ich zadaniem będzie rozpoznanie potencjalnych zagrożeń w swoim miejscu zamieszkania. A to też się źle kojarzy, acz nie wiem czy takie coś obowiązuje i obecnie. Cytuj
0 Edmundo Napisano 21 Sierpień 2022 Napisano 21 Sierpień 2022 (edytowane) 5 godzin temu, balans napisał: ja się odniosłem do tego, że w czasie pandemii ktoś podjął IDIOTYCZNĄ decyzję, aby wysłać na ulice patrole WOT z długą bronią, bo to się kojarzyło ze stanem wojennym Chłopie, widziałeś takie patrole na własne oczy czy miałeś tylko wizje albo inne zwidy ? A jakiekolwiek przyrównywanie WOT do ormo (celowo piszę z małej litery) jest delikatnie to ujmując, nie na miejscu. Edytowane 21 Sierpień 2022 przez Edmundo Cytuj
Pytanie
Herr_Fisch
Witam, prosiłbym o pomoc w określeniu datowania tego munduru, mniej więcej od kiedy do kiedy go robili, pozdrawiam
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi