Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiane kulki i pociski

RDW60

Pytanie

Znalezione na tym samym polu. Od jakiej broni i z jakiego okresu pochodzą te ołowiane kulki i pociski ?

Kulki 2 szt. małe średnica ok. 8-9 mm (prawy górny róg zdjęcia)

Kulki 5 szt. duże średnica ok. 11-12 mm (lewy róg zdjęcia)

Pociski szt. 4 z wyciśniętymi bruzdami średnica ok 11-12 mm (dolny rząd)

Duże zniekształcone pociski 2 szt.  trudne w ustaleniu wymiarów (środkowy rząd)

20220222_100355.jpg

20220222_100406.jpg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dolny szereg, to najprawdopodobniej Berdan.

Dwa duże, to breneka (bruzdy nie są po lufie, tylko tak są odlane pociski). 

Góra-lewa, szrapnele. 

Góra-prawa, może pociski, a może nie. Potrzeba precyzyjnych danych. Możliwe, że pistolec" c-p. 

• 0
Godzinę temu, kolczyk96 napisał:

No i tak jak ja zawsze zwracam uwagę na to , że nie ma broni gwintowanej ,jest wyłącznie zawsze i tylko broń o lufach bruzdowanych

Bruzda i pole to elementy składowe gwintu. Gwint może być jedno lub wielozwojowy, prawo lub lewoskrętny, różny może być skok gwintu. Kształt gwintu też może być różny. Lufa która posiada wykonane bruzdowanie skrętne jest lufą gwintowaną. Za pługiem też powstają na polu bruzdy a nie mówimy pole bruzdowe tylko pole orne. Historycznie to już Fredro wołał o gwintówkę.

Z pozdrowieniem.Marek

• 0

Kolczyk postaraj się nie w każdym poście zamieszczać info o broni bruzdowanej . Dotarło co do poniektórych . Niestety masa książek i periodyków nie mówi o broni bruzdowanej a gwintowanej " nawet w dawnych ustawach tak pisano" . To że nie jest to prawidłowe to się zgadza, ale nie zmienisz tak szybko przyzwyczajeń i nie trzeba w tym przypadku ludzi "opierdalać" bo to świadczy o kulturze piszącego..

• 0
4 godziny temu, kolczyk96 napisał:

Witam kolegów!

Kol. Erih coś mi się wydaje , że ty niestety nie należysz do klubu ludzi ceniących sobie literaturę.

No to z literatury, pierwsze trzy pozycje z brzegu.

Nadolski, strona 131, cytuję: "Tak więc w połowie XIX wieku powstaje zupełnie nowoczesny karabin: gwintowany, odtylcowy, z zamkiem kapiszonowym"

Czerwiński, "Dawna broń myśliwska" str 71 rozdział "O szućcu, czyli gwintówce" cyt "jak mozolne było,przez półtorej setki lat, nabijanie jednolufowego sztucera gwintowanego"

Tegoż, "Optyka, broń i amunicja myśliwska", str 97 cyt"sztucery(z jedną lub dwiema lufami o gwintowanych przewodach)".

Gwint może być, wyobraź sobie, zarówno jedno jak i wielozwojowy. I nadal jest gwintem.

A w temacie literatury, no cóż, jakoś wolę "Dzieje dawnych Turków" od katalogu amunicji myśliwskiej Pionek, i czasami mi się coś wydaje niesłusznie, to już trudno.

Jakoś nie miałem okazji elaborować amunicji myśliwskiej breneką, a i klasycznymi pociskami ze 3 razy i to 10 lat temu.

Pozdrawiam serdecznie

Marcin

Edytowane przez Erih

• 0

Nie ma i nie było luf bruzdowanych. To jakaś nowomowa z uporem maniaka forsowana. To może równie dobrze nazywajmy je polowane - jak są pola. Tylko i wyłącznie gwintowane. A tak w ogóle to ważne tylko by czyste i proste były.

Kilka fotek z instrukcji broni.

Czołem.

kpwt.jpg

SGM.jpg

KbkAK.jpg

• Tak trzymać 1

• 0
3 godziny temu, Landszaft napisał:

Niestety masa książek i periodyków nie mówi o broni bruzdowanej a gwintowanej " nawet w dawnych ustawach tak pisano" .

Jakoś nie spotkałem się w żadnej książce czy periodyku z terminem "broni bruzdowanej". Zawsze jest mowa o broni gwintowanej.

Promujecie panowie typową internetową nowomowę.

Ja już to przerabiałem, w momencie wprowadzania WATowskiej klasyfikacji broni palnej. Dziesięciolecie trwało, nim do entuzjastów dotarło, że ichnie kryteria nie są na osi czasu żadnym wyznacznikiem...

• 0
2 minuty temu, Landszaft napisał:

To aby bardziej namieszać u mnie giwera ma przewód lufy " ślimakowy " na odwrót jak w maszynce do mięsa

Konstruktorzy broni co jakiś czas wpadają na znakomite pomysły, jak by tu zrobić broń... inną niż konkurencja.

Licząc, że ichnie wynalazki sprzedadzą się lepiej.

• -1

Witam kolegów!

Kol. Erih coś mi się wydaje , że ty niestety nie należysz do klubu ludzi ceniących sobie literaturę. Ale tak jak pisze nasz Kol. modi i Kol. sqr /Czyżby ? Niemożliwe. Fajne! teraz zajarzyłem/ pociski typu Breneke popularnie zwane breneką mają obecnie bardzo różne kształty jak i przeznaczenie niestety nie tylko myśliwskie. A technologie ich wytwarzania są sekretami firm je wytwarzających. Są one w jednych tłoczone w innych walcowane ,odlewane , odlewane ciśnieniowo ,a nawet ciśnieniowo wtryskiwane.  Oraz tak o których jeszcze nie wiem. Już Ci wrzucam fotkę poglądową ,nie będziesz musiał czytać skoro nie lubisz , tylko spojrzysz jak w grze na kompie i już masz całość informacji w temacie. 

I tak:

Od lewej:

Rozłożony nabój myśliwski typu Breneke  W 8 Pionki Polska .

Tak jak leży od góry :

Wycięta poglądowo łuska z tworzywa sztucznego z mosiężną dupką.

Następnie powinien być czynnik miotający czyli proch strzelniczy. Został usunięty.

Dalej przekładka tekturowa . Bardzo istotna część naboju bo chroni strzelca.

Przybitka z filcu lub drożej z wojłoku . 

Oraz pocisk W 8  Pionki typu Breneke .

A od niej w prawo różne pociski tego samego typu ale różnych wytwórni.

Ostatni zielony , to koszyczek przeważnie do śrutu ale nie tylko.

Ps.

No i tak jak ja zawsze zwracam uwagę na to , że nie ma broni gwintowanej ,jest wyłącznie zawsze i tylko broń o lufach bruzdowanych .

Pozdrawiam!

Marek.

• Hmmmm 1
  • Słabe 1