Skocz do zawartości

Muzeum Techniki w Warszawie - nowe rozdanie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Tyr napisał:

Nie wiem co ty... Ale ja se teraz planuję kupić Challengera bo lubię amerykańską motoryzację i nie mieszam do tego sowieckiej polityki i i indoktrynacji jak ty...

Może i coś w tym jest co napisałeś? Bo niektórzy posądzają Czarnoksiężnika z Torunia o jakieś konszachty z potomkami byłych sowietów i jeszcze te nadajniki...

Edytowane przez balans

1 minutę temu, Tyr napisał:

Ale nie zachowuj się jak jakiś ułomek i rekonstruktor zrytych beretów... Bo zaraz za małego wacka i odstające uszy zaczniesz oskarżać  PiS...

Sam jesteś wacek, a ja akurat nie miałem z tym problemu. No może zbyt późno się zorientowałem, że kobitki na 20++ lecą, bo mogłem to lepiej wykorzystać...

To ty już po dwudziestce? Szacun;) Ale na forumie są twoje fotki więc nikogo nie zrobisz w bambuko z przystojnością;) Przekierowałeś własne porażki z kasą i kobietami na Polskę. Tak jak czasami, niektóre dzieci na rodziców. Obrażasz, wyzywasz, robisz na złość, bo myślisz, że ci to ulgę przyniesie, że masz kogo obarczyć. A w zasadzie jak dla mnie to zwykły typ wiktymologiczny jesteś, za którego by się i dziadek i ojciec wstydzili... Zamiast się ogarnąć w realu i do czegoś dojść, wolisz  utyskiwać, że ci nie dalii. Rzadki jesteś...

21 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał:

Na świecie zachowało się 7 tzw. skrzydeł Otto Lilienthala. W Warszawie mamy oryginał, jest darem Politechniki Warszawskiej, przekazanym do zbiorów MT w 1956 r. O wartości tego skrzydełka lepiej nie mówić...  🙂

http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1623/126/Lilienthal-szybowiec-jednoplat-model-18942

Dzięki Spirit, widocznie nie w Warszawie ale w Krakowie przewodnik wspominał, że mają replikę.

W 2013 roku byłem w PKiN, gdzie robiliśmy konferencję naukowo-techniczną CaxInnovation. Jednym z punktów był panel z ówczesnymi politykami na temat przejęcia zadłużonego Muzeum Techniki przez Państwo i przekształcenia go w Narodowe Muzeum Techniki. Intencja dodania "Narodowe" była taka, żeby wskazywać, że jest to muzeum państwowe. I tyle, nic więcej. MT w wolnorynkowej Polsce znalazło się w ślepym zaułku, bo jako instytucja, będąca własnością NOT, czyli prywatna, nie miało "z urzędu" dotacji państwowych. Nie chcę tu wchodzić w szczegóły zakulisowych spraw związanych z funkcjonowaniem tego muzeum, nie interesuje mnie to. Ale nie dorabiajmy przymiotnikowi "Narodowy" gęby, której nie ma.

Edytowane przez Idontcare
  • Tak trzymać 3

50 minut temu, Idontcare napisał:

W 2013 roku byłem w PKiN, gdzie robiliśmy konferencję naukowo-techniczną CaxInnovation. Jednym z punktów był panel z ówczesnymi politykami na temat przejęcia zadłużonego Muzeum Techniki przez Państwo i przekształcenia go w Narodowe Muzeum Techniki. Intencja dodania "Narodowe" była taka, żeby wskazywać, że jest to muzeum państwowe. I tyle, nic więcej. MT w wolnorynkowej Polsce znalazło się w ślepym zaułku, bo jako instytucja, będąca własnością NOT, czyli prywatna, nie miało "z urzędu" dotacji państwowych. Nie chcę tu wchodzić w szczegóły zakulisowych spraw związanych z funkcjonowaniem tego muzeum, nie interesuje mnie to. Ale nie dorabiajmy przymiotnikowi "Narodowy" gęby, której nie ma.

No to wielka szkoda, że NOT nie przedstawia swojego stanowiska na temat pisowskiego debilizmu CPK. Też miałem dużo wspólnego z NOT i chodziłem na jej konferencje lotniskowe. Ale jak widać w NOT - mimo że z władzą rzadko jej było po drodze - pecunia non olet w ramach dwulicowości.

18 godzin temu, Idontcare napisał:

Intencja dodania "Narodowe" była taka, żeby wskazywać, że jest to muzeum państwowe.

Gdyby chcieli nazwać muzeum państwowym, to by dokładnie tak zrobili jest w końcu Państwowe Muzeum Archeologiczne, Państwowe Muzeum Etnograficzne, Państwowy Instytut Geologiczny itd. Skoro spodobała się nazwa Narodowe Muzeum, to zapewne z jakiegoś powodu, bliżej nam nieznanego. Ale bajzel w nazewnictwie jest i pewnie nikt nie wie dlaczego.

• 10 months later...