Skocz do zawartości
  • 0

3 przedmioty

raffa66

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ten z polskimi napisami to psi numerek. Ten gruby trochę to bym szukał pod licznym команда Брест-Литовского Исторические пуговицы - Личные знаки до 1917 г (pugoviza.ru) i tu może dopasujesz skrót na końcu. Брест-Литовская крепостная артиллерия — Офицеры русской императорской армии (ria1914.info)

5 godzin temu, sqr napisał:

To z orłem, to element rękojeści białej broni. 

Też mi przyszło do głowy że to ruchoma tarczka jelca od pałasza, ale jeżeli dobrze widzę, to orzeł w pozycji złożonej byłby do góry nogami - moim skromnym tak nie powinno być.

Czołem Waszmościom.

Emblemat carski - rzecz jasna - montowany był na wszelakim osprzęcie, gdzie tylko się dało.

(aby wiadomym było, że wojsko to, do jaśnie panującego cara należy).

Rzeczona znajdka - takim emblematem - z oporządzenia jest. Może ładownica...? - nie mam pojęcia.

(może to być - również - element z uprzęży konia)

Jednocześnie - nie jest to element oprawy broni białej.

A cała sprawa rozbija się o sposób mocowania tego emblematu - co możemy zobaczyć na zdjęciu.

1.emblemat.JPG.78cde9d5be74b56b7803d0c504484c55.JPG

To mocowanie nie nadaje się do oprawy broni białej, co najwyżej do innego osprzętu.

(niezależnie od rocznika i modelu broni)

Emblematy na tarczkach jelców - jeżeli stanowiły odrębny element - mocowano na "wąsy", bądź nity.

(a te odlewane z tarczką w całości - najczęściej ażurowe - nie musiały być montowane).

1.3.mocow..thumb.JPG.8ae274b5f8ef3cda121a6faa5c9fc351.JPG

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie