raffa66 Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 Posiadam takie 3 rzeczy od czego one mogą być ,żeliwna Kom.chyba Brześć Litewski ,cynkowa blaszka Brześć i mosiężny Carski orzel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MetalDetectoringWWII Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 Przedmiot z napisem brześć litewski to psi znaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffa66 Napisano 5 Październik 2021 Autor Share Napisano 5 Październik 2021 Chyba ten cynkowy bo ten z napisem Brześć Litewski ma 5,5 cm średnicy i 0,5 grubosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MetalDetectoringWWII Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 10 minut temu, raffa66 napisał: Chyba ten cynkowy bo ten z napisem Brześć Litewski ma 5,5 cm średnicy i 0,5 grubosci Tak ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 To z orłem, to element rękojeści białej broni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 Ten z polskimi napisami to psi numerek. Ten gruby trochę to bym szukał pod licznym команда Брест-Литовского Исторические пуговицы - Личные знаки до 1917 г (pugoviza.ru) i tu może dopasujesz skrót na końcu. Брест-Литовская крепостная артиллерия — Офицеры русской императорской армии (ria1914.info) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffa66 Napisano 5 Październik 2021 Autor Share Napisano 5 Październik 2021 Dzięki Tyr ale to mogło być na budynku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 To raczej licznyj znak ale dość nietypowy i chyba dość stary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffa66 Napisano 5 Październik 2021 Autor Share Napisano 5 Październik 2021 Ale nie ma z tyłu żadnego mocowania,jest gładki i dość ciężki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 5 Październik 2021 Share Napisano 5 Październik 2021 5 godzin temu, sqr napisał: To z orłem, to element rękojeści białej broni. Też mi przyszło do głowy że to ruchoma tarczka jelca od pałasza, ale jeżeli dobrze widzę, to orzeł w pozycji złożonej byłby do góry nogami - moim skromnym tak nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffa66 Napisano 6 Październik 2021 Autor Share Napisano 6 Październik 2021 Mój kolega twierdzi że to może być element ozdobny z bryczki lub jakiegoś powozu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 15 hours ago, sqr napisał: To z orłem, to element rękojeści białej broni. Bez cienia wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Szpada urzędników cywilnych wz.1855r. - 7200610752 - oficjalne archiwum Allegro twoje od starszej ale zasada "działania" podobna . Może Toyotomi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffa66 Napisano 6 Październik 2021 Autor Share Napisano 6 Październik 2021 Dziękuję bardzo Tyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Czołem Waszmościom. Emblemat carski - rzecz jasna - montowany był na wszelakim osprzęcie, gdzie tylko się dało. (aby wiadomym było, że wojsko to, do jaśnie panującego cara należy). Rzeczona znajdka - takim emblematem - z oporządzenia jest. Może ładownica...? - nie mam pojęcia. (może to być - również - element z uprzęży konia) Jednocześnie - nie jest to element oprawy broni białej. A cała sprawa rozbija się o sposób mocowania tego emblematu - co możemy zobaczyć na zdjęciu. To mocowanie nie nadaje się do oprawy broni białej, co najwyżej do innego osprzętu. (niezależnie od rocznika i modelu broni) Emblematy na tarczkach jelców - jeżeli stanowiły odrębny element - mocowano na "wąsy", bądź nity. (a te odlewane z tarczką w całości - najczęściej ażurowe - nie musiały być montowane). pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 6 Październik 2021 Share Napisano 6 Październik 2021 Takie mocowanie do skóry często spotyka się w "koninie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
raffa66
Posiadam takie 3 rzeczy od czego one mogą być ,żeliwna Kom.chyba Brześć Litewski ,cynkowa blaszka Brześć i mosiężny Carski orzel
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.