Skocz do zawartości

Malowanie PZL P 11c - jaki odcień farby?

balans

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zachęcony profesjonalną dyskusją na temat malowania RWD 6, chciałem zapytać znawców tematu - co sądzą o pomalowaniu 11-ki na brązowo? Pytałem o to swego czasu jednego z pracowników MLP i dowiedziałem się, że taki odcień farby znaleźli gdzieś podczas remontu w zakamarkach konstrukcji. Zresztą nie po raz pierwszy został na brązowo pomalowany, bo podobnie uczyniono podczas remontu jeszcze w czasach PRL.

I tu mam wątpliwości, bo po tym pierwszym remoncie, gdy zobaczył go mój ojciec, który mieszkał przed wojną przy lotnisku, a w czasie okupacji był w wywiadzie lotniczym AK, to stwierdził, że "11-ki były w kolorze khaki a nie brązowym". Oczywiście pamięć ludzka może być zawodna, ale odnajdywane współcześnie elementy tej maszyny [np zastrzały] raczej również potwierdzają, że odcień farby był bardziej oliwkowo zielony. Oczywiście jeżeli zdjęcia robione przy sztucznym świetle nie przekłamują.

Jestem ciekawy opinii osób, które profesjonalnie zajmują się lotnictwem IIRP.

FB_IMG_1533077732251.jpg

fb_img_1538261916977960x720.jpg

Napisano

Dzięki Wood za zdjęcia. Myślę, że to pierwsze* najlepiej oddaje odcień farby jakiej użyto to pomalowania 11-tek - czyli jednak KHAKI, a nie brązowa. Podobnie chyba były pomalowane Karasie i też jakieś elementy się ostały?

*Sadząc po cieniach, pozostałe zdjęcia zostały wykonane pod wieczór, gdy w powietrzu dominuje czerwień.

Napisano
10 godzin temu, Sedco Express napisał:

Było kilka odmian khaki koloru w jakim malowano polskie samoloty - w tym khaki "brązowy" w zależności od okresu produkcji samolotów.

<https://www.modelpaint.pl/2017/06/24/tajemnice-polskiego-khaki/>

Dzięki za linka, wygląda na to, że sprawa się ostatecznie wyjaśniła i trzeba się będzie do brązu przyzwyczaić, chociaż zapewne większości P 11 i Karasi nie zdążyli przemalować?

A jak już zeszło na ten kolor, to dość już dawno temu bodajże na łamach "Aero" ktoś dowodził na podstawie zdjęć i wspomnień z epoki, że ostatnie serie samolotów PWS były pomalowane właśnie na brązowo, ale o PZL-kach nie wspominał. Widzę, że od tego czasu wiedza na ten temat mocno się poszerzyła.

Napisano

Dawno, dawno temu, gdy kleiłem plastikowe samoloty miałem dylemat kolorystyczny. Z jednej strony wszystkie kolorowe plansze pokazywały nasze samoloty jako zielone, w książce z serii Biblioteka Skrzydlatej Polski były dwa przykłady koloru zielonego i jeden brązowawego dla R-XIII, a z drugiej w jakichś wspomnieniach lotników z zachodu wzmianka, że nasze wrześniowe samoloty były malowane farbą koloru określanego przez Brytyjczyków jako Earth.

No i wybierz tu ówczesny młody modelarzu.

Napisano

przełomowym momentem w dochodzeniu do prawdy o kolorach polskich farb, nakładanych na samoloty przed II Wojną Światową, było opublikowanie w latach dziewięćdziesiątych w nieukazującym się już LAI (Lotnictwo Aviation International), cyklu artykułów Krzysztofa Wagnera w dziale Moje Hobby. W nr 17 z września 1992 roku ukazało się opracowanie "Odcienie barw samolotów lotnictwa polskiego w okresie dwudziestolecia międzywojennego". Autor przedstawił tam barwy stosowane w lotnictwie polskim, przypisując im oznaczenia kodowe wg wzornika Federal Standard

Barwy farb w wojsku polskim w latach trzydziestych XX wieku (minireplika.pl)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie