pokrecona Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 Witam, Od wielu lat w mojej rodzinie mamy rower - wydaje mi się, że jest przedwojenny. Dostałam go od dziadka. Bardzo prosiłabym pomoc w identyfikacji marki. Bardzo mnie ciekawi jego historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp7mfu Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 Ja pamiętam w takiej wersji: miast zalewać pałę winem kup se rower Ukrainę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 Trochę OT, ale też do rymu: Sprzedaj furę, sprzedaj konie, kup zegarek marki Błonie. Wodoszczelny - woda wleci i wyleci.... Dalej nie pamiętam;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_oderstellung_ Napisano 3 Maj 2021 Share Napisano 3 Maj 2021 On 2.05.2021 o 12:38, balans napisał: Trochę OT, ale też do rymu: Sprzedaj furę, sprzedaj konie, kup zegarek marki Błonie. Wodoszczelny - woda wleci i wyleci.... Dalej nie pamiętam;[ No właśnie wleci i NIE wyleci - na tym cały myk z tą socjalistyczną wodoszczelnością polegał ;) a rower z tematu faktycznie Ural - lata 70, mocno sfatygowany, w oryginale był najpewniej czarny albo zielony. Konkretów można dojść po numerze ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrecona Napisano 3 Maj 2021 Autor Share Napisano 3 Maj 2021 1 hour ago, _oderstellung_ napisał: No właśnie wleci i NIE wyleci - na tym cały myk z tą socjalistyczną wodoszczelnością polegał ;) a rower z tematu faktycznie Ural - lata 70, mocno sfatygowany, w oryginale był najpewniej czarny albo zielony. Konkretów można dojść po numerze ramy. Dziękuję za pomoc. Rower zdecydowanie widział lepsze czasy, przez ostatnie 9 lat leżał w stodole. Chcoalabym6 go odrestaurować na tyle ile to będzie możliwe. Wydaje mi się, że był czarny. Rocznik na ramie jest podany 1974, nr z ramy na zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_oderstellung_ Napisano 3 Maj 2021 Share Napisano 3 Maj 2021 "odrestaurować" to znaczy przywrócić do stanu jezdnego (wyczyszczenie, wymiana smarów, dętek i łańcucha) czy przywrócić do stanu oryginalności? Uprzedzam że to drugie może być ciężkie bądź nieopłacalne - ten egzemplarz wygląda na w miarę kompletny, ale ktoś go bestialsko przefarbował, nawet razem ze sztycą, korbą i plakietkami - więc należy mu się piaskowanie i lakierowanie (potem jeszcze kalkomanie i wzorki z błotników). Obręcze mogą być scentrowane albo przegnite, wtedy trzeba bezwarunkowo wymienić na zdrowe, albo przepleść. Można potraktować zębatki, kierownicę i chromy pastą tempo albo delikatnym papierem ściernym - żeby pozbyć się tych rdzawych nalotów. Renowacji wymaga też na pewno po tylu latach siodełko - niektórzy polecają na starą skórę nasmarować wazeliną, włożyć do piekarnika na pół godziny, a potem dokładnie wytrzeć (w przesuszone pory naciągnie tłuszczu i będzie miękkie i błyszczące, byle nie przedobrzyć). Z częściami zamiennymi nie powinno być problemu - sporo tego w internecie, bo Ural podobnie jak Ukraina mnogo występował w Polsce, plus wala się ich setki po lokalnych złomowiskach czy pchlich targach, a jako że sowieci stosowali najczęściej (poza kolarzówkami) standardowe gwinty i wymiary (jak na epokę w której to produkowali, t.j. np. rozstaw tylnych widełek 122mm, gdzie współcześnie jest to 130) to i w sklepie rowerowym coś się skompletuje, a nie tylko od zdzierców z aledrogo. W kwestii detali i porad stricte rowerowych mogę odesłać na fora rowerowe - tam jest na pęczki znawców konkretnych modeli i części, no i tematów o renowacji konkretnych modeli i części ;) Cuda prawdziwe potrafią zdziałać. No i na koniec - życzę sukcesów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 kiedyś miałem taki rowerek ze skaczącym jeleniem i był prod Zdradzieckich Republik sołdatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 Rower marki Ural. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 Niestety ale to już rower powojenny marki Ural, tak jak napisał kolega powyżej. Moim zdaniem lata 60-70. A pro po to kiedyś było takie powiedzonko o radzieckich rowerach: "nie pił wódki, nie pił wina kupił rower Ukraina". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szybki55 Napisano 2 Maj 2021 Share Napisano 2 Maj 2021 9 minut temu, HD1940 napisał: Niestety ale to już rower powojenny marki Ural, tak jak napisał kolega powyżej. Moim zdaniem lata 60-70. A pro po to kiedyś było takie powiedzonko o radzieckich rowerach: "nie pij wódki, nie pij wina lepiej kup rower Ukraina". Nie pij wódki nie pij wina kup se rower Ukraina - chyba tak szło. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrecona Napisano 2 Maj 2021 Autor Share Napisano 2 Maj 2021 Dziękuję bardzo za pomoc. Babci pamięć już też szwankuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
pokrecona
Witam,
Od wielu lat w mojej rodzinie mamy rower - wydaje mi się, że jest przedwojenny. Dostałam go od dziadka. Bardzo prosiłabym pomoc w identyfikacji marki. Bardzo mnie ciekawi jego historia.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.