Tadek31 Napisano 19 Kwiecień 2021 Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Kamień RAD, który został skradziony z lasu koło Sobótki, odnalazł się w kolekcji brytyjskiego kolekcjonera Kevina Wheatcrofta. Kolekcjoner pochwalił się swoim nowym nabytkiem na facebooku. Więcej informacji: https://www.facebook.com/matthew.mazur.90 (wpisy z 6 marca i 29 marca). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Kwiecień 2021 Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Gliński będzie jej żądął na podstawie ekstradycji. To stara tradycja. Jeszcze z początków lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 22 Kwiecień 2021 Share Napisano 22 Kwiecień 2021 Dwa o jakich mało kto wiedział, jeden ze swastyką i jeden Radowski skradziono ze Ślęży chyba w 2015 roku, z tego co mówili lokalni ludzie to również wyjechały do Niemiec. Poza pasjonatami mało kto się nimi interesował, jeden chyba jeszcze jest na Bialskim Rozdrożu. http://www.radiowroclaw.pl/articles/view/107168/Skradziona-ze-zboczy-Slezy-odnalazla-sie-1500-kilometrow-dalej-w-ogrodku-brytyjskiego-kolekcjonera?fbclid=IwAR3xTq2Sq0nKuEi80D7tAvDFyAn8M_kaAdqvMo4qpggcURItycWGwIoSQDc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Dodam jeszcze, że jeżeli kamień został skradziony to tytuł powinien brzmieć " Skradziony kamień RAD spod Ślęży odnalazł się u brytyjskiego złodzieja " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Sowa74, nie jest udowodnione że ten brytol to ukradł. Mógł zupełnie nieświadomy pochodzenia kupić. Choć pamiętając o historii tej nacji, wcale bym się nie zdziwił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Myślę, że takich głazów nie kradnie się w ciemno, a dopiero jak jest na nie zlecenie. On tam leżał od czasów wojny na widoku w lesie, raz nawet miejscowi pasjonaci wkopali go pionowo, ale długo nie postał. Nieco dalej była zabytkowa kapliczka , też przedwojenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Godzinę temu, Sowa74 napisał: . Nieco dalej była zabytkowa kapliczka , też przedwojenna. I co, też nóg dostała?! Nie jestem fascynatem niemczyzny, ale pewne rzeczy wkurzają mnie nieodmiennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Kapliczka chyba jeszcze stoi, bardzo dawno już tam nie byłem, ale jak wspominałem pokradziono podobne ale o wiele ładniejsze płyty ze swastykami i RADowskie kilka lat temu. Z Dolnego Śląska nie taka kamieniarka była wywożona i to na o wiele większą skalę w latach 90-2000, barokowe portale z pałacy, rzeźby cmentarne, figurki Nepomucenów z kapliczek przydrożnych, stare poniemieckie pomniki, fontanny ze sprywatyzowanych pałacyków, rzeźby z brązu z rynków małych miasteczek itd. Na terenie np.Gminy Radków kradzieże kamiennych ozdób,posągów,pomniczków,figur i tablic to była istna plaga. Teraz niewiele już co z tego zostało. Kiedyś jechałem tak zwaną Autostradą Sudecką w Kotlinie Kłodzkiej to co chwilę podziwiałem kapliczki z figurą, teraz zostały puste cokoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 Jeszcze nie tak dawno w Rajchu była moda na kamienne koryta, które Niemcy zamieniali na pojemniki dla kwiatów. Przemycano je w dużych ilościach z Dolnego Śląska, moda minęła to wywożą co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Kwiecień 2021 Share Napisano 24 Kwiecień 2021 http://tvn24.pl/wroclaw/sobotka-ze-zbocza-slezy-zniknela-tablica-z-czasow-iii-rzeszy-5076087 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.