Desant Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Czy jest, to mundur Legionisty i z jakiego okresu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desant Napisano 13 Luty 2021 Autor Share Napisano 13 Luty 2021 Pozwolę sobie dodać jeszcze raz dwa z trzech wyżej przesłanych zdjęć z większą ilością szczegółów. Być może detale podpowiedzą coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 30 Listopad 2020 Share Napisano 30 Listopad 2020 6 godzin temu, Sedco Express napisał: Wszyscy trzej to żołnierze Polskiej Siły Zbrojnej z okresu 1917-1918. Przejrzałem jeszcze raz Tom 54 WKPP 1981-1939 "Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1918-1921" i bardzo możliwe że masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 30 Listopad 2020 Share Napisano 30 Listopad 2020 Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desant Napisano 30 Listopad 2020 Autor Share Napisano 30 Listopad 2020 Dziękuję za pomoc. Chcę opisać osobę znajdującą się na zdjęciach. Napisać jej wojenną historię, a oprócz zdjęć wiem niewiele. Zdjęć, bo mam trzy zdjęcia tej samej osoby w trzech różnych mundurach. Dlatego założyłem trzy oddzielne tematy. Wiem, że urodził się w Wlkp. Z opowiadań wiem, że służył w Legionach. Że stacjonował pod Wilnem. Że był ułanem. Te opowieści chciałem zweryfikować z Waszą pomocą po identyfikacji mundurów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 30 Listopad 2020 Share Napisano 30 Listopad 2020 Na środkowym kurtka podpada krojem pod kurtkę szeregowca Armii Hallera. Na prawym chyba płaszcz wz24 ale rogatywka wz35? Zagadka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Listopad 2020 Share Napisano 30 Listopad 2020 Godzinę temu, Tyr napisał: Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne. W tomie 54 z serii "Wielka Księga Piechoty Polskiej 1918-1939" o tytule " Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1917-1921" (P.Krukowski, W-wa, 2020) na str.11 jest poniższe zdjęcie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 30 Listopad 2020 Share Napisano 30 Listopad 2020 I właśnie słowo "lub" jest tu kluczowe. Często podobne umundurowanie widać na fotkach Powstania Wielkopolskiego... ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 21 minut temu, Desant napisał: Czy jest, to mundur Legionisty i z jakiego okresu? Czy mundur "Legionisty Piłsudskiego " ? Trudno powiedzieć, raczej mundur szeregowego jednej z brygad Legionów Polskich. Piłsudski nie był dcą Legionów Polskich. Być może z I Brygady, której właśnie dcą był JP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Patrząc na tenże mundur to wątpię aby człowiek z powyższej fotografii miał coś wspólnego z LP, PSZ a nawet z WP, prędzej to funkcjonariusz jakieś służby (może Straż Więzienna, podkreślam może) z pierwszych lat po 1918 r. z wykluczeniem Policji Państwowej i to gdzieś na zachodzie ówczesnej Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desant Napisano 29 Listopad 2020 Autor Share Napisano 29 Listopad 2020 Może pomocne w identyfikacji będzie z towarzyszami broni? Z lewej strony przy pasie widać szable, bądź jakieś kordziki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Wypukły element na klamrach nijak do orzełka nie jest podobny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Kurtki to m15 feldbluse, pasy pruskie, bagnet Lebel. Czapki maciejówki. Trochę to do siebie nie pasuje ale po odzyskaniu niepodległości ubierano w co było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Bagnet francuski na pewno nie jest, to coś niemieckiego - widać jelec. Pewnie 98/05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 29 Listopad 2020 Share Napisano 29 Listopad 2020 Wszyscy trzej to żołnierze Polskiej Siły Zbrojnej z okresu 1917-1918. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Desant
Czy jest, to mundur Legionisty i z jakiego okresu?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.