Skocz do zawartości
  • 0

Mundur Legionisty Piłsudskiego

Desant

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwolę sobie dodać jeszcze raz dwa z trzech wyżej przesłanych zdjęć z większą ilością szczegółów. 

Być może detale podpowiedzą coś więcej. 

3. (Kopiowanie) (3).jpg

4..jpg

Napisano
6 godzin temu, Sedco Express napisał:

Wszyscy trzej to żołnierze Polskiej Siły Zbrojnej  z okresu 1917-1918.

Przejrzałem jeszcze raz Tom 54 WKPP 1981-1939 "Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1918-1921" i bardzo możliwe że masz rację.

Napisano

Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne.

Napisano

Dziękuję za pomoc. Chcę opisać osobę znajdującą się na zdjęciach. Napisać jej wojenną historię, a oprócz zdjęć wiem niewiele. Zdjęć, bo mam trzy zdjęcia tej samej osoby w trzech różnych mundurach. Dlatego założyłem trzy oddzielne tematy. 

Wiem, że urodził się w Wlkp.

Z opowiadań wiem, że służył w Legionach. Że stacjonował pod Wilnem. Że był ułanem. Te opowieści chciałem zweryfikować z Waszą pomocą po identyfikacji mundurów. 

Colag.jpg

Napisano

Na środkowym kurtka podpada krojem pod kurtkę szeregowca Armii Hallera. Na prawym chyba płaszcz wz24 ale rogatywka wz35? Zagadka...  

Napisano
Godzinę temu, Tyr napisał:

Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne.

W tomie 54 z serii "Wielka Księga Piechoty Polskiej 1918-1939" o tytule " Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1917-1921" (P.Krukowski, W-wa, 2020) na str.11 jest poniższe zdjęcie:

wojacy.png

opis wojaków.png

Napisano

I właśnie słowo "lub" jest tu kluczowe. Często podobne umundurowanie widać na fotkach Powstania Wielkopolskiego... ???

Napisano
21 minut temu, Desant napisał:

Czy jest, to mundur Legionisty i z jakiego okresu? 

2..jpg

Czy mundur "Legionisty Piłsudskiego " ?

Trudno powiedzieć, raczej mundur szeregowego jednej z brygad Legionów Polskich. Piłsudski nie był dcą Legionów Polskich. Być może z I Brygady, której właśnie dcą był JP.

Napisano

Patrząc na tenże mundur to wątpię aby człowiek z powyższej fotografii miał coś wspólnego z LP, PSZ a  nawet z WP, prędzej to funkcjonariusz jakieś służby (może Straż Więzienna, podkreślam może) z pierwszych lat po 1918 r. z wykluczeniem Policji Państwowej i to gdzieś na zachodzie ówczesnej Polski.

Napisano

Może pomocne w identyfikacji będzie z towarzyszami broni? 

Z lewej strony przy pasie widać szable, bądź jakieś kordziki. 

1..jpg

Napisano

Kurtki to m15 feldbluse,  pasy pruskie, bagnet Lebel. Czapki maciejówki. Trochę to do siebie nie pasuje ale po odzyskaniu niepodległości ubierano w co było. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie