Skocz do zawartości
  • 0

Mundur Legionisty Piłsudskiego

Desant

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Sedco Express napisał:

Wszyscy trzej to żołnierze Polskiej Siły Zbrojnej  z okresu 1917-1918.

Przejrzałem jeszcze raz Tom 54 WKPP 1981-1939 "Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1918-1921" i bardzo możliwe że masz rację.

Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne.

Dziękuję za pomoc. Chcę opisać osobę znajdującą się na zdjęciach. Napisać jej wojenną historię, a oprócz zdjęć wiem niewiele. Zdjęć, bo mam trzy zdjęcia tej samej osoby w trzech różnych mundurach. Dlatego założyłem trzy oddzielne tematy. 

Wiem, że urodził się w Wlkp.

Z opowiadań wiem, że służył w Legionach. Że stacjonował pod Wilnem. Że był ułanem. Te opowieści chciałem zweryfikować z Waszą pomocą po identyfikacji mundurów. 

Colag.jpg

Godzinę temu, Tyr napisał:

Nie widziałem żołnierzy PSZ w kurtkach m15 i pasach z klamrami pruskimi. Jak dla mnie to bardziej coś z klimatów Polskiej Organizacji Wojskowej Zaboru Pruskiego zaraz po odzyskaniu niepodległości i zrewoltowani Polacy, którzy otrzymali czapki maciejówki. W czasie Powstania Wielkopolskiego takie umundurowanie było dość powszechne.

W tomie 54 z serii "Wielka Księga Piechoty Polskiej 1918-1939" o tytule " Mundur wz. 1917 w Polskiej Sile Zbrojnej i Wojsku Polskim w latach 1917-1921" (P.Krukowski, W-wa, 2020) na str.11 jest poniższe zdjęcie:

wojacy.png

opis wojaków.png

21 minut temu, Desant napisał:

Czy jest, to mundur Legionisty i z jakiego okresu? 

2..jpg

Czy mundur "Legionisty Piłsudskiego " ?

Trudno powiedzieć, raczej mundur szeregowego jednej z brygad Legionów Polskich. Piłsudski nie był dcą Legionów Polskich. Być może z I Brygady, której właśnie dcą był JP.

Patrząc na tenże mundur to wątpię aby człowiek z powyższej fotografii miał coś wspólnego z LP, PSZ a  nawet z WP, prędzej to funkcjonariusz jakieś służby (może Straż Więzienna, podkreślam może) z pierwszych lat po 1918 r. z wykluczeniem Policji Państwowej i to gdzieś na zachodzie ówczesnej Polski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie