formoza58 Napisano 8 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2020 10 godzin temu, formoza58 napisał: Czy to jest jednostka z maximem na nadbudówce, na Pinie w 1919 roku. Ta sama oblepiona marynarzami na znanym zdjęciu? Własnie ta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 8 Grudzień 2020 Share Napisano 8 Grudzień 2020 Może być, choć było chyba kilka podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Chyba ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Tu jednak trochę inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Ten najciekawszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Czy to to samo miejsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2020 Nie wiem. Takich podobnych miejsc znajdzie na pewno więcej. 8 godzin temu, ptasznik napisał: Tu jednak trochę inne. Wysypałeś fotkami jednostek z maszynką z tarczami, jeden nawet z wieżyczką, a mnie chodziło o jeden charakterystyczny maxim bez osłon. Tak jak ten pierwszy, który zamieściłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 A ja zawsze chciałem je zobaczyć tak razem, chyba mają ze sobą coś wspólnego. Jesteś pewien, że za tarczami i w ''wieżyczce'' są maszynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2020 Rzuciłem z marszu " maszynki", ale nie są to KM-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 To działka 37 mm, austro-węgierskie, a właściwie czeskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Skoda 3,7 cm M.15. Tu bez tarczy, ale Legionowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2020 ... I tym sposobem z prostego pytania odnośnie kuterka z maximem, trąciliśmy działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 I to się nazywa identyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2020 A jakże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Grudzień 2020 Share Napisano 9 Grudzień 2020 Tak by im jeszcze nazwy przywrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2020 W dniu 29.11.2020 o 00:00, ptasznik napisał: Do LeszekS. Dzięki za pokierowanie. Natomiast w tomie 95 można nawet przeczytać, że F II (Fahr II) to dawniejszy ''Saper''. W 1938 roku wymieniono mu kocioł, w tym samym przekazany Dyrekcji Dróg Wodnych. Jest tam też mowa o promach parowych ''Miner'', używanym do czasu sprzedaży w 1935 roku i ''Rezerwa''. O tym ostatnim wiadomo ze zdjęć, że był. Ano był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2020 W dniu 9.12.2020 o 02:22, ptasznik napisał: Ten najciekawszy. To chyba to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 13 Grudzień 2020 Share Napisano 13 Grudzień 2020 (edytowane) 4 godziny temu, formoza58 napisał: Ano był I tyle o nim wiadomo. Na starej wersji Forum był zniknięty obecnie dział z okrętami, a w nim zdjęcie ludzi pozujących z kołem ratunkowym opatrzonym napisem REZERWA. Może chodziło o ten prom ? 4 godziny temu, formoza58 napisał: To chyba to samo. Coś w ten deseń. Na szkicu wieża uzbrojona jest w ckm osadzony jak na obrotnicy, na zdjęciu zaś jest w wieży i jest to działko. Na zdjęciu widać też, że wieża nie przylega do budki. Jeszcze pytanie, czy jest to wieża ? Wgłębiając się kiedyś w temat 3,7 cm M.15 doczytałem, że były one produkowane również przez włochów, przy czym tarcza ochronna miała zaokrąglone boki, czy też brzegi. Ciężko jednak wyczuć, czy chodziło o ''stępione'' kanty, czy o półokrągły kształt tarczy, a zdjęcia niestety brak. Jak wiemy włosi dostarczyli nam trochę artylerii, może więc to taka mała Włoszka za ichnią tarczą ? A tu po prawej kuter z działkiem bez tarczy. Edytowane 13 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2020 Taube w swoich wspomnieniach wymienia ze swoich motorówek " Trójkę", " Czwórkę" i " Szóstkę". Ale na zdjęciach chyba nie dowiemy się która jest która. Chyba, że trafi się jakaś " wisienka" z opisem z epoki. Wszystkie drewniane, że wódz nie chciał ich początkowo puścić do walki, żeby nie zostały drzazgi ;-). Jedna z nich. Która? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 14 Grudzień 2020 Share Napisano 14 Grudzień 2020 Wzorowane na motorówce niszczyciela ''Nowik'', jutro sięgnę do planów. ''IV'', 2 ckm-y. 3 lipca 1920 wysadziła pod Horodyszczem desant w sile plutonu, pewnie była duża. ''III'', działko 37 mm i ckm. ''VI'', 1 ckm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2020 Oo, fajnie by było. Po raz kolejny wczytałem się w Taubego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Grudzień 2020 Share Napisano 15 Grudzień 2020 (edytowane) 13 godzin temu, formoza58 napisał: Jedna z nich. Która? A to właśnie pierwowzór, motorówka z niszczyciela ''Nowik''. Jej planik zamieszczono w miesięczniku ''Modelist- Konstruktor'' , któryś numer z 198-któregoś roku. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- To może być ''VI''. Edytowane 15 Grudzień 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2020 No dobrze, zdjęcie znane, ale " III", "IV", czy " VI" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Grudzień 2020 Share Napisano 15 Grudzień 2020 Eeeeeee, no przecież napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2020 Sorki, ops i w ogóle Widocznie wypuściliśmy posty jednocześnie i nie przeczytałem... W dniu 13.12.2020 o 20:11, formoza58 napisał: To chyba to samo. To z kolei może być " Trójka". Ten rysunek robił ktoś ze zdjęcia na którym nie widać rufowego km-u. Widoczne tam tylko to co na wieżyczce i z przodu nadbudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi