Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem. Takich  podobnych miejsc znajdzie na pewno więcej.

8 godzin temu, ptasznik napisał:

Tu jednak trochę inne.

Wysypałeś fotkami jednostek z maszynką  z tarczami, jeden nawet z wieżyczką, a mnie chodziło o jeden charakterystyczny maxim bez osłon. Tak jak ten pierwszy, który zamieściłeś.

Napisano
W dniu 29.11.2020 o 00:00, ptasznik napisał:

Do LeszekS.

Dzięki za pokierowanie.

Natomiast w tomie 95 można nawet przeczytać, że F II (Fahr II) to dawniejszy ''Saper''. W 1938 roku wymieniono mu kocioł, w tym samym przekazany Dyrekcji Dróg Wodnych.

Jest tam też mowa o promach parowych ''Miner'', używanym do czasu sprzedaży w 1935 roku i ''Rezerwa''. O tym ostatnim wiadomo ze zdjęć, że był.

Ano był  ? 

mar statek rezerwa.JPG

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, formoza58 napisał:

Ano był  ? 

I tyle o nim wiadomo. Na starej wersji Forum był zniknięty obecnie dział z okrętami, a w nim zdjęcie ludzi pozujących z kołem ratunkowym opatrzonym napisem REZERWA. Może chodziło o ten prom ?

4 godziny temu, formoza58 napisał:

To chyba to samo.

Coś w ten deseń.

Na szkicu wieża uzbrojona jest w ckm osadzony jak na obrotnicy, na zdjęciu zaś jest w wieży i  jest to działko. Na  zdjęciu widać też, że wieża nie przylega do budki.

Jeszcze pytanie, czy jest to wieża ? Wgłębiając się kiedyś w temat 3,7 cm M.15 doczytałem, że były one produkowane również przez włochów, przy czym tarcza ochronna miała zaokrąglone boki, czy też brzegi. Ciężko jednak wyczuć, czy chodziło o ''stępione'' kanty, czy o półokrągły kształt tarczy, a zdjęcia niestety brak. Jak wiemy włosi dostarczyli nam trochę artylerii, może więc to taka mała Włoszka za ichnią tarczą ?

A tu po prawej kuter z działkiem bez tarczy.

img275.jpg.561a41cdb6495e4bfe8859f9943ed9a4.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Taube w swoich wspomnieniach  wymienia ze swoich motorówek " Trójkę", " Czwórkę" i " Szóstkę". Ale na zdjęciach chyba nie dowiemy się która jest która. Chyba, że trafi się jakaś " wisienka" z opisem z epoki. Wszystkie drewniane, że wódz nie chciał ich początkowo puścić do walki, żeby nie zostały drzazgi ;-).

Jedna z nich. Która?

mar motorowkaa.jpg

Napisano

Wzorowane na motorówce niszczyciela ''Nowik'', jutro sięgnę do planów.

''IV'', 2 ckm-y. 3 lipca 1920 wysadziła pod Horodyszczem desant w sile plutonu, pewnie była duża.

''III'', działko 37 mm i ckm.

''VI'', 1 ckm.

Napisano (edytowane)
13 godzin temu, formoza58 napisał:

Jedna z nich. Która?

A to właśnie pierwowzór, motorówka z niszczyciela ''Nowik''. Jej planik zamieszczono w miesięczniku ''Modelist- Konstruktor'' , któryś numer z 198-któregoś ? roku.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

To może być ''VI''.

extra.JPG.033af9310a263efb8efc59241bdced1b.JPG

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Sorki, ops i w ogóle ?  Widocznie wypuściliśmy posty jednocześnie  i nie przeczytałem...

W dniu 13.12.2020 o 20:11, formoza58 napisał:

To chyba to samo.

mar motorowka z wieza.JPG

To z kolei może być " Trójka". Ten rysunek robił ktoś ze zdjęcia na którym nie widać rufowego km-u. Widoczne tam tylko to co na wieżyczce i z przodu nadbudówki.