kribmw Napisano 20 Październik 2020 Napisano 20 Październik 2020 Witam panowie na jednej z aukcji pokazała się taka czapka z opisu sprzedającego rzekomo z okresu 2 wojny światowej.Proszę o sugestię i odpowiedzi.
Erih Napisano 23 Październik 2020 Napisano 23 Październik 2020 23 godziny temu, Edmundo napisał: Aj tam od razu żenada. Gwiazdki były wyszywane "srebrnym" bajorkiem na papierowych "podkładkach" bezpośrednio na otoku. Ciekawszy jest orzełek wzoru z 1960 r., "cuś jakby z deka" za wysoki ale może jakieś partie czapek tak miały. Tak jak napisałem wcześniej, wszystko wskazuje na to że czapka jest z lat 60-tych. Nie jest. Orzełek jest "doklejony" na siłę, gwiazdki robione byle jak. Oficer by tego nie założył - obstawiam na kostium. Teatralny, filmowy, na pewno nie element umundurowania.
kribmw Napisano 21 Październik 2020 Autor Napisano 21 Październik 2020 Dzięki panowie.Dodam że to zagraniczna aukcja więc Norweg może się nie znać albo szuka jelenia.Ja na polskich rzeczach się nie znam więc jeszcze raz dzięki.pozdrawiam.
Edmundo Napisano 24 Październik 2020 Napisano 24 Październik 2020 Co do orzełka to się poniekąd zgadzam, ale kostium, teatralny, filmowy ? Przeca dostępność oryginalnych czapek czy to w "epoce" czy też obecnie była i jest. No chyba że poza granicami Polski, tam mógł być problem. A co do gwiazdek to wystarczy popatrzeć jak były wykonywane niektóre "egzemplarze" z bajorka, właśnie w latach 60-tych, zapewniam że nie wszystkie gwiazdki czy też orzełki z bajorka były ideałem. Ale spoko, nie upieram się, niechaj będzie i kostium lub rekwizyt, w sumie daszek też daleko nie taki jaki być powinien.
Edmundo Napisano 21 Październik 2020 Napisano 21 Październik 2020 Patrząc na orła to czapka jest z lat 60-tych, ten typ orzełka noszony był oficjalnie do 1971 r. a zapewne po tym roku donaszany.
kolo83 Napisano 20 Październik 2020 Napisano 20 Październik 2020 Sprzedający chyba upadł na głowę. Czapka porucznika WP z czasów PRL, na oko lata 70-te.
sp4tkl Napisano 22 Październik 2020 Napisano 22 Październik 2020 Gwiazdki to żenada, chyba butaprenem klejone.
Edmundo Napisano 22 Październik 2020 Napisano 22 Październik 2020 1 godzinę temu, sp4tkl napisał: Gwiazdki to żenada, chyba butaprenem klejone. Aj tam od razu żenada. Gwiazdki były wyszywane "srebrnym" bajorkiem na papierowych "podkładkach" bezpośrednio na otoku. Ciekawszy jest orzełek wzoru z 1960 r., "cuś jakby z deka" za wysoki ale może jakieś partie czapek tak miały. Tak jak napisałem wcześniej, wszystko wskazuje na to że czapka jest z lat 60-tych.
Erih Napisano 20 Październik 2020 Napisano 20 Październik 2020 Porucznik WP z lat siedemdziesiątych-osiemdziesiątych wstydziłby się to to na głowę założyć.
Pytanie
kribmw
Witam panowie na jednej z aukcji pokazała się taka czapka z opisu sprzedającego rzekomo z okresu 2 wojny światowej.Proszę o sugestię i odpowiedzi.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.