Skocz do zawartości
  • 0

Polska czapka.

kribmw

Pytanie

Napisano

Witam panowie na jednej z aukcji pokazała się taka czapka z opisu sprzedającego rzekomo z okresu 2 wojny światowej.Proszę o sugestię i odpowiedzi.

Screenshot_2020-10-20-06-16-52.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
23 godziny temu, Edmundo napisał:

Aj tam od razu żenada?. Gwiazdki były wyszywane "srebrnym" bajorkiem na papierowych "podkładkach" bezpośrednio na otoku. Ciekawszy jest orzełek wzoru z 1960 r., "cuś jakby z deka" za wysoki ale może jakieś partie czapek tak miały. Tak jak napisałem wcześniej, wszystko wskazuje na to że czapka jest z lat 60-tych.

Nie jest. Orzełek jest "doklejony" na siłę, gwiazdki robione byle jak. Oficer by tego nie założył - obstawiam na kostium. Teatralny, filmowy, na pewno nie element umundurowania.

Napisano

Dzięki panowie.Dodam że to zagraniczna aukcja więc Norweg może się nie znać albo szuka jelenia.Ja na polskich rzeczach się nie znam więc jeszcze raz dzięki.pozdrawiam.

Napisano

Co do orzełka to się poniekąd zgadzam, ale kostium, teatralny, filmowy ? Przeca dostępność oryginalnych czapek czy to w "epoce" czy też obecnie była i jest. No chyba że poza granicami Polski, tam mógł być problem?. A co do gwiazdek to wystarczy popatrzeć jak były wykonywane niektóre "egzemplarze" z bajorka, właśnie w latach 60-tych, zapewniam że nie wszystkie gwiazdki czy też orzełki z bajorka były ideałem. Ale spoko, nie upieram się, niechaj będzie i kostium lub rekwizyt, w sumie daszek też daleko nie taki jaki być powinien.

Napisano
1 godzinę temu, sp4tkl napisał:

Gwiazdki to żenada, chyba butaprenem klejone.

Aj tam od razu żenada?. Gwiazdki były wyszywane "srebrnym" bajorkiem na papierowych "podkładkach" bezpośrednio na otoku. Ciekawszy jest orzełek wzoru z 1960 r., "cuś jakby z deka" za wysoki ale może jakieś partie czapek tak miały. Tak jak napisałem wcześniej, wszystko wskazuje na to że czapka jest z lat 60-tych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie