Skocz do zawartości
  • 0

Czy te kulki to pociski?

Salieri16000

Pytanie

Napisano

Kłaniam się forumowiczom! Proszę o identyfikację kulek widocznych na poniższych zdjęciach. Czy mogą być to pociski- jeśli tak, to od jakiej broni? Przybliżony "kaliber" to 25mm. Dokładny pomiar, ze względy na wżery i drobne uszkodzenia nie jest możliwy. Dodam, że zostały one znalezione w miejscu potyczki, która miała miejsce w lutym 1863 roku. Za wszystkie konstruktywne odpowiedzi z góry dziękuję!

DSCF2319.JPG

DSCF2320.JPG

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak ale czy to kartacz XVIII wieczny czy XIX i XX wieku to kulki były ołowiane lub w XVIII wieku ładowano do armaty worek z kęsami ołowianymi i to też był kartacz , ale nie ładowano kęsami stalowymi  czy kulkami stalowymi

Napisano
6 godzin temu, Szybki55 napisał:

Szrapnel

Zdecydowanie nie szrapnel. Nie ma charakterystycznych płaskich powierzchni od uderzenia o inne kulki w trakcie eksplozji. I kolor mi pasuje do czystego ołowiu a nie z dodatkiem utwardzacza ?

Tak więc wg mnie też od czarnoprochowej...

Pozdr.

Napisano

Tu się mylisz , nie zawsze kulki maja odciski od innych kulek w kartaczu. wszystko zależy od ich umiejscowienia w pocisku . Pamiętać trzeba że z szrapnelowej szklani wypychane są przez tłok szrapnelowy. Najczęściej zniszczone są te pierwsze które wyrywają także zapalnik i te ostatnie przy tłoku gdzie jest największy nacisk gniotący . Kulki z od 3 warstwy do połowy pocisku szrapnelowego często nie posiadają uszkodzeń jak w coś nie przygruchają w trakcie lądowania w glebie . Miałem kiedyś sporo kulek idealnie okrągłych ale też zdecydowana większość uszkodzonych. Teraz nie mam kulek ale odlałem sporo ołowianych żołnierzyków.  Tak że nadal armia ale dla dzieci.

Napisano
4 godziny temu, Landszaft napisał:

Tu się mylisz , nie zawsze kulki maja odciski od innych kulek w kartaczu. wszystko zależy od ich umiejscowienia w pocisku . Pamiętać trzeba że z szrapnelowej szklani wypychane są przez tłok szrapnelowy. Najczęściej zniszczone są te pierwsze które wyrywają także zapalnik i te ostatnie przy tłoku gdzie jest największy nacisk gniotący . Kulki z od 3 warstwy do połowy pocisku szrapnelowego często nie posiadają uszkodzeń jak w coś nie przygruchają w trakcie lądowania w glebie . Miałem kiedyś sporo kulek idealnie okrągłych ale też zdecydowana większość uszkodzonych. Teraz nie mam kulek ale odlałem sporo ołowianych żołnierzyków.  Tak że nadal armia ale dla dzieci.

Osz ty niszczycielu zabytków, kulki szrapnelowe to unikaty na skalę światową. Ja mam tylko nadzieję, że jakiejś łyżki z prlu nie zniszczyles, bo jak tak, to do końca życia nie wyjdziesz .

Napisano
6 godzin temu, Landszaft napisał:

Teraz nie mam kulek ale odlałem sporo ołowianych żołnierzyków

Chciał uniknąć wjazdu na chatę za posiadanie kulek... To będzie miał wjazd za niszczenie zabytków ?

Napisano

jeśli stalowe to prawdopodobnie rozebrane łożysko kulkowe . Stalowych kulek nie stosowano ani w broni ani w artylerii z uwagi na niszczące działanie takowych a po za tym lekkich , ołowiana kula jest i cięższa i nie niszczy przewodu lufy tak w karabinie jak i w armacie i takowyż w pociskach szrapnelowych a po za tym w kulach ołowianych mała szansa zatarcia się kuli w trakcie wystrzału w karabinie czy w pocisku szrapnelowym co wiadomo czym groziło .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie