Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i masz, guzik prawda, nie miałem ''niebieskiego bereta''. Szef baterii wydawał w razie potrzeby spodnie i bluzy, kierowcy mieli robocze na stanie, bez beretów. Skociści nawet jeździli w roboczych. Tylko kompania remontowa  ''w pełnym rynsztunku''.

Napisano

''Moro'' ? Żeby jeszcze zużyte ''deszczyki'' to bym zrozumiał. W mojej jednostce nie do przejścia, ludzie by nie wiedzieli który to mundur, a który roboczy.

Napisano

Wiesz że w wojsku najlepiej służyć blisko kuchni.JW1279 to była "kuchnia "sztabu armii.Mundur polowy na czysty mogłeś wymienić praktycznie co dzień.Szedłeś do magazynu mundurowego mówiłeś że chcesz czysty garniturek i przebierałeś się a stary oddawałeś.Buty wynienić fo już układ musiałeś mieć w mundurowym.

Napisano (edytowane)
W dniu 8.06.2020 o 15:15, Edmundo napisał:

Hej, poszukaj albo wyszukaj, znajdziesz ?.

Nie ten autor i nie ten tytuł, ale jest wszystko. Co prawda nie zgadzam się w ocenie modernizacji do wersji /85, ale to może być odczucie względne.

--------------------------------------------------------

Kiedyś tam szukając haubic wz.43 trafiłem na wykaz egzemplarzy muzealnych, teraz nie znajduję. Może ktoś to czyta i przypadkiem wie gdzie takowe stoją ?

Chodzi o nie modernizowane, z dostępnych zdjęć wychodzi mi że są dwie, w Torunu i Zamościu, a wydawało się że więcej.

----------------------------------------------------------------

Jeszcze małe pytanie. Co to jest na tarczy, nad zagięciem, na lewo  od lufy ?

index.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
14 godzin temu, hipolit-O4 napisał:

Szedłeś do magazynu mundurowego mówiłeś że chcesz czysty garniturek i przebierałeś się a stary

A stary szedł do jednostki liniowej?

14 godzin temu, hipolit-O4 napisał:

w wojsku najlepiej służyć blisko kuchni.JW1279 to była "kuchnia "sztabu armii.

Ciekawe co smażyli w JW 2766 ?

Napisano
8 godzin temu, ptasznik napisał:

Ciekawe co smażyli w JW....

Dobre, a nawet bardzo dobre, hahaha. A tak na "marginesie", to zdaje się że były także Stary 66/660 z zabudową specjalną typu wóz "rozgłośnia" i wóz drukarnia polowa a "kinomatografię polową" obsługiwały Gazy 51 czyli Lubliny 51.

8 godzin temu, ptasznik napisał:

Nie ten autor i nie ten tytuł, ale jest wszystko

Możesz "zdradzić" tytuł tegoż artykułu.

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, ptasznik napisał:

Kiedyś tam szukając haubic wz.43 trafiłem na wykaz egzemplarzy muzealnych, teraz nie znajduję. Może ktoś to czyta i przypadkiem wie gdzie takowe stoją ?

Proszę bardzo:

- Warszawa, Muzeum Wojska Polskiego

- Warszawa, Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej na Forcie Czerniakowskim (wz. 43/85)

- Bydgoszcz, Pomorskie Muzeum Wojskowe

- Toruń, Muzeum Artylerii 

- Poznań, Muzeum Uzbrojenia (cytadela)

- Kraków, Muzeum Lotnictwa Polskiego 

- Kołobrzeg, Muzeum Oręża Polskiego

- Suwałki, Muzeum Historii i Tradycji Żołnierzy Suwalszczyzny (wz. 43/85)

- Zamość, Muzeum Arsenał

- Drzonów, Lubuskie Muzeum Wojskowe (wz. 43/85)

- Lipce Reymontowskie (wz. 43/85)

- Węgorzewo

P.S. większość zachowanych to chyba nie modernizowane do standardu wz. 43/85 a więc ile z nich zmodernizowano, przyjmując iż było tylko 50 sztuk (według stanu z 1954 r.), chyba że te muzealne nie zmodyfikowane pochodzą także z zasobów "bratnich armii". Jako ciekawostkę dodam że w Muzeum Artylerii w Toruniu jest także armata M-46 130 mm ale czy te armaty były w WP ? Chyba nie, choć może coś do testów czy też prób zakupiono.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
2 godziny temu, Edmundo napisał:

''Ostatnia dekada wojsk lądowych Sił Zbrojnych PRL'' w Wojsko i Technika - Historia. Numer specjalny 1/2019 i 2/2019. W sumie 23 strony A4. Dużo danych liczbowych. Bibliografii niestety brak, ale z tekstu wynika, że na podstawie spisów ewidencyjnych i meldunków.

Napisano

Ok, tych artykułów nie znam ale jest jeszcze dobry artykuł p.t. "30 lat minęło, czyli Wojsko Polskie w 1989 r." opublikowany w Nowej Technice Wojskowej Nr 6/2019.

Napisano

Dzięki za wykaz muzeów, a ponieważ

W dniu 8.06.2020 o 15:15, Edmundo napisał:

Hej, poszukaj albo wyszukaj, znajdziesz ?.

to małe uzupełnienie do niego, z ''odkopanych'' papierów po szukaniu kiedyś haubic wz.43. Okazało się, że spisałem ten wykaz z podziałem na podtypy. Przy okazji wyszła migracja eksponatów.

Napisano

Warszawa MWP - wz. 43/85

Warszawa MPTW - wz. 43/85

Bydgoszcz - wz. 43 (to chyba ta ze wstawionego przeze mnie zdjęcia z dwoma haubicami), w starym wykazie nie było, ale mam zapisane, że była taka w Witnicy.

Toruń - wz.43

Poznań - wz.43

Kraków - wz.43/85

Kołobrzeg -wz.43/85 Widziałem na własne oczy (na tabliczce jako armatohaubica), a w starym wykazie nie mam, była za to taka w Dębicy.

Suwałki - wz.43/85

Zamość - wz.43 W starym wykazie chyba nie było zdjęcia bo mam znak zapytania co do podtypu.

Drzonów - wz. 43/85

Lipce - wz. 43/85

Węgorzewo - wz.43

Tak więc pięć wz.43 i siedem wz.43/85. Ubyły z Witnicy i Dębicy, przybyły do Bydgoszczy i Kołobrzegu.

Zmodernizowane plus pięć starych to o jedną za dużo w stosunku do wzmiankowanych artykułów, ale ponieważ w rzeczywistości sprzętu było więcej niż w raportach, a może jedna już wcześniej była eksponatem ?

Napisano
4 godziny temu, Edmundo napisał:

w Muzeum Artylerii w Toruniu jest także armata M-46 130 mm ale czy te armaty były w WP ? Chyba nie, choć może coś do testów czy też prób zakupiono.

Gdzieś wczoraj  na viki trafiłem przy okazji ''kopania'' w BACach, że coś tam miało sprzęt 130 mm, ale w rzeczywistości były zamienniki. Czyli jakieś ziarno prawdy można znaleźć.

Napisano
52 minuty temu, ptasznik napisał:

Zmodernizowane plus pięć starych to o jedną za dużo w stosunku do wzmiankowanych artykułów, ale ponieważ w rzeczywistości sprzętu było więcej niż w raportach, a może jedna już wcześniej była eksponatem ?

Albo to "import" z innego kraju. A tak właściwie to te wszystkie modernizacje sprzętu artyleryjskiego oznaczone jako wzór 85 (haubice wz. 38/85 122 mm, haubice wz. 43/85 152 mm, armatohaubice wz. 37/85 152 mm i armaty wz. 31/37/85 122 mm) to był pomysł czysto polski czy też rekomendacje szły z góry ?

Napisano
53 minuty temu, ptasznik napisał:

Gdzieś wczoraj  na viki trafiłem przy okazji ''kopania'' w BACach, że coś tam miało sprzęt 130 mm, ale w rzeczywistości były zamienniki. Czyli jakieś ziarno prawdy można znaleźć.

Też gdzieś na to trafiłem, a zamienniki były jak najbardziej n.p. w przypadku moździerzy 160 mm i 240 mm (de facto 120 mm  ale później chyba coś "skapnęło" w kalibrze 160 mm), zasadniczo to tak jak napisałem wcześniej w przypadku M-46 130 mm mogły być pojedyncze egzemplarze (testowe, bo plany wprowadzenia na stan były na pewno) ale po redukcji WP czyli po 1956 r. niczego więcej z "klasycznych" nowości artyleryjskich nie zakupiono, do czasu "Goździków" (ta z licencją i chwała) oraz  "Dan", poprzestano na modernizacji "właściwości trakcyjnych" i celownikach noktowizyjnych do ppanc. D-44 85 mm i wsio.

Napisano
Godzinę temu, Edmundo napisał:

Albo to "import" z innego kraju.

Myślę, że jednak mieliśmy dostatecznie dużo własnych.

to był pomysł czysto polski czy też rekomendacje szły z góry ?

To chyba nasze, przez nas wymyślone. Można się śmiać, ale wartość podnosiło. A jak tam z tym czymś na tarczy ?

modernizacje sprzętu artyleryjskiego oznaczone jako wzór 85

A 85 mm wz.44/85 ?

Napisano (edytowane)

później chyba coś "skapnęło" w kalibrze 160 mm

Jest jako eksponat w Bydgoszczy, a nawet chyba jako prototyp na lawecie haubicy wz.38.

W wykazach jednak brak. Może planowano wcielić na lawecie haubicznej lecz ''żeniaczka'' się nie udała ?

Edytowane przez ptasznik
Napisano
Godzinę temu, ptasznik napisał:

Myślę, że jednak mieliśmy dostatecznie dużo własnych.

To fakt, ale tylko 50 sztuk a więc ile z tych 50 zmodyfikowano do wariantu wz. 43/85 (w czterech dywizjonach było 48 plus 2), obecnie w zasobach muzealnych jest pięć haubic wz. 43 i siedem wz. 43/85, to i tak chyba ich wszystkich nie zmodernizowano albo coś w wersji pierwotnej przybyło z zagranicy.

Napisano

A jak tam z tym czymś na tarczy ?

Nie mam pojęcia ja nie "arilerista".

A 85 mm wz.44/85 ?

Raczej nie, były wcześniejsze modyfikacje czyli M (światła drogowe plus chyba hamulce) , N (celownik noktowizyjny) i MN ("obie modyfikacje naraz").

Napisano

tylko 50 sztuk a więc ile z tych 50 zmodyfikowano do wariantu wz. 43/85

Edmundo, masz tą NTW 6/2019 ? Tabela na stronie 92. 50 +, a może i więcej.

Napisano
4 godziny temu, Edmundo napisał:

Dobre, a nawet bardzo dobre, hahaha. A tak na "marginesie", to zdaje się że były także Stary 66/660 z zabudową specjalną typu wóz "rozgłośnia" i wóz drukarnia polowa a "kinomatografię polową" obsługiwały Gazy 51 czyli Lubliny 51.

Mieli także skota z nagłośnieniem.

JW2766 miała zatruwać wrogom dusze i umysły.

Napisano
56 minut temu, ptasznik napisał:

Edmundo, masz tą NTW 6/2019 ? Tabela na stronie 92. 50 +, a może i więcej.

Ha, mieć to miałem i teoretycznie mam, osobiście zakupiłem tenże numer (a od lat nie kupuję NTW) tylko dla tegoż artykułu, niestety poszedł "w ludzi" ale do odzyskania albo ponownego zakupu razem z przywołanymi przez Ciebie numerami WTiH.