Edmundo Napisano 20 Październik 2020 Share Napisano 20 Październik 2020 (edytowane) W dniu 16.10.2020 o 19:47, ptasznik napisał: Rozjaśniło się za to w kwestii ich kolorów i nazewnictwa Ptasznik "weź i nam rozjaśnij". Osobiście jestem bardzo ciekawy jak to wyglądało. W dniu 16.10.2020 o 19:47, ptasznik napisał: Ukazał się numer 10 NTW z drugą częścią artykułu o WOPK Anno Domini 1982 - Siły aktywnej obrony. Bardzo dobry artykuł, jak i inne "z tej serii" autorstwa Pana Roberta Rochowicza. czekam na kolejne opracowania tyczące WP w latach 50-80 tych. Może kiedyś ukaże się konkretny artykuł o Wojskach Obrony Wewnętrznej, jednostkach OTK lub jednostkach Kolejowych i Drogowych czyli zadania, dyslokacja, struktury, wyposażenie. Edytowane 20 Październik 2020 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Październik 2020 Autor Share Napisano 21 Październik 2020 Doszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 21 Październik 2020 Share Napisano 21 Październik 2020 Ptaszniku, zapewne Twoje zapytanie jest skierowane do mnie. Tak, przeczytałem cały temat, ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Październik 2020 Autor Share Napisano 21 Październik 2020 (edytowane) Ano, ano. Tylko tyle. W temacie wzmiankowanego tu BTR-152 R, niestety nie daję rady ze stopklatką wnętrza z 4 panc i hau. Mam tylko takie współczesne. Edytowane 21 Październik 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 25 Październik 2020 Autor Share Napisano 25 Październik 2020 W dniu 20.10.2020 o 04:12, Edmundo napisał: Ptasznik "weź i nam rozjaśnij". Osobiście jestem bardzo ciekawy jak to wyglądało. Żeby się za dużo nie rozpisywać. 1 stopień - stan stałej gotowości bojowej (zielony). Obowiązywał stale, nie był sygnalizowany świetlnie. 2 stopień - stan podwyższonej gotowości bojowej (żółty). Sygnalizowany żółtym światłem. 3 stopień - stan wzmożonej gotowości bojowej (pomarańczowy). Sygnalizowany pomarańczowym światłem. 4 stopień - stan pełnej gotowości bojowej (czerwony). Sygnalizowany czerwonym światłem. Klosze lamp były białe z namalowanymi cyframi 2, 3 i 4. Kolorowe były żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 25 Październik 2020 Autor Share Napisano 25 Październik 2020 Znalazłem zdjęcie D-1 w ŻP nr 42 z 17. 10. 1976 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Październik 2020 Autor Share Napisano 26 Październik 2020 Tak, tego ŻP to nie mogłem mieć za młodu, zacząłem kupować dopiero w 1977, razem z Morzem i MM. Jeśli w ŻP były jakieś zdjęcia D-1, to przed 1977. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Październik 2020 Autor Share Napisano 27 Październik 2020 W dniu 8.06.2020 o 06:31, Edmundo napisał: "Małych Modelarzy" jak pamiętam jednym z nich był numer z lat 70-tych Ciągnik artyleryjski "Mazur" Edmundo, narozrabiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Tak, tak. To był numer 10/1976, tak jak napisałem dużo wcześniej, gdzieś tak pod koniec lat 80-tych "zmajstrowałem" tenże ciągnik ale na "armatę" już sił zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Październik 2020 Autor Share Napisano 27 Październik 2020 Cztery i pół miesiąca się opierałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 (edytowane) To znaczy że przystąpiłeś do budowy tegoż modelu ? Był jeszcze kartonowy model Mazura w "Orliku" Nr 6/2010. Tak na marginesie modeli to "ostały" się u mnie w pawlaczu kartonowe modele "Tygrysa", "Pantery" i "Hetzera". Cóż to było za wydawnictwo nie pamiętam (jedno z pierwszych które wydało kartonowe modele niemieckie i to w skali 1:35, "MM" preferował dla pojazdów skalę 1:25) ale zakupiłem je około 1990-1991 r. i wtedy "zmontowałem". Były na ówczesne czasy wydrukowane na bardzo dobrym papierze i w miarę poprawnie rozrysowane, to znaczy wszystko do siebie pasowało. Jutro do nich zajrzę i odświeżę wzrokiem. Klejone "Wintexem" i Butaprenem, lakierowane substytutem lakieru czyli Wikolem. Wszystko do chwili obecnej trzyma, nie ma dużych przebarwień i zniekształceń. A był jeszcze w tej serii wydawniczej model PzKpfw IV z krótką lufą w niby szarym malowaniu "wrześniowym" ale tegoż modelu nie ukończyłem, służył potem do mini dioramy. Ehhh jak to dawno temu było. Edytowane 27 Październik 2020 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Październik 2020 Autor Share Napisano 27 Październik 2020 2 godziny temu, Edmundo napisał: przystąpiłeś do budowy tegoż modelu ? Nabyłem. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 29 Październik 2020 Share Napisano 29 Październik 2020 Troszkę szkoda"kleić" taki zabytkowy egzemplarz "MM". Gdybym takowy posiadał to bym go skopiował w odwzorowaniu 1:1 na "lepsiejszym" papierze i to w co najmniej dwóch egzemplarzach, aby pokryć ewentualne straty przy montażu. Kurcze, jeszcze całkiem niedawno posiadałem kilka "zabytkowych i dziewiczych" Małych Modelarzy które to dałem w prezencie pewnemu młodzieńcowi a tenże miał jak się okazało słomiany zapał do budowy modeli kartonowych i "MM" zapewne wylądowały na śmietniku. Ale czegóż to nie robi się dla idei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 Udało się, a teraz pytanie do znawców łączności - co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 7 Listopad 2020 Share Napisano 7 Listopad 2020 Wygląda na coś na BTR-152. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 (edytowane) Bingo ! Miałem jednak na myśli tą skrzynię w środku. Edytowane 7 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 (edytowane) O! A tutaj ? Pomijam stolik na mapy. Edytowane 7 Listopad 2020 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 9 minut temu, Barbapapa napisał: Nie za wiele widać Nie dziwota, użyto w filmie aktualnego sprzętu. 12 minut temu, Barbapapa napisał: Taka zabudowa zajmowała raczej cały pojazd. Znaczy cała reszta sprzętu jest na prawej burcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 7 Listopad 2020 Share Napisano 7 Listopad 2020 Szafka na pierwszym zdjęciu moze była na akumulatory zasadowe ok.4 razy większe jak te od R-105 itp.Były one w zestawach po 3 sztuki w drewnianych wysmołowanych skrzyniach.Zasilały one(dwa zestawy) wzmacniacz mocy UM-1. Na drugiej fotce (za plecami pani kapral) standardowa obudowa od radiostacji R-105,R-108,R-114 i podobnych.W takiej samej obudowie był wzmacniacz UM-1. Kolega wsponiał o R-118.To była duża radiostacja z wielką lampą nadawczą GU-70.Zasilana była z agregatu prądotwórczego chyba PAB-2,5.Nie była montowana na wozach dowodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 7 Listopad 2020 Share Napisano 7 Listopad 2020 4 minuty temu, Barbapapa napisał: Z drugiej jednak strony widoczny na ujęciu pierwszym mikrotelefon zwany popularnie słuchawką sugeruje jednak jakąś zabudowę radioliniową dedykowaną łączności radiotelefonicznej (głosowej) a nie tylko radiowej jak to ma miejsce w przypadku radiostacji (tu plus telegraficznej). Zatem ew. dochodzi kilka możliwych innych wariantów kompletacji. Ale Lidka ma chyba jeszcze kilka ujęć ze środka wozu, może coś widać lepiej... Jeżeli ta słuchawka jest z tangentą(przyciskiem)to można nią obsługiwać wszystkie radiostacje R-105 i podobne,R-107,K-1,R-126.Z wymienionych tylko K-1 miał możliwość łączności dupleksowej(bez używania przycisku nadawanie/odbiór).Radiolinie to radiostacje wielokanałowe mogące obsługiwać na raz od kilku do kilkudziesięciu użytkowników obsługujacych łączność foniczną i telegraficzną w tym dalekopisową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 7 Listopad 2020 Share Napisano 7 Listopad 2020 Nie wiem jak BTR-152 ale na Skotach R-2 i R-3 radiostacje były na prawej burcie a na lewej akumulatory CZTW i inny osprzęt.Radiostacje na Skotach były zasilane akumulatorami ołowiowymi(typu samochodowego 135-180Ah)Tylko R- 105 i podobne były zasilane fabrycznymi akumularorami.R-112,R-113,R-123,K-1 były zasilane napięciem 24-26V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 7 Listopad 2020 Share Napisano 7 Listopad 2020 2 minuty temu, Barbapapa napisał: Jednak R-118 miała (podobno) możliwość realizacji łączności fonicznej, a na 100% była na BTR-152. Wracamy chyba do tej opcji. Miałem kilka R-118 w ZN na Czekoladowej.Nawet wydębiłem zegar czołgowy który był zamontowany w panelu tej radiostacji.To była duża radiostacja na Starze z nadwoziem AS-25 a dwa agregaty prądotwórcze były w burtach nadwozia.Agregaty pracowały na przemian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 1 godzinę temu, Barbapapa napisał: A tu nieco o możliwej kompletacji R-118 na BTR-152 Całość tej aparatury widocznej na zdjęciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 No to teraz coś na ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 7 Listopad 2020 Autor Share Napisano 7 Listopad 2020 A potem myju myju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi