Spirit of Warsaw Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Raczej „TU PODNOSIĆ” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Coś dla purystów, nie „TU PODNOSIĆ” ale …„TU PODNOSIC” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Godzinę temu, Spirit of Warsaw napisał: Raczej „TU PODNOSIĆ” "TU PODNOSIĆ" - napis jest z tyłu kadłuba pod statecznikiem a napis "TU PODPIERAĆ" z przodu kadłuba między goleniami podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Jeżeli brak litery "Ć" to nasuwa się wniosek, ze napisy i oznaczenia namalowano w Anglii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 - AAAA, TAM! – może, może… Pewne jest to, że trzeba „TU POPIERAĆ” KayFranza w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Nie "może, może" a na pewno- chodzi o punkt podparcia by unieść kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 4 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2020 (edytowane) Ale tydzień, towarzysze... Dopiero co pokazałem jedną nowość, a tu - proszę, kolejna. Dostałem właśnie fotografie wykonane podczas budowy hiszpańskiej repliki. I na jednej z nich widać ustawione obok siebie wzorcową Avro ROTA K4232 (to ta, która obdarto i obmierzono), a obok - nowo zbudowaną replikę (oznaczaną często jako MZA). Stoją śmigło w śmigło. I co można w takim momencie stwierdzić w kwestii kolorów łopat? Kurczę, czyli znowu muszę przemalować sylwetkę barwną... Edytowane 4 Wrzesień 2020 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2020 Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Dotyczy K4232 (ROTA) - wygląda na to, że powierzchnie zewnętrzne łopat śmigła były malowane i są w takim samym kolorze jak golenie podwozia a powierzchnie wewnętrzne były malowane na ciemno (szaro, na czarno ?) może by nie było odblasku, który mógłby razić oczy pilota (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 4 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2020 Śmigło Fairey było aluminiowe, więc raczej go nie malowano (od przodu, rzecz jasna). Czytam sobie opis budowy hiszpańskiej repliki i tam określają śmigło jako "metalizado" - czyli "metaliczny". Może przód był pociągnięty srebrzystą farbą, ale ciężko to stwierdzić na zdjęciach sprzed wojny, a nawet na współczesnych. Na marginesie jedna uwaga - ze względu na przepisy hiszpańska replika (ta budowana w Maestranza Aérea de Albacete czyli w skrócie MAZ), jako latająca, musiała dostać ruchomy ster kierunku, a przy okazji powiększono jego powierzchnię. Standardowe Ciervy miały tylko odginaną na ziemi płetwę (trymer), bez możliwości sterowania w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Wrzesień 2020 Share Napisano 5 Wrzesień 2020 Z " Ilustracji Polskiej", z 1935 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 Czas na werble i fanfary Kay, czy będzie jakiś melanż?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 6 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2020 Godzinę temu, Spirit of Warsaw napisał: ...będzie jakiś melanż?... Chyba raczej kolaż. Ta sylwetka jest już dawno nieaktualna. Właśnie przygotowuję wersję 2020.09.06 - jeśli ktoś chce sobie wydrukować i zakleić tę z WLU, niech pisze. Wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 I to jest piękne ! PS - przekonaj mnie, że dolne powierzchnie statecznika były srebrne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 …albo np. zewnętrzne powierzchnie Fairey’a, z logo, były malowane na srebro (mat) a wewnętrzne (też matowe) na kolor ciemno szary - moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 10 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2020 W dniu 6.09.2020 o 13:32, KayFranz napisał: ... jeśli ktoś chce sobie wydrukować i zakleić tę z WLU... https://drive.google.com/file/d/1LgaTA2w2V6Ms8OJEdL2YgRVgmLFm38q2/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 10 Wrzesień 2020 Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Godzinę temu, KayFranz napisał: https://drive.google.com/file/d/1LgaTA2w2V6Ms8OJEdL2YgRVgmLFm38q2/view?usp=sharing A dlaczego dolne powierzchnie statecznika są srebrne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2020 Międzynarodowa mafia wiatrakowa ma się dobrze Kolejny film z litewską ważką, jak zwykle - nikt nie ma tabliczki ze strzałką i napisem "TUTAJ JEST SREBRNE"...: Plus bonusik do dyskutujących o spadochronach siedzeniowych Irvinga.Ačiū, Audriau! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Wrzesień 2020 Share Napisano 18 Wrzesień 2020 Było na forum zdjęcie naszej Ciervy zrobione przez Niemców w zajętym Toruniu. Nic nie wniosło do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 18 Wrzesień 2020 Share Napisano 18 Wrzesień 2020 "...nikt nie ma tabliczki ze strzałką i napisem "TUTAJ JEST SREBRNE"...:" Fakt nie ma takiej tabliczki, ale jeśli przyjmiemy, że litewski wiatrak był malowany tak samo jak polski ( a czy faktycznie był ?) to jak zrobimy stop klatki to mamy taki widok...:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, balans napisał: Było na forum zdjęcie naszej Ciervy zrobione przez Niemców w zajętym Toruniu. Nic nie wniosło do tematu? Nie wiem, co dla Ciebie jest "nowe". Trochę z tej fotografii da się wycisnąć... Trzeba tylko patrzeć i kojarzyć to, co widać (albo uświadomić sobie czego NIE WIDAĆ). 2 minuty temu, Sedco Express napisał: "... jeśli przyjmiemy, że litewski wiatrak był malowany tak samo jak polski ( a czy faktycznie był ?) Gwarancji chyba nikt nie da. Ale fakt, że ma kadłub pomalowany dokładnie tak samo jak inne Ciervy skłania mnie do myśli, że to jest standardowe, jednakowe dla wszystkich wiatrakowców z Woodford malowanie. A ono wyglądało tak, że stateczniki były srebrne z obu stron. Fotki są wcześniej w tym wątku. Wrzuciłem film "na bęben". Wydaje mi się, że stateczniki od dołu są jaśniejsze niż kadłub. Po drugie - zastrzały, widoczne pod statecznikiem odcinają się od powierzchni dolnej, są ciemniejsze. Gdyby były tego samego koloru, to powinny być wręcz jaśniejsze (bo są lepiej oświetlone) niż dolna powierzchnia statecznika, a jest odwrotnie. Ja to tak widzę. Inny może widzieć inaczej i nie mam na to wpływu. Panem Bogiem Wszechwiedzącym byłem jakiś czas temu, potem wydoroślałem. Może wyjdą kiedyś fotografie zrobione przez zawodowca, najlepiej na szklanym podłożu, bo ówczesne błony były jeszcze niedoskonałe. Nie wiem, jak było naprawdę. Mogę tylko szukać zbieżności, porównywać fakty i zgadywać. Natomiast jestem wręcz pewien, że także i litewski wiatrak miał ten napis o podpieraniu przy węźle mocowania podwozia. Teraz muszę zapytać litewski odłam "mafii", jak on mógł brzmieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2020 G-ACFI miał inne malowanie niż na tym rysunku. I nie był to C.30P, tylko najzwyklejszy C.30 - prototyp pierwszy z pierwszych. Tak więc akurat ta grafika to fantazja. Natomiast wszystkie cztery C.30P rzeczywiście były niebieskie ze srebrnym statecznikiem - i może tym zasugerował się rysownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 29 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2020 To jeszcze z innego kraju. Szwajcarska HB-MAB, zakupiona przez rząd tego kraju, a dostarczona przez J. Richardsona w styczniu 1935 do Berna. Na foto okładkowym (jeszcze nie ma namalowanego krzyża na ogonku) kolor dolnych części statecznika jest wyraźnie jaśniejszy niż ciemnych elementów kadłuba, co istotniejsze - te elementy statecznika są gorzej oświetlone niż kadłub. Foto okładkowe, więc wykonane i wydrukowane z dobra jakością i półtonami. Przy okazji - szwajcarska maszyna też miała jakiś napis obok węzła mocowania podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 29 Wrzesień 2020 Share Napisano 29 Wrzesień 2020 No właśnie o fotkę tej tabliczki proszę już od paru miesiący...prawdopodobnie dotyczy ona parametrów i ustawień amortyzatora...U naszej SP-ANN musiała być taka sama i na pewno...po angolsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 29 Wrzesień 2020 Share Napisano 29 Wrzesień 2020 Dostałem takie ,a poprosiłem o wyraźniejsze...no i ...cisza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 29 Wrzesień 2020 Share Napisano 29 Wrzesień 2020 33 minuty temu, Hornet napisał: Dostałem takie ,a poprosiłem o wyraźniejsze...no i ...cisza.. Cierva C.30A (RAF) - eksponat Imperial War Museum w Duxford. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi