Napoleon North Napisano 19 Grudzień 2019 Napisano 19 Grudzień 2019 Witam Co to za żołnierze? Z góry dziękuję za pomoc
Catadero Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Rogatywki, długie płaszcze, mosiny (produkowane w Polsce po II wojnie i używane w LWP do lat pięćdziesiątych). Co tu kombinować? C.
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 A przed i w 39 to jak twoim zdaniem nasi żołnierze byli ubrani?
pawel_breslau Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 28 minut temu, czestar napisał: A przed i w 39 to jak twoim zdaniem nasi żołnierze byli ubrani? No w podobne mundury byli ubrani. Ale tyle-w podobne. Przed wojną był to płaszcz wz. 36 o ile się nie mylę. Po wojnie był już chyba wz. 48. Co do czapek polowych to też się nieco różniły. Specem nie jestem ale o ile sobie przypominam to były widoczne różnice gołym okiem-chociażby orzełek czy daszek, jak również przesuwka. A wracając do Mosinów to WP używało powyższej broni w okresie międzywojennym ale chyba przerobionej już na nabój mausera. Czy były wykorzystywane w wojnie obronnej w 1939 r. przez naszych, w oryginalnym kalibrze, to już nie wiem. Pozdrawiam. Paweł
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 51 minut temu, pawel_breslau napisał: o w podobne mundury byli ubrani. Ale tyle-w podobne. Przed wojną był to płaszcz wz. 36 o ile się nie mylę. Po wojnie był już chyba wz. 48. Co do czapek polowych to też się nieco różniły. Specem nie jestem ale o ile sobie przypominam to były widoczne różnice gołym okiem-chociażby orzełek czy daszek, jak również przesuwka. a no,i dlatego ciężko powiedzieć jacy Żołnierze są widoczni na zdjęciu.
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Godzinę temu, pawel_breslau napisał: A wracając do Mosinów to WP używało powyższej broni w okresie międzywojennym ale chyba przerobionej już na nabój mausera. tak zgadza się,ale nie wszystkie.
pawel_breslau Napisano 21 Grudzień 2019 Napisano 21 Grudzień 2019 10 godzin temu, czestar napisał: tak zgadza się,ale nie wszystkie. Z tym nie wiem do końca. Zapewne są na forum spece od broni, którzy mogliby się w tym temacie wypowiedzieć 11 godzin temu, czestar napisał: a no,i dlatego ciężko powiedzieć jacy Żołnierze są widoczni na zdjęciu. Raczej skłaniałbym się do okresu po wojnie. Wydaje mi się właśnie, że są uzbrojeni w Mosiny wz. 44.
formoza58 Napisano 19 Grudzień 2019 Napisano 19 Grudzień 2019 Wyglądają na żołnierzy LWP. Ci od lewej na dole zdjęcia mają rosyjskie karabiny Mosin , używane jeszcze w małych ilościach w latach dwudziestych, potem już nie.
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 2 godziny temu, formoza58 napisał: Wyglądają na żołnierzy LWP. Ci od lewej na dole zdjęcia mają rosyjskie karabiny Mosin , używane jeszcze w małych ilościach w latach dwudziestych, potem już nie. ???? jak to, coś mi tu nie gra
dzikusek Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 6 godzin temu, formoza58 napisał: Wyglądają na żołnierzy LWP. Ci od lewej na dole zdjęcia mają rosyjskie karabiny Mosin , używane jeszcze w małych ilościach w latach dwudziestych, potem już nie. LWP w latach dwudziestych
pawel_breslau Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Zapewne koledze "formoza58" chodziło o fakt, że w WP w okresie międzywojennym używano karabinów Mosin. Lecz faktycznie, żołnierz klęczący po lewej ma najprawdopodobniej karabinek Mosina wz. 44 (patrząc na jego długość wraz z rozłożonym bagnetem). Pozdrawiam. Paweł
Edmundo Napisano 22 Grudzień 2019 Napisano 22 Grudzień 2019 Pomimo tego że fotografia jest w stanie w jakim jest to ewidentnie są to lata 50-te, krótkie Mosiny wz 44 z rozłożonymi bagnetami, rogatywki wz. 52 ("świecące" orzełki a więc zapewne metalowe), brak barw na kołnierzach płaszczy. A zresztą w drugiej połowie lat 30-tych WP nie użytkowało Mosinów z bagnetami tego typu, do pozostałych przerobionych używano bagnetów od Mausera. W 1939 r. w trakcie mobilizacji w "polskie" Mosiny wz. 1891/98/25 wyposażono niektóre kolumny taborowe, śladowe ilości takowych Mosinów były w oddziałach ON.
formoza58 Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Faktycznie, oceniłem tych żołnierzy na LWP, wykluczając okres międzywojenny w odniesieniu do nich. Ponadto, noszą rogatywki polowe, używane w latach trzydziestych, kiedy mosinów już nie używano.
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 32 minuty temu, formoza58 napisał: używane w latach trzydziestych, kiedy mosinów już nie używano. z tego co ja wiem WP w latach trzydziestych miało na stanach mosina.
formoza58 Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Ze szczerej ciekawości, w jakich jednostkach?
czestar Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 w Pułkach i dywizjonach artylerii,i w niektórych Batalionach ON.
formoza58 Napisano 20 Grudzień 2019 Napisano 20 Grudzień 2019 Istotnie, widziałem kiedyś zdjęcie przysięgi kanonierów 7 DAK- u, w pierwszej połowie lat trzydziestych...
Pytanie
Napoleon North
Witam
Co to za żołnierze?
Z góry dziękuję za pomoc
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.