Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 369
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Btoras:
A czy w wyposażeniu roweru wojskowego były jeszcze inne zębatki niż ta na osi? A jeśli tak, to czy praktykowano ich wymienianie w polu, na przykład przed zjechaniem z drogi bitej w coś o luźniejszej konsystencji?"

Zastosowano podwójny tryb, po to, by móc względnie łatwo (odkręcenie motylków bez kluczy, przełożenie i naciągnięcie łańcucha) zmienić przełożenie.

Wymiana trybów na kolejne wielkości (jeszcze większe i jeszcze mniejsze) wymagałaby narzędzi do demontarzu trybu oraz zmiany długości łańcucha (haki w ramie pozwalają napinać łańcuch w ograniczonym zakresie).
Z kolei tryb większy niż podwójny nie zmieściłby się w ramie w połączeniu z piastą typu torpedo.

Przy większej rozpiętości przełożeń stosowało się przerzutkę z wózkiem, który odpowiednio łańcuch napinał (dokładnie tak, jak dzisiejsze przerzutki). Takie rowery miał w ofercie PWU, przynajmniej od 1931 roku natomiast nie było przerzutki w rowerze Typ XX / Wz 35.
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,
Czy może mnie upewnić czy rama rowerowa ( http://img715.imageshack.us/img715/5065/ramac.jpg )może być egzemplarzem przedwojennego łucznika? Uratowałem ją z wózka puławskich złomiarzy za przysłowiowe wino. Numer na ramie podsiodłowej 1555/1. Ze względu na dużą ilość farby na ramie nie zlokalizowałem innych oznaczeń.

Jest to też mój pierwszy post tutaj więc chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich.
Dzięki za pomoc.
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Wiemy o przewożeniu broni maszynowej na samochodach i motocyklach (co wspomniano m.in. w tym wątku), wiemy o zakładaniu do rowerów rkm wz. 28 i ckm wz. 30, ale czy znane są Wam jakieś zdjęcia, bądź informacje o przewożeniu na rowerach innej broni maszynowej, np. mg 08/15? Czy takie coś mogło być praktykowane?
Napisano
lkm 08/15 - w drugiej polowie lat 30 ( czas kiedy to rowerowe plutony zwiadowców zaistniały w WP na dobre)był juz bronia przestarzala - ciezka i nieporeczna w porownaiu z wazacym zalewdiwie 9 kg i lepszym rkm wz 28 stanowiacym standard i norme w jednostakch liniowych tego czasu.
Stare, wycofane z jednostek liniowych lkm 08/15 przenzaczano dla formacji wartowniczych, taborow, spotykało sie je w artylerii ( ubzepieczanie stanowisk baterii) w kompaniach ON okreslonych kategorii - stad w pulkach piechoty , tym bardziej w oddzialach zwiadu gdzie uzywano rowery - raczej 08/15 nie zobaczymy...
Napisano
Flanker - druzyny ckm przewozone na rowerach mialy byc w tych pulkach kawalerii (15, 16, 17 p.ul.; 7 p.s.k. i 2 p. szw.) ktore mialy szwadrony kolarzy zamiast plutonow. Relacje potwierdzaja ze przynajmniej w niektorych pulkach (chociaz nie wszystkich np w 2 p.szw.) udalo sie zorganizowac takie druzyny podczas mob, prawdopodobnie wyposazone w ckm wz 08. Niestety, o ile wiem, nie zachowaly sie zadne zdjecia rowerow przystosowanych do przewozenia km, podstaw i amunicji. Poza tym, przynajmniej w druzynie kolarzy 16 p.ul. byla druzyna granatnikow wyposazona w rowery do przewozu granatnikow i amunicji. Zdjecia tych rowerow pojawily sie w monografii tej broni, niestety akurat na smierc zapomnialem nazwiska autorow ale sprawdze.

lkm wz 08 byl przedewszystkim uzywany jako bron p.lot. wiec zastosowania jako bron kolarza w zasadzie nie mial.