Woodhaven Napisano 18 Maj 2023 Autor Share Napisano 18 Maj 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 25 Maj 2023 Autor Share Napisano 25 Maj 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 2 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 5 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 8 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 15 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 15 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 16 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2023 W dniu 10.04.2023 o 15:22, Adek251 napisał: @Woodhaven czy masz może jakieś informacje o wieży do tej ich Pantery. Jest wieża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacol Napisano 20 Czerwiec 2023 Share Napisano 20 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gacol Napisano 22 Czerwiec 2023 Share Napisano 22 Czerwiec 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 22 Czerwiec 2023 Share Napisano 22 Czerwiec 2023 Bosz kwas szczawiowy... Ciekawe czy wodę po ogórkach i keczup też używa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 22 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 23 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 26 Czerwiec 2023 Share Napisano 26 Czerwiec 2023 On 22.06.2023 o 15:52, Julekcezar napisał: Bosz kwas szczawiowy... Ciekawe czy wodę po ogórkach i keczup też używa. A jaka jest alternatywa i jakie są jej zalety w stosunku do kwasu szczawiowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 27 Czerwiec 2023 Share Napisano 27 Czerwiec 2023 W dniu 26.06.2023 o 13:21, Dudzio napisał: A jaka jest alternatywa i jakie są jej zalety w stosunku do kwasu szczawiowego? Kwas fosforowy i mikropiaskarka. Kwas fosforowy nie wywołuje korozji, usuwa zabarwienie rdzą z farby i częściowo korozję tam gdzie farby nie ma. Mikropiaskarka pozwala usunąć to czego kwas fosforowy nie weźmie, a widać że dany obszar farby nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 28 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 28 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 29 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 29 Czerwiec 2023 Share Napisano 29 Czerwiec 2023 On 27.06.2023 o 18:59, Julekcezar napisał: Kwas fosforowy i mikropiaskarka. Kwas fosforowy nie wywołuje korozji, usuwa zabarwienie rdzą z farby i częściowo korozję tam gdzie farby nie ma. Mikropiaskarka pozwala usunąć to czego kwas fosforowy nie weźmie, a widać że dany obszar farby nie ma. Przecież z tego co mówił zależało mu właśnie na zachowaniu oryginalnej farby. Czyli rozumiem, że biorąc pod uwagę założony cel wybrał rozsądnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 29 Czerwiec 2023 Share Napisano 29 Czerwiec 2023 13 godzin temu, Dudzio napisał: Przecież z tego co mówił zależało mu właśnie na zachowaniu oryginalnej farby. Czyli rozumiem, że biorąc pod uwagę założony cel wybrał rozsądnie? Zależało mu na zachowaniu farby i ją zniszczył z efektem opóźnionym. Po kwasie szczawiowym za jakiś czas zacznie szaleć korozja. Wybrał bardzo źle, gorzej to mógłby wrzucić to np do octu albo soku z kapusty. Jakbym miał takie coś po kwasie szczawiowym do konserwacji to szczerze nie wiem co z tym robić. Siedzę wiele lat w konserwacji i bym nie wiedział jak to dziadostwo usunąć. Raz miałem taki przypadek ale nie było tam farby (no może ze 2cm2 w jednym miejscu nie opłacało się nic z tym robić) i poleciało do elektrolizy która usuwa wszystko poza metalem. Kwas fosforowy w przeciwieństwie do tego syfu nie wywołuje korozji, kilka razy w literaturze widziałem nawet jego używanie jako pasywator zamiast taniny. Nie próbowałem w tym charakterze, ale po kwasie fosforowym nowej korozji nie zaobserwowałem nigdy. Po szczawiu soli i takich tematach masę. Gdyby użył kwas fosforowy i mikropiaskarkę by uwidocznił farbę i nie spowodował jej zniszczenia z opóźnionym zapłonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 7 godzin temu, Julekcezar napisał: Zależało mu na zachowaniu farby i ją zniszczył z efektem opóźnionym. Po kwasie szczawiowym za jakiś czas zacznie szaleć korozja. Wybrał bardzo źle, gorzej to mógłby wrzucić to np do octu albo soku z kapusty. Jakbym miał takie coś po kwasie szczawiowym do konserwacji to szczerze nie wiem co z tym robić. Siedzę wiele lat w konserwacji i bym nie wiedział jak to dziadostwo usunąć. Raz miałem taki przypadek ale nie było tam farby (no może ze 2cm2 w jednym miejscu nie opłacało się nic z tym robić) i poleciało do elektrolizy która usuwa wszystko poza metalem. Kwas fosforowy w przeciwieństwie do tego syfu nie wywołuje korozji, kilka razy w literaturze widziałem nawet jego używanie jako pasywator zamiast taniny. Nie próbowałem w tym charakterze, ale po kwasie fosforowym nowej korozji nie zaobserwowałem nigdy. Po szczawiu soli i takich tematach masę. Gdyby użył kwas fosforowy i mikropiaskarkę by uwidocznił farbę i nie spowodował jej zniszczenia z opóźnionym zapłonem. a co powiesz o takim czyszczeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 6 godzin temu, predi888 napisał: a co powiesz o takim czyszczeni? Szczaw na krótką metę daje fajny efekt wizualny, to prawda, ale w dłuższej perspektywie to katastrofa i tyle. Ładnie wygląda, ale za 10 lat nie chcę wiedzieć co się z tym stanie. Pozostaję przy mikropiaskarce i kwasie fosforowym. Mikropiaskarką by te ogniska usunął bez problemu które widać na końcu. Płytka z okrągłą dziurką jako osłona i po kawałku można ten rudy syf tam gdzie już farby nie ma usuwać. Może i tanie to nie jest, ale dobrej jakości konserwacja nie jest tania. Młotek za to na plus, fajny precyzyjny, taki jest najlepszy do odbijania grubego syfu bez obijania fanta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 trochę to dziwne, bo jak pamięcią sięgam do swoich początków "konserwacji" to wszyscy "kwas szczawiowy kwas szczawiowy jak chcesz oryginalne malowanie odzyskać". A jak zapytałem o odrdzewiacz (czyli defakto kwas fosforowy ) to zostałem zjechany a najpierw wyśmiany. Teraz już takich dylematów nie mam bo nie chodzę, ale zainteresowanie i ciekawość zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 1 godzinę temu, Julekcezar napisał: Szczaw na krótką metę daje fajny efekt wizualny, to prawda, ale w dłuższej perspektywie to katastrofa i tyle. Ładnie wygląda, ale za 10 lat nie chcę wiedzieć co się z tym stanie. Pozostaję przy mikropiaskarce i kwasie fosforowym. Mikropiaskarką by te ogniska usunął bez problemu które widać na końcu. Płytka z okrągłą dziurką jako osłona i po kawałku można ten rudy syf tam gdzie już farby nie ma usuwać. Może i tanie to nie jest, ale dobrej jakości konserwacja nie jest tania. Młotek za to na plus, fajny precyzyjny, taki jest najlepszy do odbijania grubego syfu bez obijania fanta. Jak dla mnie jako chemika.... przykro mi ale opowiadasz bzdety.... co do kwasu szczawiowego... masz pojecie ale tu sie mylisz... trzeba tylko wiedziec jak sie z tym obchodzic... tyle... nic wiecej... chcesz popytaj... evtl poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 29 minut temu, Der Panzerfahrer napisał: Jak dla mnie jako chemika.... przykro mi ale opowiadasz bzdety.... co do kwasu szczawiowego... masz pojecie ale tu sie mylisz... trzeba tylko wiedziec jak sie z tym obchodzic... tyle... nic wiecej... chcesz popytaj... evtl poczytaj Jak więc się z tym obchodzić? Chętnie się dowiem, konstruktywna krytyka jest przeze mnie zawsze mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 30 Czerwiec 2023 Share Napisano 30 Czerwiec 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, predi888 napisał: trochę to dziwne, bo jak pamięcią sięgam do swoich początków "konserwacji" to wszyscy "kwas szczawiowy kwas szczawiowy jak chcesz oryginalne malowanie odzyskać". A jak zapytałem o odrdzewiacz (czyli defakto kwas fosforowy ) to zostałem zjechany a najpierw wyśmiany. Teraz już takich dylematów nie mam bo nie chodzę, ale zainteresowanie i ciekawość zostały Nie trzeba łazić ze sprzętem żeby się bawić w konserwację. Ja nie łaziłem nie łażę (chyba że po giełdach to tak, bo graty na drzewie nie rosną), a kolekcjonuję i konserwuję. Edytowane 30 Czerwiec 2023 przez Julekcezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 30 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi