Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, ptasznik napisał:

A tak te ''caryce'' wyglądały od tyłu.

Te "caryce" wyglądają na ciężkie armaty wz. 1877 kalibru 152,4 mm (190 pudowe), było ich "parę" sztuk w WP, wycofanych z linii na początku lat 20-tych, ale jak widać przetrwały w Stawach do września 1939 r. I to byłby dobry temat na tomik WLU czyli "Sprzęt artyleryjski II kategorii", oczywiście obejmujący także inne działa ex-austriackie, niemieckie i rosyjskie, które gdzieś tam może zalegały w składnicach.

Edytowane przez Edmundo
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
9 godzin temu, Edmundo napisał:

Te "caryce" wyglądają na ciężkie armaty wz. 1877 kalibru 152,4 mm (190 pudowe),

Zgadza się.

jak widać przetrwały w Stawach do września 1939 r.

A ujęcia lotnicze w filmie o kapitulacji Modlina

dobry temat na tomik WLU czyli "Sprzęt artyleryjski II kategorii"

Padła propozycja w temacie WLU na DWS, tam czasami wypowiadają się autorzy tomików.

Napisano
23 minuty temu, ptasznik napisał:

A ujęcia lotnicze w filmie o kapitulacji Modlina

Tym bym się w 100 % nie sugerował, przecież film mógł być zmontowany.

24 minuty temu, ptasznik napisał:

Padła propozycja w temacie WLU na DWS, tam czasami wypowiadają się autorzy tomików.

Zgadza się, bo to była moja propozycja.

Napisano (edytowane)
22 minuty temu, ptasznik napisał:

To samo miejsce ?

Inkedobraz.thumb.png.bf120f621aa61a21dfd44f28f243117a_LI.jpg

Inkedmod2_LI.jpg

Inked190-1.jpg.c594a30b95eaa96d7f37805c8ff33658.jpg.8fb747e13b3cf1b2b30900f6aa08324d_LI.jpg

Stawiam tezę, że widoczny na ostatnim zdjęciu nasyp przed działami to wał forteczny. Fort II Mierzwiączka twierdzy Dęblin.

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, ptasznik napisał:

Stawiam tezę, że widoczny na ostatnim zdjęciu nasyp przed działami to wał forteczny. Fort II Mierzwiączka twierdzy Dęblin.

No i z tym się zgadzam, przejrzałem WLU Tom 83 "Twierdza Dęblińska" i tak to wychodzi?.  Ale można wziąć pod uwagę także Fort Gorczakowa, też wały, też nasyp i też w pobliżu most i to by mi nawet bardziej pasowało. 

Edytowane przez Edmundo
Napisano
2 godziny temu, Edmundo napisał:

Ale można wziąć pod uwagę także Fort Gorczakowa,

Edmundo ! To jest to na 100 % !

Wywieźli wszystko na lewy brzeg Wisły, na lotnisko Zajezierze, przed wejściem w życie pierwotnie planowanej granicy. Jest super zdjęcie na FP w temacie ''lotnisko Zajezierze''.

Napisano
47 minut temu, ptasznik napisał:

Edmundo ! To jest to na 100 % !

No i gitara. Z każdej strony patrzyłem na te fotografie i porównywałem z planem Twierdzy Dęblińskiej ale nie byłem w 100 % pewny. Jedno chyba mamy wyjaśnione, czyli nie Modlin (Kocka nawet nie brałem pod uwagę) a Dęblin. A więc nie zawsze (i to chyba nawet pół na pół ?) niemieckie podpisy pod fotografiami są rzetelne, ale tu też się wcale nie dziwię.

Napisano

Ktoś wałkował, ale nikt z nas o tym nie wiedział.

1 godzinę temu, Edmundo napisał:

czyli nie Modlin (Kocka nawet nie brałem pod uwagę) a Dęblin.

Nawet nie Dęblin, a Zajezierze.?

Napisano
W dniu 20.03.2021 o 20:15, Barbapapa napisał:

Ano tak, ale rozkosze łamania głowy też mają swój urok i dają satysfakcję.

Ano tak. Jakoś nie pomyślałem o innym lotnisku w Dęblinie niż Irena, bardziej myślałem o planowanym w Modlinie, bo też ten Modlin na filmie i przez niego w literaturze. Temat lotnisk, lotnisk zapasowych, lotnisk polowych jakoś mało opisany w literaturze lub nie trafiłem na taką.

Ładna manipulacja ze składem artylerii w Dęblinie, w filmie o kapitulacji Modlina.

''Tak długo nam nie szło, bo mieli TYLE armat.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Dwie ostatnie foty super, widzicie Koledzy czym holują zdobycznego "Schneidera", zapewne tym co było "pod ręką" czyli ex-Czechosłowackim LT-35.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Nie znalazłem jakoś osobnego tematu poświęconego 8.Pułkowi Artylerii Lekkiej więc te fotografie wstawiam tutaj.

4.Bateria, 2.Dyon, 8.PAL. Torun. Fotografie wykonane 15.02.1925

4baterja-2dyon-8-pal-torun.jpg

4baterja-2dyon-8-pal-torun1.jpg

4baterja-2dyon-8-pal-torun2.jpg