Edmundo Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 (edytowane) 6 godzin temu, ptasznik napisał: A tak te ''caryce'' wyglądały od tyłu. Te "caryce" wyglądają na ciężkie armaty wz. 1877 kalibru 152,4 mm (190 pudowe), było ich "parę" sztuk w WP, wycofanych z linii na początku lat 20-tych, ale jak widać przetrwały w Stawach do września 1939 r. I to byłby dobry temat na tomik WLU czyli "Sprzęt artyleryjski II kategorii", oczywiście obejmujący także inne działa ex-austriackie, niemieckie i rosyjskie, które gdzieś tam może zalegały w składnicach. Edytowane 20 Marzec 2021 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 9 godzin temu, Edmundo napisał: Te "caryce" wyglądają na ciężkie armaty wz. 1877 kalibru 152,4 mm (190 pudowe), Zgadza się. 9 godzin temu, Edmundo napisał: jak widać przetrwały w Stawach do września 1939 r. A ujęcia lotnicze w filmie o kapitulacji Modlina 9 godzin temu, Edmundo napisał: dobry temat na tomik WLU czyli "Sprzęt artyleryjski II kategorii" Padła propozycja w temacie WLU na DWS, tam czasami wypowiadają się autorzy tomików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 23 minuty temu, ptasznik napisał: A ujęcia lotnicze w filmie o kapitulacji Modlina Tym bym się w 100 % nie sugerował, przecież film mógł być zmontowany. 24 minuty temu, ptasznik napisał: Padła propozycja w temacie WLU na DWS, tam czasami wypowiadają się autorzy tomików. Zgadza się, bo to była moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 2 minuty temu, Edmundo napisał: Zgadza się, bo to była moja propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 (edytowane) 22 minuty temu, ptasznik napisał: To samo miejsce ? Stawiam tezę, że widoczny na ostatnim zdjęciu nasyp przed działami to wał forteczny. Fort II Mierzwiączka twierdzy Dęblin. Edytowane 20 Marzec 2021 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 (edytowane) 52 minuty temu, ptasznik napisał: Stawiam tezę, że widoczny na ostatnim zdjęciu nasyp przed działami to wał forteczny. Fort II Mierzwiączka twierdzy Dęblin. No i z tym się zgadzam, przejrzałem WLU Tom 83 "Twierdza Dęblińska" i tak to wychodzi. Ale można wziąć pod uwagę także Fort Gorczakowa, też wały, też nasyp i też w pobliżu most i to by mi nawet bardziej pasowało. Edytowane 20 Marzec 2021 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 2 godziny temu, Edmundo napisał: Ale można wziąć pod uwagę także Fort Gorczakowa, Edmundo ! To jest to na 100 % ! Wywieźli wszystko na lewy brzeg Wisły, na lotnisko Zajezierze, przed wejściem w życie pierwotnie planowanej granicy. Jest super zdjęcie na FP w temacie ''lotnisko Zajezierze''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 47 minut temu, ptasznik napisał: Edmundo ! To jest to na 100 % ! No i gitara. Z każdej strony patrzyłem na te fotografie i porównywałem z planem Twierdzy Dęblińskiej ale nie byłem w 100 % pewny. Jedno chyba mamy wyjaśnione, czyli nie Modlin (Kocka nawet nie brałem pod uwagę) a Dęblin. A więc nie zawsze (i to chyba nawet pół na pół ) niemieckie podpisy pod fotografiami są rzetelne, ale tu też się wcale nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Marzec 2021 Share Napisano 20 Marzec 2021 Ktoś wałkował, ale nikt z nas o tym nie wiedział. 1 godzinę temu, Edmundo napisał: czyli nie Modlin (Kocka nawet nie brałem pod uwagę) a Dęblin. Nawet nie Dęblin, a Zajezierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Marzec 2021 Share Napisano 21 Marzec 2021 W dniu 20.03.2021 o 20:15, Barbapapa napisał: Ano tak, ale rozkosze łamania głowy też mają swój urok i dają satysfakcję. Ano tak. Jakoś nie pomyślałem o innym lotnisku w Dęblinie niż Irena, bardziej myślałem o planowanym w Modlinie, bo też ten Modlin na filmie i przez niego w literaturze. Temat lotnisk, lotnisk zapasowych, lotnisk polowych jakoś mało opisany w literaturze lub nie trafiłem na taką. Ładna manipulacja ze składem artylerii w Dęblinie, w filmie o kapitulacji Modlina. ''Tak długo nam nie szło, bo mieli TYLE armat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 21 Marzec 2021 Share Napisano 21 Marzec 2021 (edytowane) Po prawej poniżej drzew chyba Boforsy wz.36. Składzik w Modlinie i kończę temat składów. Edytowane 21 Marzec 2021 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Kwiecień 2021 Share Napisano 12 Kwiecień 2021 Z Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 19 Kwiecień 2021 Share Napisano 19 Kwiecień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 25 Kwiecień 2021 Share Napisano 25 Kwiecień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 28 Kwiecień 2021 Share Napisano 28 Kwiecień 2021 "Polen Ostrawitz Sammelplatz Waffen der Polska Punkt z biórki broni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 8 Maj 2021 Share Napisano 8 Maj 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 9 Maj 2021 Share Napisano 9 Maj 2021 Dwie ostatnie foty super, widzicie Koledzy czym holują zdobycznego "Schneidera", zapewne tym co było "pod ręką" czyli ex-Czechosłowackim LT-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 11 Maj 2021 Share Napisano 11 Maj 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Maj 2021 Share Napisano 27 Maj 2021 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 5 Czerwiec 2021 Share Napisano 5 Czerwiec 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 16 Czerwiec 2021 Share Napisano 16 Czerwiec 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Lipiec 2021 Share Napisano 2 Lipiec 2021 "Toruń Podgórz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Lipiec 2021 Share Napisano 2 Lipiec 2021 jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 10 Lipiec 2021 Share Napisano 10 Lipiec 2021 Nie znalazłem jakoś osobnego tematu poświęconego 8.Pułkowi Artylerii Lekkiej więc te fotografie wstawiam tutaj. 4.Bateria, 2.Dyon, 8.PAL. Torun. Fotografie wykonane 15.02.1925 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 To nie 8. p.a.l. tylko 8 p.a.c. z armatami 105 mm wz.13. Artyleria ciężka. Na ów czas pal-e nie istniały, miast nich były pap-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi