Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)
W dniu 1.12.2020 o 23:25, otton1 napisał:

Może któryś z Kolegów rozpozna armatę?

Produkowana przez Skodę dla Austro-Węgier 10,4 cm Feldkanone M15

Edytowane przez Witek Cisłak
Napisano

Witam. 

Może trochę nie w 100% w temacie ale mam pytanie dotyczące armaty 75mm z Westerplatte mianowicie kpr. Grabowski we wspomnieniach pisał o 20 skrzyniach z trzema nabojami każda na stanowisku ogniowym. Czy takie skrzynie rzeczywiście istniały i ewentualnie jak mogły wyglądać. Pewnie się powtarzam, ale nie wiem czy mój post został zatwierdzony czy przepadł. Przepraszam jeśli wybrałem nieodpowiednie miejsce na takie pytanie. Dziękuję. 

Napisano
W dniu 18.01.2021 o 19:55, Angus_ak napisał:

Może trochę nie w 100% w temacie ale mam pytanie dotyczące armaty 75mm z Westerplatte mianowicie kpr. Grabowski we wspomnieniach pisał o 20 skrzyniach z trzema nabojami każda na stanowisku ogniowym. Czy takie skrzynie rzeczywiście istniały i ewentualnie jak mogły wyglądać.

Tak pobieżnie przejrzałem dwa tomiki WLU 1939 tyczące armaty wz. 02/26 i chyba takowych skrzyń nie było. Łódki amunicyjne przewożone w jaszczach były na pewno na cztery naboje, jak było ze skrzyniami tego nie wiem ale tak przez analogię do jaszczy można tylko domniemywać.

Napisano

Wobec tego a skłaniam się ku takiemu stwierdzeniu że była to armata 76.2mm nie koszulkowana a do niej oryginalna amunicja rosyjska skrzyniach trzy nabojowych. 

Napisano
37 minut temu, Angus_ak napisał:

Wobec tego a skłaniam się ku takiemu stwierdzeniu że była to armata 76.2mm nie koszulkowana a do niej oryginalna amunicja rosyjska skrzyniach trzy nabojowych. 

Być możliwe ale przecież jaszcze do armat były także ex-rosyjskie. Temat armaty z Westerplatte był już wielokrotnie poruszany a więc dopiszę tylko iż jaszcza "przy niej" zapewne nie było, tylko amunicja właśnie w skrzyniach. I tu wracamy do zadanego wcześniej przez Kolegę pytania.

Napisano

Cześć.

1. Na Westerplatte była armata wz. 02 - 76,2 mm

2. Skrzynie były używane w WP. Amunicja była oczywiście w jaszczu (nie na Westerplatte bo tam jaszcza nie było) i przodku ale także w skrzyniach (3 pociski). Była w skrzyniach ponieważ amunicje przewożono także w taborach. Kopii takich skrzyń używamy na inscenizacjach historycznych przy kopii armaty wz. 02/26.

skrzynia.jpg

• Super 1