Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, Koloman napisał:

może reklama STANAVO jest po drugiej stronie

W maszynie Bolesława Orlińskiego (SP-AHH) reklama STANAVO jest w środkowej części kadłuba. Można przypuszczać, że na samolocie Bajana była identyczna lokalizacja tej reklamy.

5-14.jpg

Napisano

Ok, chwilę mnie tu nie było. Widocznie zbyt kunsztownie ukryłem myśl przewodnią - chodziło mi raczej o to, że na samolocie są reklamy i STANAVo i SHELLa, ale i tak benzynkę brano od jeszcze innej firmy. No, ale jeżeli już mamy festiwal firm paliwowych (na razie zagranicznych, krajowych jeszcze nie tykamy...) to jeszcze to:

Giedgowd Ignacy nad logotypem rzeczonej f-my MobilOil (foto rzecz jasna zajumane z NAC-u)

Giedgowd_1930.jpg

oraz mini-zagadek: na którym polskim samolocie było naklejone takie logo?

dapolin-logo.jpg.0c881b7b7e1d1f7ff7e50160feca2100.jpg

Jeśli ktoś zna odpowiedź, to siedzi cicho
(konkursu nie będzie, bo i tak nagrodę już schrupałem...),
za to niech ci mniej świadomi przećwiczą szukanie.

• Super 1
Napisano
11 godzin temu, Koloman napisał:

Ślepa uliczka rozwoju samolotów myśliwskich Puławskiego. A szkoda.

1.thumb.jpg.3ce87a9d109f42630148a9bcbe5747d7.jpg

Na zdjęciu montaż silników Hispano Suiza – 12-cylindrowych, rzędowych o układzie V, chłodzonych wodą. Miejsce wykonania tej fotografii zaskakuje, to hala fabryczna …Polskich Zakładów Śkody (ex Francopol) na Okęciu.

• Super 1
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 1.10.2021 o 21:09, KayFranz napisał:

Dwie Ślepe Myszy. Prawdopodobnie Frankfurt, Ch'30.

RWD-2 SP-ADK i -ADM [Ch'30] +++1600px.jpg

Całkiem możliwe bo z lewej w oddali, to jak sądzę BFW M.23c (brał udział  Ch'30) .

Centralnie za naszymi "Ślepymi Myszami" - De Havilland DH-60G "Gipsy Moth" (G-AAXG) - zbud. w 1930 r. a "Ćmy"  brały udział w zawodach.