Slajmi130 Napisano 6 Sierpień 2018 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2018 http://www.tvn24.pl/kamien-pomorski-rolnik-zgubil-obraczke-znalal-skarb,859041,s.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prej Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 Pan Cezary chętnie się zgodził i ze swoim sprzętem zaczął przeczesywać rolę".Rozumiem, że Pan Cezary przedtem uzyskał zgodę Konserwatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 Po co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 już nie na dzika a na poszukiwanie obrączki :-) a wszystko przez jeden durny zapis w ustawie o ochronie zabytków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 Zgoda wdg mnie jest potrzebna wtedy kiedy chcesz legalnie i w świetle prawa prowadzić poszukiwania historyczne na danym terenie - obszarze. Po co zgoda na szukanie obrączki która rolnik zgubił na własnym polu ? I co rolnik by musiał czekać miesiące na pozwolenie zagubionej przez siebie obrączki, a najlepiej jakby jeszcze kilka razy przeorał własne pole żeby jeszcze bardziej utrudnić znalezienie przez siebie zagubionej obrączki. Nie pogadamy w paranoje" kolego Prej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 Nie popadajmy w paranoje sorry za błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prej Napisano 6 Sierpień 2018 Share Napisano 6 Sierpień 2018 goda wdg mnie jest potrzebna wtedy kiedy chcesz legalnie i w świetle prawa prowadzić poszukiwania historyczne na danym terenie - obszarze".To fajnie, że według Ciebie. Według przepisów jest troszeczkę inaczej, jakbyś nie zauważył.A paranoja owszem jest, w związku z tymi właśnie przepisami, kolego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Alibi nie do podważenia, szukać przedmiotów zagubionych, zwłaszcza na zlecenie właściciela, możesz do woli. Jeżeli znajdki przypadkowe - wszak szukałeś współczesnej obrączki, nie zabytków- zgłosisz, to za wszelkie nieprzyjemności z tego tytułu możesz żądać srogiego odszkodowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Prej, nie dramatyzuj i naucz się czytać ze zrozumieniem (ustawę...) W Polsce chodzenia z wykrywaczem jest całkowicie legalne! Dopiero jeśli poszukujesz zabytków, musisz mieć zgodę konserwatora. No chyba, że twoim zdaniem obrączka mająca miesiąc jest zabytkiem... 🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Senemedar Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Jedna wielka bajka, pan cesare hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prej Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Panowie, bla bla bla bla. Temat wałkowany już chyba na każdym forum 10000 razy.Oczywiście teraz w polskich lasach mamy 100.000 detektorystów szukających swoich zagubionych zegarków i obrączek, a policja / straż leśna oczywiście nic nie mówi, no bo przecież detektorysta by nie kłamał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Prej, ty nie wiesz o czym piszesz... Mając zgodę właściciel danego terenu (nie będącego wpisanego do rejestru stanowisk archeologicznych) możesz szukać do woli i w/w służby mogą cię pocałować w d.pe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prej Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Sqr, misiu kolorowy, nie będe wałkował tutaj po raz kolejny tego tematu.Jak to w internecie (tym bardziej na forum przepełnionym ekspertami wszelkiej maści i posiadającymi mnóstwo cennych i dających wielkie doświadczenie i wagę wypowiedzi punktów internetowych) każdy ma swoją interpretację i niech się jej sobie trzyma.Tymczasem miłego poszukiwania wszystkiego, co nie jest zabytkiem, meteorytów oraz wyłącznie nowych obrączek. Paaaa! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Wiecie co myśli człowiek sowiecki słysząc śmiech? Myśli, że się z niego śmieją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny bocian Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 mój znajomy nosi takie kartki przy sobie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Ja mam bardziej rozbudowane pisemko odnośnie zgody właściciela i wszystko jest ok.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro69 Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 Z tego co wiem policja ma swoje wytyczne,i tym pozwoleniem rolnika możecie sobie obetrzeć zad.Zrobią swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 7 Sierpień 2018 Share Napisano 7 Sierpień 2018 A ja mam pozwolenia wkz i powiem tak że najlepsze znajdki i tak wpadają na spontanie i w najmniej oczekiwanych miejscach. A co do policji jak na Ciebie nikt nie podkabluje to ... resztę dopowiedźcie sobie sami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siomek7 Napisano 15 Sierpień 2018 Share Napisano 15 Sierpień 2018 Semenedar, bardzo Cię boli, że nie buszujesz po polu u tego rolnika, nie? Widzisz, znajomym moim na fejsie jesteś, a tutaj jesteś jak taki typowy Janusz. Historia autentyczna tak mocno, jak żadna z waszych nigdy nie była, ale oczywiście trzeba wbić szpileczkę. Ustawa nie zakazuje chodzenia z wykrywaczem, precyzuje także jak postępować w przypadku znalezienia zabytku, a więc zgodnie z przepisami prawa postąpiłem i nie zamknęli mnie. Pozdrawiam stykaczy i tych co bardzo chętnie wchodzą na działki bez pytania o zgodę, bo to właśnie tacy „odkrywcy” najwięcej piany biją o łamaniu konstytucji i praw obywatelskich, a są największymi szkodnikami w środowisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 15 Sierpień 2018 Share Napisano 15 Sierpień 2018 To wskaż mi proszę przepis, wykładnię lub cokolwiek traktujące o możliwości używania wykrywacza do szukania czegokolwiek innego niż zabytek. Wdzięczny będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 15 Sierpień 2018 Share Napisano 15 Sierpień 2018 W moich rejonach to tyle dobrze że na poszukiwaczy uwagi nie zwracają a jak z jednym gadałem to do lasu jadą tylko żeby spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro69 Napisano 15 Sierpień 2018 Share Napisano 15 Sierpień 2018 Siomek7 to geniusz!Dokładnie wie co jest zabytkiem,a co nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siomek7 Napisano 15 Sierpień 2018 Share Napisano 15 Sierpień 2018 Wskaż mi przepis który zabrania szukania rzeczy innych niż zabytki. Sami się nakręcacie. Siedżcie w domu, sprzedajcie wykrywki. Chłop zgubił obrączkę na swoim polu i co, przepadła na amen bo wykrywacza nie można używać? Akurat ja nie mam czego się bać, kolekcji nie mam zadnej, to co miałem oddałem do muzeum jeszcze przed zmianą ustawy i mam na to kwity. I sumienie też mam czyściutkie bo ekshumacji soldatów i innych nie robiłem, tak więc osobiście nie mam się czego bać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Sierpień 2018 Share Napisano 16 Sierpień 2018 Przydał by się taki w wielu osobach w każdym wojewódzkim WKZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pumpernikiel Napisano 16 Sierpień 2018 Share Napisano 16 Sierpień 2018 sqr (3870 / 226)2018-08-07 17:31:46Ja mam bardziej rozbudowane pisemko odnośnie zgody właściciela i wszystko jest ok.!"@sqr pochwal się jak to nie problem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.