Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 16.11.2019 o 00:12, formoza58 napisał:

? 

lot sylwet 21 39.JPG

Był instruktorem pilotażu w Wyższej Szkole Lotniczej w Grudziądzu

Podczas lotu na Halberstadt CL IV nastąpiła awaria silnika i samolot wpadł w korkociąg. Wraz z St.Chłopeckim leciał szer.mech. Leon Michalski - został ciężko ranny.

Napisano

Tu niestety sylwetek lotników nie zobaczymy: pogrzeb lotników 2.Pułku Lotniczego w Krakowie: plut.Janusza Romana, kpr.Stanisława Jarbuza, kpr.Jana Kozy, kpr.Bronisława Ufira, którzy zginęli w lipcu 1937 roku.

07.08.1937.png

Napisano

otton1 małe uzupełnienie do powyższego zdjęcia. Nie plut. Janusz Roman a Roman Janus oraz nie kpr. Stanisław Jarbuz a Stanisław Jarguz (pomocnik mechanika). Wszyscy powyżej wymienieni należący do 21 Eskadry Liniowej, zginęli w dniu 28.7.1937 r. pod Liszkami, w katastrofie samolotu PZL-23 "Karaś" nr 44-76 który to oblatywali po remoncie, z tym że szer. Bronisław Ufir nie należał do personelu latającego a był pomocnikiem radiomechanika i zabrany został "nadliczbowo" do składu załogi tegoż samolotu.

Źródło: Adam Popiel Pamięci poległych lotników 1933-1939, Warszawa 1987, str. 116-118.

• Super 1
Napisano

Wielkie dzięki Edmundo za korektę.

Takie to były i są nadal stosunkowo często publikowane wiadomości prasowe z błędnie podanymi nazwiskami czy nazwami miejscowości. Zamieszczając taką fotografię na forum mam wielki dylemat: czy skorygować dane i fotografię zamieszczać z opisem po korekcie czy zamieszczać fotografię z autentycznym opisem z epoki.

Napisano
Godzinę temu, otton1 napisał:

Wielkie dzięki Edmundo za korektę.

Nie ma sprawy, jak mogę tak pomogę.

Takie to były i są nadal stosunkowo często publikowane wiadomości prasowe z błędnie podanymi nazwiskami czy nazwami miejscowości.

Zgadzam się.

Zamieszczając taką fotografię na forum mam wielki dylemat: czy skorygować dane i fotografię zamieszczać z opisem po korekcie czy zamieszczać fotografię z autentycznym opisem z epoki.

Najlepiej byłoby i tak i tak🙂

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
Napisano
W dniu 23.04.2018 o 02:05, Koloman napisał:

Major pilot Czesław Dolecki, absolwent Francuskiej Szkoły Pilotów, między innymi dowódca 22.Eskadry Liniowej (w 1926 roku).
Na fotografii jako komendant Szkoły Pilotów LOPP im. Gen. T. Kasprzyckiego na lotnisku Dąbrowa w Stanisławowie (1939)

lopp_stanisaww.jpg&x=800

Mjr pil. Czesław Dolecki to dziadek mojego przyjaciela.

Jego kapitalne zdjęcia wczoraj widziałem, a znalazły się w sposób nieoczekiwany dla wnuka.

Napisano
W dniu 29.06.2025 o 15:19, Jedburgh_Ops napisał:

Mjr pil. Czesław Dolecki to dziadek mojego przyjaciela.

Jego kapitalne zdjęcia wczoraj widziałem, a znalazły się w sposób nieoczekiwany dla wnuka.

To bardzo interesująca informacja!

Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Czy można liczyć na publikację tych fotografii na forum (zabezpieczonych zresztą przed kopiowaniem)?

2. Czy znane są losy majora Doleckiego po wrześniu 1939?

Napisano

Zabiegam o to. Zdjęcia są rewelacyjne. Będę temat - nomen omen - pilotował. Spotkałem się z przyjacielem w zupełnie innych sprawach i temat jego dziadka wyskoczył niespodziewanie i tymczasem nie mieliśmy czasu tematu rozwinąć.

Napisano
W dniu 5.07.2025 o 02:23, Jedburgh_Ops napisał:

Zabiegam o to. Zdjęcia są rewelacyjne. Będę temat - nomen omen - pilotował. Spotkałem się z przyjacielem w zupełnie innych sprawach i temat jego dziadka wyskoczył niespodziewanie i tymczasem nie mieliśmy czasu tematu rozwinąć.

"Ja mam czas, ja poczekam" jak śpiewał onegdaj Bodo.

Fajnie byłoby zobaczyć te fotografie.