Sedco Express Napisano 25 Październik 2022 Share Napisano 25 Październik 2022 8 godzin temu, otton1 napisał: To "X" na kadłubie to oznaczenie jeszcze z czasów służby maszyny w lotnictwie austro-węgierskim. Niektóre samoloty miały dwa skrzyżowane pasy jak ten wyżej, niektóre tylko jeden jak ten pokazany niżej Aviatik Berg D.I nr 338.02 z Flik 1/J. Jest na forum kolega bardziej znający się na lotnictwie austro-wegierskim to może on się na ten temat wypowie. A tak nawiasem; czy ten lotnik w białych portkach to nie byłby kpt.pil.Roman Florer? Tak to było mi wiadome, ale mnie interesuje dlaczego i po co pozostawiono takie oznaczenie i co oznaczało w polskim lotnictwie - jednostkę czy może front na którym dana jednostka lotnicza walczyła. (analogicznie do oznaczenia na np. Ansaldo A1 "Balilla" z 7.EM gdzie samolot dcy kpt pil. W.Konopki miał namalowane pasy (szarfę) na kadłubie w trzech kolorach a pozostałe samoloty eskadry szarfę w dwóch kolorach) Lotnik w białych spodniach rzeczywiście podobny do Florera. Może to rzeczywiście on . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Październik 2022 Autor Share Napisano 26 Październik 2022 Eskadra treningowa 1 PL w 1927 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 26 Październik 2022 Share Napisano 26 Październik 2022 W dniu 24.10.2022 o 23:48, otton1 napisał: Jest na forum kolega bardziej znający się na lotnictwie austro-wegierskim to może on się na ten temat wypowie. Nim się ten znający na lotnictwie austro-węgierskim kolega wypowie to dwa słowa na temat załączonej fotografii i pasków: Berg D.I 338.02 był maszyną na której latał Oberleutnant Feldpilot Bela Macourek (Maklary) i te paski to jego osobiste oznakowanie. Paski mają kolory: czerwony-biały-zielony czyli barwy węgierskie jako że Macourek był Węgrem. Pewnie taką samą rolę indywidualnego oznakowania spełniały te paski na polskim Brandenburgu. Jak go przejęto to pewno nikt nie miał głowy do ich zamalowania i tak już pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 30 Październik 2022 Share Napisano 30 Październik 2022 W dniu 25.10.2022 o 08:28, Sedco Express napisał: Tak to było mi wiadome, ale mnie interesuje dlaczego i po co pozostawiono takie oznaczenie i co oznaczało w polskim lotnictwie - jednostkę czy może front na którym dana jednostka lotnicza walczyła. Wydaje mi się, że te paski w naszym lotnictwie nie miały jakiegokolwiek znaczenia; były to je zostawiono i tyle. Sprawdziłem w swoim archiwum fotograficznym i wyszło mi, że takie paski miał tylko ten Brandenburg 276.15. To byla maszyna szkolna o czym świadczy fakt, że stoi przy niej Florer, który zajmował się tylko szkoleniem. Na fotografii tego samolotu, którą zamieszczam niżej uwidoczniony jest Mieczysław Szczudłowski odbywający szkolenie w pilotażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Luty 2023 Autor Share Napisano 28 Luty 2023 Z archiwum Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Marzec 2023 Autor Share Napisano 2 Marzec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Maj 2023 Autor Share Napisano 21 Maj 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 21 Maj 2023 Share Napisano 21 Maj 2023 Wyjmowanie aparatu foto z Poteza XXVII - samolot z 34 eskadry liniowej. Negatyw jest w posiadaniu p. Janusza Adamczewskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Czerwiec 2023 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 20 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2023 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 20 Lipiec 2023 Share Napisano 20 Lipiec 2023 4 godziny temu, formoza58 napisał: 3 PL. Na pewno nie. 4 lub 6 pułk, trzy pierwsze miały barwne tło, a tu jest białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Lipiec 2023 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2023 W 4 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 (edytowane) "Era" (jak sadzę) z eskadry towarzyszącej (obserwacyjnej) - ale jakiej ? Godło pięknie namalowane. Może tylko na jednym samolocie jako projekt do zatwierdzenia ? Ciekawe ! Edytowane 23 Sierpień 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 (edytowane) Starając się rozwikłać zagadkę "jaka to eskadra" po przejrzeniu literatury tematu znalazłem w tomie 33 WLU "Samolot Lublin R.XIII (autor Wojciech Mazur) na str. 22 zdjęcie Lublina z takim samym godłem. Podpis pod zdjęciem brzmi: "Tylna część samolotu Lublin R.XIIID nr 56.136, zapewne z jednej z eskadr towarzyszących 6.PL" Jakiej - nie podano. Idąc dalej sprawdziłem historię tej "ery" o nr 56.136 w publikacji "Samoloty wojskowe w Polsce 1924-1939" (Andrzej Morgała). I tak: "o.t. [odbiór techniczny samolotu] - 05.07.1934 r. w okresie od 25.06. do 22.09.1935 r. 6.PL [Lwów] 63.EL [Esk.Liniowa - chyba winno być ET(EO)] [pod datą] 24.02.1937 r. - 5.PL [Lida] 56.ET" tylko, że: godłem 63.ET(EO) był komar ze strzykawką a 58.ET (EO) niedźwiadek na tle białego równoramiennego krzyża Zagadka tajemniczego godła pozostaje więc nadal nierozwiązana. PS - może ktoś rozpozna po budynkach lotnisko i jego lokalizację? Edytowane 23 Sierpień 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 W książce "Komar i kameleon" Piotra Rapińskiego znajduje się krótka wzmianka na temat tego godła. Autor przypuszcza,że może chodzić o 69 Eskadrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 25 minut temu, M81 napisał: W książce "Komar i kameleon" Piotra Rapińskiego znajduje się krótka wzmianka na temat tego godła. Autor przypuszcza,że może chodzić o 69 Eskadrę. Czyli tym samym zakłada, że z eskadry 6.PL. To tylko gdybanie niczym nie poparte (źródła ?) O tym godle brak jakichkolwiek informacji w "LzSz", publikacjach Morgały czy też Królikiewicza, Tomasza J.Kowalskiego. W "Polskie eskadry w latach 1918-1939" (Jerzy Pawlak) autor pisze, ze 69.ET(EO) godła nie posiadała. Ze wszystkich EO wg J.Pawlaka godła nie miały: 69., 36., 39., 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 Tylko przypuszczenie. Fragment, o którym wspominałem brzmi: "Otwartą kwestię stanowi sprawa godła eskadry. Według ustaleń J. Pawlaka eskadra ta nie posiadała swojego godła. Stwierdzenie to wydaje się jednak nie znajdować potwierdzenia w odnalezionym materiale fotograficznym. Na części zdjęć znajdujących się w zbiorach pana Roberta Siejki widoczny jest samolot Lublin R.XIIIC lub R.XIIID na którego kadłubie widoczne jest nieznane godło przedstawiające białe koło z dwukolorową obwódką. Na tle białego koła widoczna jest duża ważka. Podobnego godła nie posiadała żadna inna eskadra, można więc wysnuć przypuszczenie, że tak właśnie wyglądało godło 69 ET." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 (edytowane) Dodatkowo mamy błędne informacje zawarte w publikacji A.Morgały "Samoloty wojskowe..." dotyczące historii użytkowania R..XIII o numerze 56.136. Znamy więc dwa zdjęcia "ery" z tym godłem - białe pole na samolocie ze znanym numerem mam kształt owalny w odróżnieniu od białego koła na drugim. Znalazłem jeszcze opis zdjęcia "ery" nr 56.136 w broszurze z serii "100 Lat Polskich Skrzydeł" tyt.: "Lublin R.XIII (Mariusz Konarski i Marek Trojanowicz) na str.16 Zdjęcie jest szersze (panoramiczne) i z prawej strony stoją w szeregu Potezy XXV Podpis: "Samoloty Lublin R.XIII D i Potez XXV podczas koncentracji lotnictwa w Warszawie, najprawdopodobniej rok 1934-1935. na pierwszym planie samolot Lublin R.XIII D 6.Pułk Lotniczy (Lwów-Skniłów), 63. Eskadra Towarzysząca" Mamy więc lokalizację - Warszawa lecz błędna jest informacja, że samolot jest z 63.ET (zapewne powtórzono za "Polskie samoloty...") Wg J.Pawlaka 69.ET została zorganizowana w październiku 1937 r. a to jest sprzeczne z datą koncentracji lotnictwa czyli... nie może to być "era" z tej eskadry. Z 6.PL we wspomnianej koncentracji (wg J.Pawlaka) brały udział "ery" z 63.ET (str.368) w sumie 9 samolotów w dniach 02-29.09.1934 r. a koncentracja lotnictwa miała miejsce w Dęblinie - ćwiczenia "masowy nalot na Warszawę". Ciekawe ! PS - Potezy mają godła wskazujące, że są z 12. EL (1.PL) lub 32.EL (3.PL) lub 22.EL (2.PL) - biała gwiazda na ciemnym polu. Sądzę, że są z 1.PL z Warszawy (?) " Edytowane 23 Sierpień 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 A czy istnieją fotografie Lublinów R-XIII z godłem, uznawanym za godło 63 eskadry? Czyli komarem ze strzykawką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 23 Sierpień 2023 Share Napisano 23 Sierpień 2023 Istnieją. Duża liczba Potezów z godłami geometrycznymi na drugim planie wskazuje na to, że teoria o ważce jako oznaczeniu 69 Eskadry nie wytrzymuje krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 24 Sierpień 2023 Share Napisano 24 Sierpień 2023 8 godzin temu, KayFranz napisał: A czy istnieją fotografie Lublinów R-XIII z godłem, uznawanym za godło 63 eskadry? Czyli komarem ze strzykawką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 24 Sierpień 2023 Share Napisano 24 Sierpień 2023 Wspomniane zdjęcie z Potezami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi