Sedco Express Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 Godła malowane na samolotach MDLotu.Na zdjęciu godło OSOL (Ofic.Szk.Obs.Lotn.) -Toruń.Alb.B.II nr. 4 - 1920 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 Czarna kotwica - oznaczenie francuskiego lotnictwa morskiego na egz. po zakupie.LeO H-13B nr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 Godło Eskadry Szkolnej na Schreck FBA-17 HE 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 I Eskadra Liniowa Wiking" - godło eskadry smok z łodzi Wikingów". Malowane od ok. 1930 r.Latham 43HB3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 II Eskadra Liniowa Rugia"- godło eskadry Światowid".LeO H-135B3Godło malowane od ok. 1930 r. do 1934r r. (tak samo jak godło I Esk.Liniowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 2 Październik 2018 Autor Share Napisano 2 Październik 2018 W temacie oczka", godła Of. Szk. Obs. Lotn. w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 803 z godłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Październik 2018 Share Napisano 2 Październik 2018 godło jest, a numer?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2018 Autor Share Napisano 3 Październik 2018 A tutaj zagwozdka" nie lada... Może to być godło 11, 21, lub 31 eskadry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2018 Autor Share Napisano 3 Październik 2018 132 eskadra 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2018 Autor Share Napisano 3 Październik 2018 Właśnie, odmienne pola godła, czy mogą symbolizować poszczególne klucze eskadry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Październik 2018 Share Napisano 4 Październik 2018 >Właśnie, odmienne pola godła, czy mogą symbolizować poszczególne klucze eskadry?"W MDLot były tylko 3 egz. Lublinów R-VIII - i one stanowiły w tym okresie eskadrę (nie było kluczy).Wstępnie zamówiono 4 egz. lecz z ostatniego (silnik Farman)zrezygnowano bo był za duży koszt przebudowy (z wersji lądowej) i samolot ten został przeznaczony na części zamienne dla trzech przyjętych na wyposażenie eskadry.Przed przeróbką na wodnosamoloty - lądowe miały godło - czerwony (lub granatowy ?) słoń w białym kole z czerwoną (granatową ?) obwódką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Październik 2018 Share Napisano 4 Październik 2018 Wspomniane godło na R-VIII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Październik 2018 Autor Share Napisano 4 Październik 2018 Kapitalne zdjęcie, pierwszy raz widzę. Znałem tego słonia" z okresu oblatywania. --------------------------42 eskadra 4 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Październik 2018 Autor Share Napisano 5 Październik 2018 Eskadra Treningowa 2 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 5 Październik 2018 Share Napisano 5 Październik 2018 formoza58 (37001 / 213) 2018-10-04 23:31:59> Kapitalne zdjęcie, pierwszy raz widzę. Znałem tego " słonia z okresu oblatywania."To nie ten sam słoń i nie to same godło.Na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - Breguet XIX z 42.EL 4.PL. Godło 42.EL - czerwony uskrzydlony słoń na białym tle z czerwoną obwódką.Lublin R-VIII w wersji lądowej ma godło - czerwony (lub granatowy) słoń o zupełni innym kształcie - kroczący bez skrzydeł w białym kole z czerwoną (granatową) obwódką.Takie godło malowane było na prototypach i próbnej serii Lublinów R-VIII.Godło zaprojektowane przez producenta.Lądowe" Lubliny R-VIII po opuszczeniu fabryki były w kolorze kremowym a po przekazaniu do eskadr liniowych lądowych w kolorze oliwkowozielonym (spód jasnoniebieski).Po przeróbce na morskie" i przekazaniu do I EL MDLot przemalowane na szare i oznaczone godłami indywidualnymi - ryba, ośmiornica, wieloryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Październik 2018 Autor Share Napisano 5 Październik 2018 Kapitalne zdjęcie, pierwszy raz widzę. Znałem tego " słonia z okresu oblatywania." Trochę nieopatrznie zrozumiałeś mój komentarz, nie zwracając uwagi na całość mojego postu. Dotyczył Twojego zdjęcia godła na RVIII. Natomiast tradycyjnie oddzielając przerywaną kreską opisałem moje zdjęcie ze słoniem" 42 eskadry 4PL. Naprawdę wiem o różnicy między ww. godłami z trąbą". :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Październik 2018 Share Napisano 5 Październik 2018 Oliwkowozielony, bez numeru , widać fragment godła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Październik 2018 Share Napisano 5 Październik 2018 Kremowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Październik 2018 Share Napisano 5 Październik 2018 Druga burta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Październik 2018 Share Napisano 5 Październik 2018 Oliwkowozielony, z godłem i nr.19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Październik 2018 Autor Share Napisano 5 Październik 2018 Kolejny słoń" 42 eskadry 4 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Październik 2018 Autor Share Napisano 5 Październik 2018 34 eskadra 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Październik 2018 Autor Share Napisano 6 Październik 2018 131 eskadra myśliwska 3 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Październik 2018 Autor Share Napisano 7 Październik 2018 141 eskadra 4 PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi