Skocz do zawartości

Zabytkowe hale same się zawaliły?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Było?

W ostatniej chwili miastu udało się wstrzymać rozbiórkę zabytkowych hal w Ursusie. Mimo to, duża ich część zamieniła się w gruz. Deweloper twierdzi, że hal nie wyburzał, lecz same się rozpadły.
O nielegalnej rozbiórce w halach poinformował na swoim profilu Michał Krasucki, Stołeczny Konserwator Zabytków. O pracach rozbiórkowych dowiedział się w czwartek. Od razu pojechał na miejsce.

http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,21463323,nielegalna-rozbiorka-zabytkowych-hal-deweloper-same-sie-zawalily.html#BoxLokKrajImg
Napisano
No tam to niestety... Najbardziej szkoda mi budynku dawnej izby pamięci, tego z wypasionym logiem Hasag" i okrągłą klatką schodową - kojarzysz? Wyburzyli w tamtym roku.
Napisano
No ba! http://www.blog.sabkon.com/2014/02/opuszczone-muzeum-mesko.html
Choć tyle można było zostawić dla potomnych,ale nawet tego nie komentuje bo musiał bym się zbanować:)
  • 3 weeks later...
  • 2 years later...
Napisano
20 godzin temu, K.O.P. napisał:

chodzi mi o budynki w których za Niemców znajdowały się te trzy Werki A B C ale i inne pozostałości po PFA do 1945 roku : )

Większość już wyburzono niestety. Jak masz blisko do Skarżyska, to jedź pospacerować.

Napisano

"C" chyba bez dostępu z zewnątrz. Na "B" był klimat, ale większość wyburzono, w tym miodowy budynek administracyjny, po wojnie izba pamięci. Nie wiem jak z tą przedwojenną strzelnicą podziemną, ale też dobra była.

Napisano

"Hale same się zawaliły" - każdy biegły gdyby chciał to by obalił tą linie obrony. Kto wie jak wygląda katastrofa budowlana odróżni ją od planowanej rozbiórki, zwłaszcza rzeczoznawca budowlany. Tutaj widać rozbiórkę z użyciem dziobaka lub innej kruszarki, ponadto odzyskiwano złom podczas rozbiórki, przy zawaleniu mamy gruz i stal, a w Ursusie został sam gruz.

Napisano
1 godzinę temu, bjar_1 napisał:

"C" chyba bez dostępu z zewnątrz.

Ano bez, są tam dalej czynne zakłady metalowe, a od strony strzelnicy świrują z różnymi wybuchowymi wynalazkami.Co do samej strzelnicy to nawieźli gruzu na wały, postawili prymitywne wiaty z sosny i niedzielni snajperzy pykają tam regularnie do papieru i różnego metalowego śmiecia w postaci części karoserii samochodowej, lodówek itp.W okolicy słynnej patelni kratery po miłośnikach odzysku metali, a i znalezienie nadpalonych kawałków kości w piachu nie jest wielkim problemem.

Tak więc poza "C" kiła i mogiła ? 

Napisano

Wiem o co chodziło, ale nie byłem w podziemnej to piszę ino o stanie standardowej.Ciekawe czy te "lochy" jeszcze nie zasypane gruzem bo bym odwiedził.

Napisano

Musisz zerknąć, robi to wrażenie. Na Majkowie na tej długiej byłem dobrych kilka lat temu, chyba niedzielni wtedy jeszcze tak ostro nie walili.

Napisano

Ekstra. Czekam na relację. Nie wiem czy jeszcze to stoi, bo byłem z 5-6 lat temu... Fajne były też powojenne hale (w tym rejonie) - w betonie podłóg wsypane setki i tysiące pocisków mosinowskich, kałachów i od pepesz. Tak, że patrz pod nogi ? 

Napisano

Skoczyłem na mały rekonesans spodziewając się kupy gruzów i miło się rozczarowałem.Praktycznie nic się nie zmieniło w porównaniu z fotami z googla.Obiekt genialny, szkoda że to zapewne jego ostanie chwile.

GOPR0068.thumb.JPG.6bad1ab191dba1b21f377db446c3e3fc.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie