viator01 Napisano 7 Marzec 2017 Share Napisano 7 Marzec 2017 Było?W ostatniej chwili miastu udało się wstrzymać rozbiórkę zabytkowych hal w Ursusie. Mimo to, duża ich część zamieniła się w gruz. Deweloper twierdzi, że hal nie wyburzał, lecz same się rozpadły.O nielegalnej rozbiórce w halach poinformował na swoim profilu Michał Krasucki, Stołeczny Konserwator Zabytków. O pracach rozbiórkowych dowiedział się w czwartek. Od razu pojechał na miejsce.http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,21463323,nielegalna-rozbiorka-zabytkowych-hal-deweloper-same-sie-zawalily.html#BoxLokKrajImg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 Same, same, tym bardziej że ma stanąć tam osiedle mieszkaniowe. W Warszawie to standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 8 Marzec 2017 Autor Share Napisano 8 Marzec 2017 Przydałaby się taka ustawa jak z drzewami. Jak stoi na Twoim, to możesz zburzyć bez zgody. Wtedy byłoby już całkiem pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 To jest pikuś,polecam wycieczkę na teren przedwojennej FA1 w Skarżysku Kam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 No tam to niestety... Najbardziej szkoda mi budynku dawnej izby pamięci, tego z wypasionym logiem Hasag" i okrągłą klatką schodową - kojarzysz? Wyburzyli w tamtym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 No ba! http://www.blog.sabkon.com/2014/02/opuszczone-muzeum-mesko.htmlChoć tyle można było zostawić dla potomnych,ale nawet tego nie komentuje bo musiał bym się zbanować:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 No ten. Szkoda go bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 http://odkrywca.pl/ursus-dawniej-pzinz,751046.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 24 Marzec 2017 Share Napisano 24 Marzec 2017 A jednak można... Drugie życie Ursusa >>>http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ursus-zambia-kontrakt-umowa,25,0,2283289.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Kwiecień 2019 Share Napisano 10 Kwiecień 2019 Ale o jakie Ci chodzi? Budynki z lat do 1945 r.? Czy późniejsze też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 https://gazetakrakowska.pl/konserwator-mowi-nie-dla-akademikow-obok-fortu-co-dalej-z-inwestycja/ar/c1-14040993 W Krakowie inwestor ma szlaban. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 20 godzin temu, K.O.P. napisał: chodzi mi o budynki w których za Niemców znajdowały się te trzy Werki A B C ale i inne pozostałości po PFA do 1945 roku : ) Większość już wyburzono niestety. Jak masz blisko do Skarżyska, to jedź pospacerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 "C" chyba bez dostępu z zewnątrz. Na "B" był klimat, ale większość wyburzono, w tym miodowy budynek administracyjny, po wojnie izba pamięci. Nie wiem jak z tą przedwojenną strzelnicą podziemną, ale też dobra była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowa74 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 "Hale same się zawaliły" - każdy biegły gdyby chciał to by obalił tą linie obrony. Kto wie jak wygląda katastrofa budowlana odróżni ją od planowanej rozbiórki, zwłaszcza rzeczoznawca budowlany. Tutaj widać rozbiórkę z użyciem dziobaka lub innej kruszarki, ponadto odzyskiwano złom podczas rozbiórki, przy zawaleniu mamy gruz i stal, a w Ursusie został sam gruz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, bjar_1 napisał: "C" chyba bez dostępu z zewnątrz. Ano bez, są tam dalej czynne zakłady metalowe, a od strony strzelnicy świrują z różnymi wybuchowymi wynalazkami.Co do samej strzelnicy to nawieźli gruzu na wały, postawili prymitywne wiaty z sosny i niedzielni snajperzy pykają tam regularnie do papieru i różnego metalowego śmiecia w postaci części karoserii samochodowej, lodówek itp.W okolicy słynnej patelni kratery po miłośnikach odzysku metali, a i znalezienie nadpalonych kawałków kości w piachu nie jest wielkim problemem. Tak więc poza "C" kiła i mogiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 Ta, ale chodziło mi o podziemną strzelnicę na "B"... Byłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 Wiem o co chodziło, ale nie byłem w podziemnej to piszę ino o stanie standardowej.Ciekawe czy te "lochy" jeszcze nie zasypane gruzem bo bym odwiedził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 Musisz zerknąć, robi to wrażenie. Na Majkowie na tej długiej byłem dobrych kilka lat temu, chyba niedzielni wtedy jeszcze tak ostro nie walili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Gdzie ta podziemna konkretnie jest? to bym zajechał porobić fot ku pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2019 Share Napisano 13 Kwiecień 2019 Gdzieś tam w tych krzakach o ile dobrze pamiętam: https://www.google.com/maps/@51.0960799,20.8614207,3a,75y,123.35h,94.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1seN80yRuGVdAmRtwFpbClrQ!2e0!7i13312!8i6656 Byłem kilka lat temu, więc w razie W zapytaj tubylców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 13 Kwiecień 2019 Share Napisano 13 Kwiecień 2019 Poszwendam się tam niebawem i wrzucę foty co ciekawszego będzie.Może też i jakiego filma ukręcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Kwiecień 2019 Share Napisano 13 Kwiecień 2019 Ekstra. Czekam na relację. Nie wiem czy jeszcze to stoi, bo byłem z 5-6 lat temu... Fajne były też powojenne hale (w tym rejonie) - w betonie podłóg wsypane setki i tysiące pocisków mosinowskich, kałachów i od pepesz. Tak, że patrz pod nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Kwiecień 2019 Share Napisano 14 Kwiecień 2019 Skoczyłem na mały rekonesans spodziewając się kupy gruzów i miło się rozczarowałem.Praktycznie nic się nie zmieniło w porównaniu z fotami z googla.Obiekt genialny, szkoda że to zapewne jego ostanie chwile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Kwiecień 2019 Share Napisano 14 Kwiecień 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 14 Kwiecień 2019 Share Napisano 14 Kwiecień 2019 Foty wnętrza dupy nie urywają bo robione kamerką sportową, a nie wyrabia przy słabym świetle.Poprawie jak podjadę z konkretnym aparatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.