Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Faktycznie , mój błąd. Na tym zdjęciu przed przebudową, między działkiem, a obudową silnika malutko miejsca i pomyliły mi się proporcje.

A tutaj druga praca Werki... KU6 i 5  tym razem w szyku torowym.

ku6.JPG

Edytowane przez formoza58
Napisano (edytowane)

Według mnie zdjęcie z gitarzystą zrobiono w 1932, a kazamata to1930 lub 1931. Nie widzę ''KU 6'' na zdjęciach z Chorodyszcza w 1930.

Przed przebudową mógł mieć silnik bliżej dziobu, a po został przesunięty ku rufie z braku miejsca i dla wyważenia. ''Psia buda'' wygląda na dużą, albo silnik miał słuszne gabaryty, albo był w niej jeszcze jakiś schowek.

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Widzisz, to jest taka sprawa... Przed wielu laty zrobiłem dwie grafiki z KU 6. Nie z wyobraźni, tylko, jak Bozię, na podstawie zdjęcia/ zdjęć. I nie mogę do tej pory ustalić, z jakich. Miałem wtedy kontakt z kmdr Dyskantem, być może, ale on nie użył w swoich opracowaniach zdjęć KU6 i to od rufy .O ile KU 6 od dziobu robiłem spoko, to nawet bym nie wymyślił od rufy. A przecież  oba były od rufy.

Na jednym podczas niemieckiej przeprawy, po wykonaniu rysunku, dowiedziałem się, że KU 6 podszedł pod cel  odwrotnie, aby po akcji wyrwać jak najszybciej spod ognia

ku6.jpg

Napisano

Na drugim podczas nocnego bombardowania w rejonie jazu w Brdyujściu, tej obudowy osłony sam tego nie wymyśliłem, musiałem to gdzieś zobaczyć. I od lat bezskutecznie bujam się poszukiwaniem źródła

ku6 brdyujsciu.jpg

Napisano

Ano, ano... Cztery lata temu  wiedza w tym temacie była uboższa. Przynajmniej u mnie ? Ale nie z niego czerpałem motyw do ww. rysunków, bowiem udokumentował bym to działko.

Napisano
57 minut temu, ptasznik napisał:

Zmieniając nieco temat - jeszcze 105, czy już 75 ?

Ja obstawiam 105mm. Wyraźnie widać przewężne lufy. W 75mm raczej nie powinno być tak wyraźnie widoczne.

Napisano (edytowane)

Też tak myślę. Zdjęcie kiepskiej jakości i lufa w krzokach, więc może stosunek grubości lufy do wysokości wieży ?

Na szybko tylko takie 75.

warrszawa1.jpg

warszawa2.jpg

781537525_gdanskie75-105.jpg.68a8e2077777288ef51b45064f8a071e.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
50 minut temu, ptasznik napisał:

? No tak, nikogo innego tu nie ma. Tylko jam tu został, Twój wierny giermek.

O nie, nie, nie .. Ja Twój raboczyj, ja Twój drug ? 

To jednak 75?

Napisano

W przednich wieżach w " gdańskich" widuje się na zdjęciach "dwie lufy". Ale artyleria to powiem szczerze  , u mnie słabiuśko. Więc się nie będę wtrącał. 

Ja tak patrzę na te jednostki na wodach " pińskiego morza", lub przywarowanych w chaszczorach na nocleg podczas ćwiczeń, to się zastanawiam. Czy chłopaki zasiadali w czasie wolnym z wędkami? Czy zakladali sieci ?. Czy trafialy się takie np. królewskie jesiotry jak na Wisełce? Niekulawy dodatek na marynarski stół ? 

Napisano
30 minut temu, formoza58 napisał:

W przednich wieżach w " gdańskich" widuje się na zdjęciach "dwie lufy".

105 mm były pojedyncze.

Tu zaś wieże rufowe po przezbrojeniu z haubic 100 mm na armaty 75 mm. Czy wieże rufowe same w sobie były te same dla 105, 100 i 75 mm ?

wawa32.jpg