formoza58 Napisano 31 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2017 Te stare austriackie Linz-e" wydawały się bardzo niewielkimi jednostkami z kilku- osobową załogą. Tutaj na widocznym na zdjęciu kutrze płynącym po basenie portowym na Oksywiu widać przeszło dwudziestkę marynarzy przewożonych na ląd ( chyba z Bałtyka"). Budzą się refleksje wspominając pomoc jednostek OW Wisła" na Pomorzu, we wrześniu 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 31 Styczeń 2017 Share Napisano 31 Styczeń 2017 Przepraszam bardzo, ale mnie to nie wygląda na ''Linza'', tylko na motorówkę z ''Gryfa''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2017 Kurcze, motorówki z Gryfa" dotąd nie widziałem, ale faktycznie nadbudówka krótsza od Linza" Zasugerowałem się głową marynarzaw luku części dziobowej... No to po raz kolejny żeśmy Bohuna usiekli" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 31 Styczeń 2017 Share Napisano 31 Styczeń 2017 A bo ''Linzów'' były dwa typy i faktycznie jedne miały krótsze i pękate, a drugie dłuższe i opływowe. ;)Podpadł mi ten za krótki pokład rufowy.Fajne zdjęcie z Gdyni. Jest i ''Nurek''(I) i kanonierka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2017 Tak, jeden z Linzów" był w okresie międzywojnia na stałe oddelegowany do Gdyni. Bywały tam czasem monitory, czasem kilka kutrów, lub okresowo jako okret szkolny dla torpedystów Gen. Sosnkowski"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 1 Luty 2017 Share Napisano 1 Luty 2017 formoza58 - te kutry miały ograniczone możliwości przewozu żołnierzy, sytuacja na zdjęciu jest trochę myląca. Kutry miały spore zanurzenie - 0,6m a Wisła w tym czasie miała niski stan wody. Przewożąc marynarzy kuter jest bez uzbrojenia, amunicji i z mniej liczną załogą. Myślę, że gdyby dotarły pod Świecie, to mogły by jednorazowo zabierać nie więcej niż ok 10 żołnierzy, może kilku więcej gdyby pozbyli się broni i ekwipunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 1 Luty 2017 Share Napisano 1 Luty 2017 W Gdyni były ''Linzy'' i dwa monitory w 1924 roku.''Generał Sosnkowski'' jako okręt szkolny broni podwodnej w latach 1928 - 31.''Admirał Sierpinek'' w 1927 jako mesa oficerska.Na stałe oddelegowany był ''Linz'' ''M.3'', od 1924/25 roku. W latach 1927 - 37 jako motorówka holownicza ''L 3'' w Morskim Dywizjonie Lotniczym w Pucku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Luty 2017 Autor Share Napisano 1 Luty 2017 Generał Sosnkowski" jako okret szkolny w Gdyni.W częsci dziobowej zainstalowana wyrzutnia torped, z tyłu na rufie miny morskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 8 Luty 2017 Share Napisano 8 Luty 2017 Okręt uzbrojony Rzeczpospolitej Polskiej Hetman Chodkiewicz" na rzece Pinie.Zdjęcie z przed 1928 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 9 Luty 2017 Share Napisano 9 Luty 2017 Monitor rzeczny w porcie wojennym na Wiśle w Modlinie. Zdjęcie z przed 1928 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2017 Autor Share Napisano 9 Luty 2017 To nie monitor, lecz holownik Neptun". Rok, tak jest, jak najbardziej się zgadza ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 9 Luty 2017 Share Napisano 9 Luty 2017 Hmm...Z marynarzem trudna dyskutować. Ja mam fotkę z bardzo poważnego wydawnictwa z 1928 roku, jest tak opisane jak na dołączonym zdjęciu. Czyżby pomylili się? Jest to Dziesięciolecie Polski Odrodzonej Księga Pamiątkowa 1918-1928" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2017 Autor Share Napisano 9 Luty 2017 :-) Wtedy również, nawet w poważnych wydawnictwach chodzili z materiałem na skróty".Zresztą, w tym wątku masz wyrażne fotografie wszystkich naszych sześciu monitorów . Żaden nawet nie przypomina monitora" zamieszczonego w tym wspomnianym przez Ciebie albumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 9 Luty 2017 Share Napisano 9 Luty 2017 He,he, no to wykryłeś wtopę redakcyjną z przed ponad 89 lat. Jesteś WIELKI. Chodzenie a skróty" zawsze wylezie bokiem, nawet po wiekach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2017 Autor Share Napisano 9 Luty 2017 Podejrzewam, że ktoś- kiedyś- gdzies odkrył to, jak i innye takie babole" znacznie wczesniej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 10 Luty 2017 Share Napisano 10 Luty 2017 Też się na to nabrałem. Nasze monitory nie miały napędu łopatkowego. Tu dokładnie widać,że Neptun był tylnokołowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Luty 2017 Autor Share Napisano 12 Luty 2017 Na pomoście bojowym Horodyszcze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Luty 2017 Autor Share Napisano 14 Luty 2017 Przycumowane rufami do keji statki uzbrojone, w Pińsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 14 Luty 2017 Autor Share Napisano 14 Luty 2017 Ponawiam zadane kiedyś, dość dawno pytanie... Co to jest za jednostka od lewej, przy kutrze uzbrojonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 16 Luty 2017 Share Napisano 16 Luty 2017 Też zadałem to pytanie, gdzieś. Bez odpowiedzi.Układ trzech włazów w pokładzie dziobowym jest znany chyba tylko z kutrów KU 16 - 19, te jednak powstały podobno przez budowę od podstaw, nie zaś przebudowę jak w wypadku KU 25 - 29.To zdjęcie jest fragmentem większej całości, na którym widać jeszcze jeden taki kuter.Niestety nie znalazłem informacji o istnieniu na przełomie lat 20/30 - tych takich większych kutrów.Czyżby jednak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Luty 2017 Autor Share Napisano 16 Luty 2017 Tak jest drugi od prawej, ale zasłonięty w części przez jednostkę z pierwszego planu. Kompletnie bez uzbrojenia i te dwa włazy w części dziobowej... Sam nie wiem. Desantowce" czy wspomagające dla Mątwy"? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Luty 2017 Autor Share Napisano 16 Luty 2017 Sorki, trzy włazy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 Statki uzbrojone do identyfikacji.2016-10-03 00:40:23Po lewej ''Generał Szeptycki'', po prawej ''Admirał Dickman''.2016-10-03 00:41:09''Admirał Dickman''2016-10-03 00:41:32''Generał Szeptycki'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 8 Marzec 2017 Share Napisano 8 Marzec 2017 Jeszcze 2016-09-22 09:18:30 i 09:16:43.Ten jeden ze statków uzbrojonych wygląda na ''Admirała Dickmana'' przed przebudową. Tego samego na którego 2016-11-17 14:46:29 jest ładowany węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 12 Marzec 2017 Share Napisano 12 Marzec 2017 To zdjęcie z ładowaniem węgla jest też 2016-09-29, 00;26:21. Błędnie podpisane, że to '' Hetman Chodkiewicz''.2016-09-21, 23:23:26. W kotłowni monitora.Monitory miały Diesle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi