Skocz do zawartości
  • 0

Gwiazda na radzieckim hełmie.

Cronos

Pytanie

Napisano

Witam, zdobyłem niedawno radziecki hełm sześcionitowiec. Farba się raczej nie zachowała, choć gładki bez wżerów. Na czole widać taką gwiazdę jak na foto (jak potrzeba wrzucę lepsze zdjęcie). W sumie to gwiazdy jako tak nie widać, jedynie drobne wżerki w kształcie gwiazdy. Ciekawe jest że nie jest to gwiazd pełna (w sensie wypełniona), tylko obwódka. Podobne występują na zdjęciach z hełmów radzieckich wz.36. Spotkaliście się z takimi gwiazdami? Raczej jest z epoki.
Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czerwonych gwiazd nie umieszczano fabrycznie dokonywano tego tylko w jednostkach .Jednak nie robiono tego często, ponieważ taki żołnierz stawał się łatwym celem. Nawet jeśli je malowano to nie była to okopowa twórczość bo na tym zdjęciu widać że stosowano gotowy szablon.Na defilady też tego nie robiono, ponieważ jest dużo zdjęć z parad gdzie żołnierze nie mają gwiazd na hełmach.

Napisano
Wżerki faktycznie są zachowane dzięki wcześniejszej gwieździe. Jeżeli chodzi o produkcję hełmów nigdy nie były sygnowane gwiazdą. To co pozostało to inwencja poszczególnych jednostek.
Napisano
AC skarżyła się w czasie II wś. na zbyt ciemny kolor zieleni używanej do malowania hełmów, bo nie maskował tak jak trzeba. Wyobraźmy sobie jeszcze zbędny wysiłek włożony w malowanie czerwonej gwiazdy na tysiącach hełmów, na dodatek w kolorze będącym proszeniem się o kulę... Ta wyskrobana gwiazda jest za gruba i wygląda na samoróbkę, mądrzejszy poradził ją wyskrobać.

Czerwone gwiazdy na hełmach to tylko w filmach, bo film ma swoje prawa tworzenia mitów, symboli.
Napisano

Do Viras
Może być i nasz wz.31.
Obok gwiazda na naszej salamandrze. Wschodnia znajda z tego roku.
Konturowe gwiazdy były malowane do 1940 roku w warunkach polowych.

Napisano
No oczywiscie, że fabrycznie gwiazd nie było. Co do tego łatwego celu, to bym trochę polemizował. Farba matowa, gwiazda matowa, ta czerwień raczej ciemna, wszystko brudne i powycierane. Moim zdanie z odległości większej niż kilka metrów ciężko widoczne.
A co z kalkami na niemieckich hełmach? to dopiero byłby łatwy cel, a jednak stosowali do końca wojny praktycznie.
Napisano
Usuwali trójkolorowe tarczki, zostawiali tylko rodzaj broni (jeżeli tak mogę to nazwać)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Bundesarchiv_Bild_101I-178-1538-05A,_Griechenland,_Appell_von_Hilfstruppen_der_Wehrmacht.jpg

Fajna fotka - jedni mają inni w ogóle nie mają ;)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 06:58 13-05-2016
Napisano
Ja mam taki sześcionitowiec z gwiazdą malowaną czerwoną farbą. Oryginał druga wojna na 100%, więc jednak były.
Napisano

Witam, zdobyłem niedawno radziecki hełm sześcionitowiec. Farba się raczej nie zachowała, choć gładki bez wżerów. Na czole widać taką gwiazdę jak na foto (jak potrzeba wrzucę lepsze zdjęcie). W sumie to gwiazdy jako tak nie widać, jedynie drobne wżerki w kształcie gwiazdy. Ciekawe jest że nie jest to gwiazd pełna (w sensie wypełniona), tylko obwódka. Podobne występują na zdjęciach z hełmów radzieckich wz.36. Spotkaliście się z takimi gwiazdami? Raczej jest z epoki.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie