henry123 Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Witam!Mam pytanie do znawców tematu w związku z mobilizacją w w 1939r.Zastanawia mnie pewna kwestia związana z moim dziadkiem.W chwili wybuchu wojny dziadek był zdrowym 43 letnim mężczyzną.W stopniu st.sierżanta przeniesionego do rezerwy po wojnie polsko-bolszewidzkiej. Mimo to nie został zmobilizowany w szeregi WP.Niestety nie mogę skonsultować tego epizodu z nikim z rodziny co by wiedzieli coś na ten temat gdyż nie żyją. Jak Panowie sądzicie jaki był powód nie mobilizowania w obliczu zbliżającej się wojny podoficera rezerwy? Czy to jest jednostkowy przypadek czy po prostu niektórzy nie byli powołani do obrony ojczyzny z jakichś innych powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Kwiecień 2016 Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Dnia 30 sierpnia 1939 roku, WarszawaPrezydent Rzeczypospolitej zarządził mobilizację powszechną w wykonaniu powyższego w porozumieniu z właściwymi ministrami zarządzam co następuje : [...]Bez względu na wiek, kategorię zdrowia i rodzaj broni (służby), którzy utrzymali białe karty mobilizacyjne bez czerwonego pasa. IV. Nie podlegają powołaniu do czynnej służby wojskowej w myśl niniejszego obwieszczenia: wszyscy ci oficerowie rezerwy ponad 40 lat życia, pospolitego ruszenia i stanu spoczynku, podchorążowie, podoficerowie, starsi szeregowcy i szeregowcy pospolitego ruszenia, podoficerowie stanu spoczynku, oraz zaliczeni do pomocniczej służby wojskowej, którzy nie otrzymali w ogóle kart mobilizacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henry123 Napisano 25 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2016 Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 22 Luty 2018 Share Napisano 22 Luty 2018 Po aneksji terenów II RP przez sowietów w 1939 roku wcielano Polaków do armii czerwonej.Oczywiście wszyscy po listopadzie 39 roku zostali obywatelami zsrrDo jakich formacji przeważnie ich wcielano i czy jest jakaś lista osobowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Luty 2018 Share Napisano 22 Luty 2018 Pierwszy pobór odbył się jesienią 1940 roku i objął, w uproszczeniu roczniki 1917-1919.Kolejny, to wiosna 1941.Przy czym, po 22.06.41 znacząca część tych żołnierzy, jako zapadnicy została przekierowana do strojbatalionów.Przyjmuje się, że pobór objął od 100 do 230 tys Polaków/osób polskiej narodowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 26 Luty 2018 Share Napisano 26 Luty 2018 Kolego henry123 powodów nie zmobilizowania Twojego dziadka (pomimo tego że był podoficerem rezerwy) mogło być kilka a jednym z nich mogło być to że był przewidziany do mobilizacji w późniejszym terminie (któryś tam dzień mobilizacji powszechnej), przecież nikt z ogólnie pojętego Dowództwa WP (tu użyłem skrótu myślowego co do Dowództwa WP") nie przewidywał że kampania 1939 r. potrwa tak krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahara47 Napisano 26 Luty 2018 Share Napisano 26 Luty 2018 Powodem mogła być również praca w zakładach których produkcja służyła obronności. Tak było w przypadku mojego dziadka. Nie został zmobilizowany bo pracował w takich zakładach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 11 Marzec 2018 Share Napisano 11 Marzec 2018 Wiosną 1939 do rezerwy nie zostali przeniesieni żołnierze zasadniczej służby wojskowej, którym ta służba kończyła się w kwietniu 1939. Obligatoryjnie zostawali w wojsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.