Skocz do zawartości
  • 0

Drewniana torebka damska?

Raven69

Pytanie

Napisano

Czy ktoś wie coś więcej na temat takich torebek? Z pewnych źródeł dowiedziałem się że jest to stara przedwojenna damska torebka. Czy ktoś ma inne teorie?

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zrobiłem kilka nowych zdjęć które mogą naprowadzić nas na trop, tylko wrzucę dopiero wieczorem.
Zapięcie od wewnętrznej strony ma sygnaturę NZ" po boku na śrubach L"
Napisano
Hej Panowie nosidło czy skrzynka narzędziowa to raczej nie jest, wystarczy spojrzeć na pierwsze zdjęcie co daje pojęcie o wymiarach tejże orebki" no chyba że na pęsetę czy też pincetę.
Napisano

Ok wrzucam zdjęcia szczegółów które mogą nas naprowadzić na trop i rozwiązać zagadkę czy jest to faktycznie damska torebka czy też torebka na narzędzia. Samoróbka czy też produkt z fabryki z okresu międzywojennego.

Napisano

Wymiary torebki to 27cm. wysoka na 11cm. ogólnie dosyć pojemna jak na śrubokręty czy też inne narzędzia. Dodałem jeszcze jedno zdjęcie.

Napisano
Może i samoróbka z odpadów drewnianych albo zepsutego chlebownika.

Torebka/pojemnik na kanapki/przybornik do nici albo narzędzi niekoniecznie młotka/dłuta tylko bardziej finezyjnych.
Napisano
Radosna twórczość jakiegoś modelarza z okresu mroków PRL-u:) Mój stary(zwany też pieszczotliwe ojcem) budował drewniane kadłuby w modelach statków w identyczny sposób z takich listewek klejonych na wręgi.
Napisano

Czy ktoś wie coś więcej na temat takich torebek? Z pewnych źródeł dowiedziałem się że jest to stara przedwojenna damska torebka. Czy ktoś ma inne teorie?

Napisano
jeżeli jest przedwojenna, może być to całkiem prawdopodobne. Wojna i późniejsze czasy raczej nie były przychylne temu, aby takie rzeczy zachowały się w jakimkolwiek stanie, który pomógłby w identyfikacji, datowaniu - czyli ciężko o materiał porównawczy w tym temacie.
Nie mniej jednak drewniane torebki produkowane są do dziś, więc całkiem możliwe, że takie były przed wojną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie