Skocz do zawartości

Ponad 800 średniowiecznych monet odnalezionych w Wałbrzychu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do wałbrzyskiego ratusza przed godziną 14.00 zgłosił się mężczyzna z pakunkiem zawierającym ponad 800 monet i naczynie ceramiczne, w którym monety były zakopane. Mężczyzna, znalazł skarb bardzo płytko pod powierzchnią ziemi podczas spaceru, w lesie, na granicy Wałbrzycha i Boguszowa-Gorc.

Znalezisko zostało zabezpieczone w Ratuszu, jutro zostanie oficjalnie zgłoszone konserwatorowi zabytków, który przejmie sprawę, dokona zabezpieczenia, oceny i oszacuje wartość znaleziska.

Więcej szczególów wkrótce!
http://dziennik.walbrzych.pl/w-1800-sredniowiecznych-monet-odnaleziono-w-walbrzychu-skarb-trafil-do-ratusza/

Napisano
Ile i JAKICH końcówek" do alusów można by było za to dokupić.
Pogratulować.
A teraz każdy w duszy i własnego sumienia odpowie sobie na jedno pytanie.
Czego pogratulować.....:)
Napisano
Na Interii napisano:

...Nie wiadomo, czy odkrywca liczy na znaleźne. Z nieoficjalnych informacji wynika, że mężczyzna wcześniej chciał zostawić skarb w muzeum. Tam odesłano go do konserwatora zabytków, skąd trafił do biura rzeczy znalezionych Urzędu Miejskiego..."

I biedaczysko tak latał od Annasza do Kajfasza.
To na prawdę cud, że na końcu nie wysłali go do Punktu Skupu Surowców Wtórnych.
A w ogóle, to na Interii napisali, że monet było ponad 1300. Tzn. co? Przyrosło? Dziwne, bo zazwyczaj z takich znalezisk monet ubywa (jak to miało miejsce drzewiej w Poznaniu).
Napisano
ja też czytałem o 1300monetach i naczyniu, w związku z tymi rozbieżnościami pytanie o uczciwość pozostanie pytaniem retorycznym:))
Napisano
Spacer w lesie, płytko pod powierzchnią...
U mnie lasów od zarąbania, ziemia i płytka i głęboka, spacery w sposób ciągły i nic.
Chaliera :(
Napisano
Od razu tam, że wykrywacz! A przecież są inne naukowe wyjaśnienia. Może kopał na końcu tęczy, może widział jak złoto się przepala albo z różdżką łaził...
Napisano
Nowy skarb w Wałbrzychu. Teraz srebrne monety (ZOBACZ)

Do wałbrzyskiego ratusza przyniesiono prawdziwy skarb – około tysiąc czterysta starych (prawdopodobnie średniowiecznych) monet. Mężczyzna znalazł je podczas leśniego spaceru, płytko zakopane w ściółce. Były ukryte w cennym dzbanie.
Mężczyzna przyniósł zabytkowe monety w środę, 3 stycznia. Znalezisko zostało zabezpieczone i sprawą ma zająć się konserwator zabytków. Monety, które wczoraj trafiły do ratusza to prawdopodobnie tak zwane praskie grosze pochodzące z XIV lub XVI wieku. Jeśli to by się potwierdziło, mielibyśmy do czynienia ze srebrnymi monetami, bo właśnie z tego kruszczu bito grosze praskie aż do połowy XVI wieku.

Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/9363640,nowy-skarb-w-walbrzychu-teraz-srebrne-monety-zobacz,id,t.htmll
Napisano
Nie wiem czy sie od ministra doczeka więcej niż to warte.
1300 srebrnych niewytartych groszy z XIV w.?
Tak z grubsza starczy na 1/3 domu
Napisano
Zastanawia mnie ten nalot zielonkawy na tych sreberkach, groszach praskich prawdopodobnie. Czytałem kiedyś że produkowali podróbki z miedzi i je grubo posrebrzali. Zresztą taką trafiłem sam osobiście :) Pozdrawiam
Napisano
A o co Ci chodzi Yeti? Ja ustawe znam na pamięć i co niby z niej wynika korzystnego dla znalazcy takiego depozytu?
Napisano
W sumie to i racja. Nic nie zyskał. Miałby parę lat wikt i opierunek, a na czynszu by zaoszczędził. A tak, drobne jakieś za znaleźne może dadzą i dyplom na ścianę.
Napisano
... chyba, że uznają, że spacerował po tym lesie z wykrywką. Wówczas i wizyta gości o poranku możliwa.:)
Napisano
A to one mogą być takie sypkie po 700 latach?
Nie mam doświadczenia w skarbach ;) ale mam w pamięci fotkę ze stareeego Odkrywcy" bryły monet. Tamtych było chyba 4000 i miały kształt dzbana z pojedynkami oddzielnie.
Napisano
Coś za ładnie wyglądają te groszki,może tyle lat garnek był szczelnie zatkany że nic się do środka nie dostało.Choć do pełnego trochę brakuje czyżby floreny w ściółce nie zostały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie