zadora Napisano 3 Luty 2016 Autor Share Napisano 3 Luty 2016 Do wałbrzyskiego ratusza przed godziną 14.00 zgłosił się mężczyzna z pakunkiem zawierającym ponad 800 monet i naczynie ceramiczne, w którym monety były zakopane. Mężczyzna, znalazł skarb bardzo płytko pod powierzchnią ziemi podczas spaceru, w lesie, na granicy Wałbrzycha i Boguszowa-Gorc.Znalezisko zostało zabezpieczone w Ratuszu, jutro zostanie oficjalnie zgłoszone konserwatorowi zabytków, który przejmie sprawę, dokona zabezpieczenia, oceny i oszacuje wartość znaleziska.Więcej szczególów wkrótce!http://dziennik.walbrzych.pl/w-1800-sredniowiecznych-monet-odnaleziono-w-walbrzychu-skarb-trafil-do-ratusza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 3 Luty 2016 Autor Share Napisano 3 Luty 2016 sry za fotkę, z rozpędu wrzuciłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Ile i JAKICH końcówek" do alusów można by było za to dokupić.Pogratulować. A teraz każdy w duszy i własnego sumienia odpowie sobie na jedno pytanie.Czego pogratulować.....:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Jak czego. Jutrzejszego , porannego wjazdu na chatę. Darmowe sprzątanie. A i susiady będą mogły wyrazić opinie i wreszcie złamasowi dokopać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Na Interii napisano:...Nie wiadomo, czy odkrywca liczy na znaleźne. Z nieoficjalnych informacji wynika, że mężczyzna wcześniej chciał zostawić skarb w muzeum. Tam odesłano go do konserwatora zabytków, skąd trafił do biura rzeczy znalezionych Urzędu Miejskiego..."I biedaczysko tak latał od Annasza do Kajfasza.To na prawdę cud, że na końcu nie wysłali go do Punktu Skupu Surowców Wtórnych.A w ogóle, to na Interii napisali, że monet było ponad 1300. Tzn. co? Przyrosło? Dziwne, bo zazwyczaj z takich znalezisk monet ubywa (jak to miało miejsce drzewiej w Poznaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Nie przyrosło. Przeszukanie już się , widać , odbyło. :DPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 ja też czytałem o 1300monetach i naczyniu, w związku z tymi rozbieżnościami pytanie o uczciwość pozostanie pytaniem retorycznym:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATekila Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Po wstępnej kalkulacji wyszło mu pewnie że od ministra dostanie więcej niż to jest warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Luty 2016 Share Napisano 3 Luty 2016 Spacer w lesie, płytko pod powierzchnią...U mnie lasów od zarąbania, ziemia i płytka i głęboka, spacery w sposób ciągły i nic.Chaliera :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Od razu tam, że wykrywacz! A przecież są inne naukowe wyjaśnienia. Może kopał na końcu tęczy, może widział jak złoto się przepala albo z różdżką łaził... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Nowy skarb w Wałbrzychu. Teraz srebrne monety (ZOBACZ)Do wałbrzyskiego ratusza przyniesiono prawdziwy skarb – około tysiąc czterysta starych (prawdopodobnie średniowiecznych) monet. Mężczyzna znalazł je podczas leśniego spaceru, płytko zakopane w ściółce. Były ukryte w cennym dzbanie.Mężczyzna przyniósł zabytkowe monety w środę, 3 stycznia. Znalezisko zostało zabezpieczone i sprawą ma zająć się konserwator zabytków. Monety, które wczoraj trafiły do ratusza to prawdopodobnie tak zwane praskie grosze pochodzące z XIV lub XVI wieku. Jeśli to by się potwierdziło, mielibyśmy do czynienia ze srebrnymi monetami, bo właśnie z tego kruszczu bito grosze praskie aż do połowy XVI wieku.Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/9363640,nowy-skarb-w-walbrzychu-teraz-srebrne-monety-zobacz,id,t.htmll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Nie wiem czy sie od ministra doczeka więcej niż to warte. 1300 srebrnych niewytartych groszy z XIV w.? Tak z grubsza starczy na 1/3 domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 nickt- a może miast bić pianę, ustawę przeczytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Zastanawia mnie ten nalot zielonkawy na tych sreberkach, groszach praskich prawdopodobnie. Czytałem kiedyś że produkowali podróbki z miedzi i je grubo posrebrzali. Zresztą taką trafiłem sam osobiście :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 A o co Ci chodzi Yeti? Ja ustawe znam na pamięć i co niby z niej wynika korzystnego dla znalazcy takiego depozytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 W sumie to i racja. Nic nie zyskał. Miałby parę lat wikt i opierunek, a na czynszu by zaoszczędził. A tak, drobne jakieś za znaleźne może dadzą i dyplom na ścianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 ... chyba, że uznają, że spacerował po tym lesie z wykrywką. Wówczas i wizyta gości o poranku możliwa.:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vojtaz2 Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Koleś posiadał niewidzialny sprzęt do poszukiwań, nowość na rynku wykrywaczy deus deus kosmadeus :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torba5 Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 ostatnie lata ich bicia liche srebro niestety falsy to nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Einherjer Napisano 4 Luty 2016 Share Napisano 4 Luty 2016 Najlepiej to wyglądało w tv jak te monety jakiś gość z ratusza wysypywał z tego dzbanka, jak kasze gryczaną, na drewniany blat :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HU13ERT Napisano 5 Luty 2016 Share Napisano 5 Luty 2016 A to one mogą być takie sypkie po 700 latach?Nie mam doświadczenia w skarbach ;) ale mam w pamięci fotkę ze stareeego Odkrywcy" bryły monet. Tamtych było chyba 4000 i miały kształt dzbana z pojedynkami oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 5 Luty 2016 Share Napisano 5 Luty 2016 Może do tv zrobili podmiankę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 8 Luty 2016 Share Napisano 8 Luty 2016 Jest parę zdjęć: http://archeowiesci.pl/2016/02/05/prawdziwy-skarb-z-walbrzycha/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 11 Luty 2016 Share Napisano 11 Luty 2016 Coś za ładnie wyglądają te groszki,może tyle lat garnek był szczelnie zatkany że nic się do środka nie dostało.Choć do pełnego trochę brakuje czyżby floreny w ściółce nie zostały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ginerus Napisano 11 Luty 2016 Share Napisano 11 Luty 2016 Były w mniejszym garnku. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.