Skocz do zawartości

PZL P11c remont silnika Bristol Mercury

Woodhaven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Eksponowany był na takich alusach. Nie wiem od czego te kółka są ale nie dość, że za małe i z bieżnikiem to jeszcze te szprychy. Na ostatnich fotkach Woodhavena są już zamontowane od kukuruźnika. Te o wiele bardziej przypominają oryginał i małym nakładem można by z nich zrobić kopię przez dodanie wyoblonej nakładki w centrum(nie wiem jak z wymiarami) Może Woodhaven się wypowie o wymiarach. No chyba, że w planach jest zrobienie kopii kół 1 do 1.

• Odpowiedzi 221
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

W Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie, po prowadzonych przez dwa lata pracach restauracyjno-konserwacyjnych przy jednym z najcenniejszych eksponatów, jakim jest samolot PZL P.11c, uruchomiony został jego silnik

http://www.dziennikpolski24.pl/aktualnosci/a/uruchomiono-9cylindrowy-silnik-samolotu-pzl-p11c,13380978/

Napisano
Tyr - mam wrażenie, że te alusy" były od Jaka-17.

Gratulacje dla całej ekipy. Widzę, że uruchamiał osobiście wykonawca remontu :-)

Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
To historyczny moment w Muzeum Lotnictwa Polskiego; po remoncie, po raz pierwszy uruchomiono dziś silnik jedynego zachowanego, polskiego samolotu myśliwskiego P11 c. To on bronił polskiego nieba w 1939 roku. Teraz, na zasłużonej emeryturze przeszedł gruntowną renowację i wrócił do oryginalnego brązowego koloru.

http://krakow.tvp.pl/38311439/zabytkowy-silnik-znow-pracuje-historyczny-mysliwiec-po-remoncie
Napisano

Głównym problemem jest zakup opon lotniczych 750x150. Przy realizacji projektu latającej repliki 11-ki zostaną również zamówione opony dla krakowskiej jedenastki. ....( pomijam sprawy kosztów, ateistów itd... )

Napisano
Czy śmigło jest nowe? To oryginalne ma już swoje lata i jeżeli są plany kołowania samolotem, to istnieje realne zagrozenie, że śmigło może się rozpaść na kawałki.
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie