Skocz do zawartości
  • 0

Fotka z 1945 roku. Jaka formacja i gdzie zrobiono to zdjęcie?

w_brew

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Peron w Pruszkowie, jako osoba zameldowana, choć dość długo nieobecna w tym mieście - peron wydawał mi się podobny.
Ten typ peronu z kasą/poczekalnią jest w Milanówku, Brwinowie, Ursusie i najprawdopodobniej dalej w stronę Żyrardowa

Napisano

Poczekalnia Milanówek.
Trzeba by wyszukać z wejściem z boku - tak jak na oryginalnej fotce (moje są ściągnięte z neta - ale jak dla mnie to jest jeden i ten sam typ budynku peronowego - układ płytek elewacyjnych, zaokrąglone narożniki)
Chyba że ktoś ma inny trop.
Pozdrawiam

Napisano
Panowie mam trzy hipotezy. Pierwsza najmniej według mnie prawdopodobna że jest to jakaś grupa leśna" przed formalnym ujawnieniem a więc jeszcze w umundurowaniu. Druga że są to członkowie Przysposobienia Wojskowego istniejącego w latach
1946-1948 a trzecia że jest to Przysposobienie Rolniczo-Wojskowe istniejące w latach 1947-1948 za czym przemawiało by podobieństwo kształtu oznaki na bluzach osób widocznych na fotografii z oznaką tejże organizacji.
Napisano
Co do miejsca to najprawdopodobniej Warszawa. Nie wie czy ten trop jest dobry ale za osobami znajduje się plakat z napisem ADRIA.
Wujek google wyszukał kawiarnię w Warszawie o takiej nazwie gdzie podczas Powstania mieściła się stołówka.
Też obstawiam okres zaraz powojenny. Przychylam się do wypowiedzi kolegi iż mogą to być partyzanci lub osoby, które pozostały w Wawie po upadku Powstania.
Pozdrawiam.
Napisano
Co do miejsca to plakat B.O.P. czy plakat o odbudowie Warszawy niewiele wnoszą albowiem takie plakaty mogły wisieć na terenie całej Polski zwłaszcza na dworcach przez które przewijała się masa ludzi. Zwróćcie natomiast uwagę na plakat pomiędzy dziewczyną z torbą sanitarną a człowiekiem w furażerce. Na plakacie najprawdopodobniej zapowiadającym mecz tudzież inne widowisko sportowe jest napisane RKS Ursus (przynajmniej ja tak to widzę po powiększeniu wycinka fotografii).
Napisano
Edmundo (254 / 1) 2015-09-17 08:36:46

I BOP i odbudowa Wa-wy są w określonych ramach czasowych...
Jeśli to faktycznie BOP, to nie będzie to początek 1945..
A plakat Wa-wy może dużo dokładniej określić datę...
Napisano
Ależ ja nigdzie nie napisałem o początku 1945 r. a nawet o tym nie myślałem. O godz. 07:58:32 napisałem jedynie o grupie leśnej" i organizacjach paramilitarnych (PW i PRW) istniejących w latach 1946-1948. Co do plakatów to istotnie można je umiejscowić w określonych ramach czasowych (co by się zgadzało z datami podanymi powyżej) a dużo może w tym pomóc plakat sportowy o czym pisałem wcześniej.
Napisano
Junacy SP od początku istnienia organizacji czyli od 1948 r. mieli własny jednolity wzór umundurowania. Natomiast ohaterowie" omawianego zdjęcia ubrani są z mieszankę mundurową na którą składają się furażerki najbardziej przypominające sowieckie, rogatywka polowa WP, bluzy typu battledress oraz bluza przypominająca przedwojenną bluzę PW (u gościa po lewej), ponadto widać też tornister wz. 35 lub jego powojenną wersję oraz torbę sanitarną (czy typowa dla WP tego nie wiem). Wyróżnikiem są ciemne naramienniki i patki na kołnierzach oraz oznaki na rękawach bluz widoczne u dwóch osobników. Osobiście nadal skłaniam się ku tezie iż są to członkowie Przysposobienia Wojskowego (tego z lat 1946-1948) ewentualnie Przysposobienia Rolniczo-Wojskowego (z lat 1947-1948) które wchłonęło część członków PW zamieszkujących tereny wiejskie. Jeszcze raz nadmieniam iż oznaka widoczna na rękawach kształtem najbardziej zbliżona jest do oznaki PRW.
Napisano
Na rękawie jest oznaka przysposobienia wojskowego wz. 29 normalnie noszona na czapce.
Może to byli jeńcy wojenni wracający do kraju?
Napisano
Na plakacie sportowym informacja o meczu (?) K.K.S. Unia z K.K.S. Grom (?). Nazwa drugiego klubu to takie zgadywanie, bo fotka nie jest zbyt ostra.
Napisano
w_brew może jeńcy (tylko czym są te ciemne naramienniki i patki) ale poszukaj w necie fotografii oznaki PRW. Co do tego że rozpoznałeś na rękawie oznakę przedwojennego PW to też przemawia za moją hipotezą iż są to członkowie PW lub PRW z okresu powojennego.
Napisano
Jeszcze jedna uwaga jeśli na plakacie jest napisane K.K.S. Grom to zapewne Kolejowy Klub Sportowy Grom Wolsztyn powstały w styczniu 1947 r. co pośrednio łączy się z K.K.S Unia Tczew czyli także Kolejowym Klubem Sportowym. Być może plakat zapowiada mecz w ramach normalnych rozgrywek powiedzmy że piłkarskich a może rozgrywek kolejowych klubów sportowych. A więc reasumując jeśli na plakacie jest wymieniony K.K.S. Grom to możemy datować zdjęcie na wykonane po styczniu 1947 r. na co wskazuje także letni ubiór
ludzi uwiecznionych na fotografii.
Napisano
Zainteresowało mnie to, że wszystkich osobników bez mundurow w czasie robienia zdjęcia zaczęły nagle oleć zęby";) Chyba nie chcieli by ich twarze były dobrze widoczne. Może to jednak jacyś partyzanci? Te mundury, czarne(?) patki i naramienniki, orły na czapkach, bagnet...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie