arjanprojekt Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Peron w Pruszkowie, jako osoba zameldowana, choć dość długo nieobecna w tym mieście - peron wydawał mi się podobny.Ten typ peronu z kasą/poczekalnią jest w Milanówku, Brwinowie, Ursusie i najprawdopodobniej dalej w stronę Żyrardowa
arjanprojekt Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Poczekalnia Milanówek.Trzeba by wyszukać z wejściem z boku - tak jak na oryginalnej fotce (moje są ściągnięte z neta - ale jak dla mnie to jest jeden i ten sam typ budynku peronowego - układ płytek elewacyjnych, zaokrąglone narożniki)Chyba że ktoś ma inny trop.Pozdrawiam
w_brew Napisano 16 Wrzesień 2015 Autor Napisano 16 Wrzesień 2015 sierzant36 - Obrona Cywilna w Polsce powstała w roku?
arjanprojekt Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Ten dworzec wygląda mi na trasę kolejową warszawsko-wiedeńską. Być może Pruszków - chyba były tam takie pionowe płytki elewacyjne. Jak tam będę to sprawdzę. Pzdr
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Panowie mam trzy hipotezy. Pierwsza najmniej według mnie prawdopodobna że jest to jakaś grupa leśna" przed formalnym ujawnieniem a więc jeszcze w umundurowaniu. Druga że są to członkowie Przysposobienia Wojskowego istniejącego w latach1946-1948 a trzecia że jest to Przysposobienie Rolniczo-Wojskowe istniejące w latach 1947-1948 za czym przemawiało by podobieństwo kształtu oznaki na bluzach osób widocznych na fotografii z oznaką tejże organizacji.
pawel_breslau Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Co do miejsca to najprawdopodobniej Warszawa. Nie wie czy ten trop jest dobry ale za osobami znajduje się plakat z napisem ADRIA.Wujek google wyszukał kawiarnię w Warszawie o takiej nazwie gdzie podczas Powstania mieściła się stołówka.Też obstawiam okres zaraz powojenny. Przychylam się do wypowiedzi kolegi iż mogą to być partyzanci lub osoby, które pozostały w Wawie po upadku Powstania.Pozdrawiam.
mensguth6 Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 B.O.P- odbudowuje nasze porty na Bałtyku.Biuro Odbudowy Portów.
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Co do miejsca to plakat B.O.P. czy plakat o odbudowie Warszawy niewiele wnoszą albowiem takie plakaty mogły wisieć na terenie całej Polski zwłaszcza na dworcach przez które przewijała się masa ludzi. Zwróćcie natomiast uwagę na plakat pomiędzy dziewczyną z torbą sanitarną a człowiekiem w furażerce. Na plakacie najprawdopodobniej zapowiadającym mecz tudzież inne widowisko sportowe jest napisane RKS Ursus (przynajmniej ja tak to widzę po powiększeniu wycinka fotografii).
Czlowieksniegu Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Edmundo (254 / 1) 2015-09-17 08:36:46I BOP i odbudowa Wa-wy są w określonych ramach czasowych...Jeśli to faktycznie BOP, to nie będzie to początek 1945..A plakat Wa-wy może dużo dokładniej określić datę...
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Ależ ja nigdzie nie napisałem o początku 1945 r. a nawet o tym nie myślałem. O godz. 07:58:32 napisałem jedynie o grupie leśnej" i organizacjach paramilitarnych (PW i PRW) istniejących w latach 1946-1948. Co do plakatów to istotnie można je umiejscowić w określonych ramach czasowych (co by się zgadzało z datami podanymi powyżej) a dużo może w tym pomóc plakat sportowy o czym pisałem wcześniej.
hipolit-O4 Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Może junacy SP jadący budować Nową Hutę?
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Junacy SP od początku istnienia organizacji czyli od 1948 r. mieli własny jednolity wzór umundurowania. Natomiast ohaterowie" omawianego zdjęcia ubrani są z mieszankę mundurową na którą składają się furażerki najbardziej przypominające sowieckie, rogatywka polowa WP, bluzy typu battledress oraz bluza przypominająca przedwojenną bluzę PW (u gościa po lewej), ponadto widać też tornister wz. 35 lub jego powojenną wersję oraz torbę sanitarną (czy typowa dla WP tego nie wiem). Wyróżnikiem są ciemne naramienniki i patki na kołnierzach oraz oznaki na rękawach bluz widoczne u dwóch osobników. Osobiście nadal skłaniam się ku tezie iż są to członkowie Przysposobienia Wojskowego (tego z lat 1946-1948) ewentualnie Przysposobienia Rolniczo-Wojskowego (z lat 1947-1948) które wchłonęło część członków PW zamieszkujących tereny wiejskie. Jeszcze raz nadmieniam iż oznaka widoczna na rękawach kształtem najbardziej zbliżona jest do oznaki PRW.
w_brew Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Napisano 17 Wrzesień 2015 Na rękawie jest oznaka przysposobienia wojskowego wz. 29 normalnie noszona na czapce. Może to byli jeńcy wojenni wracający do kraju?
w_brew Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Napisano 17 Wrzesień 2015 Na plakacie sportowym informacja o meczu (?) K.K.S. Unia z K.K.S. Grom (?). Nazwa drugiego klubu to takie zgadywanie, bo fotka nie jest zbyt ostra.
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 w_brew może jeńcy (tylko czym są te ciemne naramienniki i patki) ale poszukaj w necie fotografii oznaki PRW. Co do tego że rozpoznałeś na rękawie oznakę przedwojennego PW to też przemawia za moją hipotezą iż są to członkowie PW lub PRW z okresu powojennego.
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 w_brew masz rację (jeszcze raz powiększyłem wycinek foty) K.K.S. Unia co wskazywałoby na Tczew.
Edmundo Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Jeszcze jedna uwaga jeśli na plakacie jest napisane K.K.S. Grom to zapewne Kolejowy Klub Sportowy Grom Wolsztyn powstały w styczniu 1947 r. co pośrednio łączy się z K.K.S Unia Tczew czyli także Kolejowym Klubem Sportowym. Być może plakat zapowiada mecz w ramach normalnych rozgrywek powiedzmy że piłkarskich a może rozgrywek kolejowych klubów sportowych. A więc reasumując jeśli na plakacie jest wymieniony K.K.S. Grom to możemy datować zdjęcie na wykonane po styczniu 1947 r. na co wskazuje także letni ubiórludzi uwiecznionych na fotografii.
w_brew Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Napisano 17 Wrzesień 2015 Hebda - Fotka kupiona kilka lat temu na aukcji. Sprzedawca nic o niej nie wiedział :(
Hebda Napisano 17 Wrzesień 2015 Napisano 17 Wrzesień 2015 Na odwrocie nie ma stempla/śladu zakładu foto po nim?
w_brew Napisano 18 Wrzesień 2015 Autor Napisano 18 Wrzesień 2015 Zainteresowało mnie to, że wszystkich osobników bez mundurow w czasie robienia zdjęcia zaczęły nagle oleć zęby";) Chyba nie chcieli by ich twarze były dobrze widoczne. Może to jednak jacyś partyzanci? Te mundury, czarne(?) patki i naramienniki, orły na czapkach, bagnet...
w_brew Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Napisano 17 Wrzesień 2015 Na odwrocie jest tylko marka papieru fotograficznego Agfa Brovira".
Pytanie
w_brew
Fot. 1
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.