ataka Napisano 13 Lipiec 2015 Napisano 13 Lipiec 2015 Aaa cosmoloid w jakich proporcjach idzie, bo nigdzie sie niemoge dopatrzec.. na oko?
viator01 Napisano 14 Lipiec 2015 Napisano 14 Lipiec 2015 Zależy od temperatury nakładania. Można nakładać bez rozpuszczania po podgrzaniu w (robię w kąpieli z wrzątku, czyli do 100 stopni). Trzeba dodawać benzyny patrząc na konsystencję. Jak dajesz grafit, to też a oko", żeby kolor był zbliżony do fanta.
Midas Napisano 17 Lipiec 2015 Napisano 17 Lipiec 2015 Cześć. Mam pytanie odnośnie elektrolizy. Robiłem wcześniej na przedmiocie elektro i jako elektrolitu używałem soli rozpuszczonej w wodzie. Rudy szybko się pokazał ponownie. Wiem, że to przez to że nie zakonczyłem procesu konserwacji ( doczyszczanie, tanina, paraloid itd.). Jednak teraz zdecydowałem, że spróbuje jako elektrolitu użyć kreta z wodą i powtórzyć proces. I tu rodzi sie moje pytanie. Czy elektrolit (kret z wodą) wyciągnie z przedmiotu sól po poprzednim procesie? Pozdrawiam.
viator01 Napisano 18 Lipiec 2015 Napisano 18 Lipiec 2015 Wszelkie produkty po elektrolizie usuniesz porządnym myciem albo lepiej gotowaniem w destylowanej wodzie.
Hebda Napisano 18 Lipiec 2015 Napisano 18 Lipiec 2015 Po elektrolizie szorowałem fanta płynem do naczyń i szczotką,potem suszarka do włosów a na koniec przemywałem denaturatem
Midas Napisano 18 Lipiec 2015 Napisano 18 Lipiec 2015 Po zakończeniu elektro wyszorowałem porządnie wodą z mydłem szarym ale dzisiaj kupiłem wodę demineralizowaną i szykuję się do gotowania :) po wszystkim wyszoruje jeszcze raz używając demineralki i ponownie wygotuję powinno być O.K. :) Dzięki za zainteresowanie
Midas Napisano 18 Lipiec 2015 Napisano 18 Lipiec 2015 Denaturatem też zawsze odparowuję po wszystkim co by wilgoć rudego nie prowokowała w zakamarkach stalowych czeluści ;)
viator01 Napisano 18 Lipiec 2015 Napisano 18 Lipiec 2015 Poczytaj tutaj o denaturacie - nie za bardzo nadaje się do wypierania wody, lepszy jest spirytus :)http://odkrywca.pl/konserwacja-po-elektrolizie,727603.html
Midas Napisano 20 Lipiec 2015 Napisano 20 Lipiec 2015 Dzięki kolego, faktycznie następnym razem użyję acetonu albo spirytusu. Trzeba dbać o swoje dzieci na 100% ;)
ataka Napisano 21 Lipiec 2015 Napisano 21 Lipiec 2015 Z innej beki - czy wosk cosmoloid jest niezbędny z punktu widzenia skutecznosci konserwacji? bo jakoś bardziej mi podchodzi potraktowanie samym paraloidem..
marcin 1984 Napisano 21 Lipiec 2015 Napisano 21 Lipiec 2015 @ataka,nie jest niezbędny. Wystarczy B44.pozdro
viator01 Napisano 21 Lipiec 2015 Napisano 21 Lipiec 2015 Wosk nie jest konieczny, ale dodatkowo może uszczelniać powłokę oraz, co bardzo ważne dla wielu konserwowanych detali - zmniejsza połysk paraloidu
ataka Napisano 21 Lipiec 2015 Napisano 21 Lipiec 2015 Aha, to się akurat dobrze składa. Ogólnie po zakonserwowaniu kilkunastu fantów mogę stwierdzić, że ten kto wymyślił powyższy sposób bez gadania zasługuje na nobla.
Midas Napisano 11 Sierpień 2015 Napisano 11 Sierpień 2015 A po co nadmiar taniny zmywać? Paraloid nie trzyma się dobrze powierzchni jak jest nadmiar czy jak ? Pytam bo robię pierwszy raz tak na tip-top i po prostu nie wiem. Tanine rozprowadzałem 3 razy, za każdym razem po wyschnięciu jednej warstwy nakładałem drugą. Teraz przyszła pora na paraloid ale właśnie nie rozumiem po co to zmywanie.
vis1939 Napisano 11 Sierpień 2015 Napisano 11 Sierpień 2015 Jeśli lubisz jak przedmiot wygląda jak wysmarowany smołą,to zmywać nie musisz:)
Midas Napisano 12 Sierpień 2015 Napisano 12 Sierpień 2015 A czyli chodzi tylko o estetykę, w tym wypadku rzeczywiście preferuję bardziej od stalowego kolor czarny.
michaelos Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 Witam. Panowie mam problem z konserwacją. Przedmioty czyszczę autolizą (soda kaustyczna) które później wędrują do wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń gdzie są przecierane szczoteczką. Następnie dalszy proces czyszczenia wykonuje szczotką drucianą na wiertarce a dany przedmiot po tym zabiegu przemywam acetonem i nakładam taninę. Hełm tak pokryty po 24 godzinach pokryłem paraloidem a obecnie powierzchnia w środku jest strasznie szorstka. Strzemię wyczyściłem do gołego metalu, przemyłem acetonem i pokryłem taniną. Nie zabezpieczyłem go po 24h paraloidem a po upływie 48h pojawiły się na nim plamki. Czy to wina złego czyszczenia?
remington Napisano 5 Październik 2015 Napisano 5 Październik 2015 W opisanym procesie taki wtórny nalot korozyjny jest dość kłopotliwy. Na chłopski rozum coś jakby nie ustabilizowana do końca korozja, ale dalsze pokrywanie taniną nie pomaga. Przyczyny mogą być następujące:1. W pozostałościach korozji została wilgoć na którą zbyt szybko został naniesiony paraloid.Przed naniesieniem powłoki wskazane jest kilkudniowe sezonowanie" taninowanego fanta w suchym miejscu. 2. W pozostałościach korozji pozostał nie wypłukany wodorotlenek sodu, który zapewne wchodzi w reakcję z kwasem garbnikowym taniny.Takie wtórne naloty też miewałem, mimo bardzo dokładnego suszenia, właśnie po autolizie w wodorotlenku sodu.
michaelos Napisano 6 Październik 2015 Napisano 6 Październik 2015 Akurat strzemię tak jak pisałem nie zostało pokryte paraloidem i pomieszkiwało w domu więc to może nie wypłukany wodorotlenek sodu? Autolizę powtórzyć i dalej poświęcić więcej czasu na mycie?
remington Napisano 6 Październik 2015 Napisano 6 Październik 2015 Jak masz możliwość, to powtórz autolizę. Ja, w miarę możliwości, wypłukuję elektrolit bardzo gorącą wodą, często wrzątkiem.Jednak winy takich wtórnych nalotów dopatruję też w długo stojącym, wcześniej sporządzonym roztworze taniny. Przykładowo, długo leżące po wykopaniu, mocno przesuszone obiekty oczyściłem tylko mikro piaskowaniem i dałem taninę.Też częściowo miałem naloty wtórnej rdzy. Roztwór taniny miałem kilkumiesięczny, szczelnie zakręcony. roztwór 10% taniny w wodzie z dodatkiem ok.10% alkoholu etylowego.
michaelos Napisano 6 Październik 2015 Napisano 6 Październik 2015 A jak z wygotowaniem przedmiotu w wodzie demineralizowanej, daje to dobre efekty/ A taką wodę po wygotowaniu przedmiotu można stosować na kolejny przedmiot powiedzmy po upływie jakiegoś czasu czy trzeba wymieniać?
Cyrograf15 Napisano 6 Październik 2015 Napisano 6 Październik 2015 Po wygotowaniu przedmiotu woda jest już zanieczyszczona. Resztki wody dobrze usuwa aceton.Wojtek
michaelos Napisano 20 Czerwiec 2017 Napisano 20 Czerwiec 2017 Witam. Mam pytanko odnośnie cosmoloidu h80. W jakich proporcjach i w czym najlepiej go rozpuszczać? Pozdrawiam
viator01 Napisano 21 Czerwiec 2017 Napisano 21 Czerwiec 2017 Najlepiej w benzynie lakowej. Nie znam proporcji - robię a oko".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.