Skocz do zawartości

Chciał sprzedać na Allegro włócznię z XII w.

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny sprytny inaczej"

http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,17590012,Chcial_sprzedac_na_allegro_wlocznie_z_XII_w__Grozi.html

Mieszkaniec gminy Cedry Wielkie próbował sprzedać zabytkowy grot włóczni. Teraz grozi mu nawet rok więzienia, a grot trafił do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

W styczniu mieszkaniec Cedrów Wielkich wystawił na Allegro zabytkowy grot włóczni. Zamiast zarobku usłyszał zarzut przywłaszczenia mienia skarbu państwa. Zgodnie z obowiązującym prawem, zabytki archeologiczne, niezależnie od miejsca i sposobu pozyskania, są własnością państwa. Znalazca ma obowiązek oddać je do służb konserwatorskich lub muzeum.

Do roku pozbawienia wolności

Pruszczańscy policjanci otrzymali informację, że mieszkaniec Cedrów Wielkich prawdopodobnie ma w swoim mieszkaniu zabytkowy grot włóczni. 28-latek wystawiał ją na portalu aukcyjnym Allegro. Mimo że administratorzy zamykali aukcję, mężczyzna wciąż wystawiał od nowa włócznię na sprzedaż. 29 stycznia mundurowi odwiedzili mieszkańca Cedrów Wielkich w jego domu i podczas przeszukania znaleźli metalowy grot. Po analizie biegły uznał, że jest to zabytek.

- 13 marca 28-latek usłyszał zarzut przywłaszczenia znalezionego mienia na szkodę skarbu państwa reprezentowanego przez Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków - mówi asp. sztab. Marzena Szwed-Sobańska z pruszczańskiej policji.

Trafi do muzeum

- Generalnie wszystko, co znajduje się pod ziemią, należy do skarbu państwa - wyjaśnia Marcin Tymiński. - W przypadku przedmiotów najczęściej widać, czy jest on zabytkowy. W razie wątpliwości najlepiej po wydobyciu takiego przedmiotu zgłosić się do służb konserwatorskich. Nie tylko unikniemy kłopotów z prawem, ale i można otrzymać od konserwatora nagrodę.

Prawdopodobnie grot pochodzi z XII wieku. Ma 34 cm długości i jest wykonany z żelaza. Grotami tego typu walczyli m.in. wojowie Bolesława Krzywoustego. Obecnie znajduje się w depozycie u Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Gdańsku. W przyszłości najprawdopodobniej ten zabytek trafi do Muzeum Archeologicznego w Gdańsku.

- W tym momencie problemem jest postępująca korozja, dlatego dość szybko musimy przekazać zabytek do muzeum, by zajęli się nim konserwatorzy - mówi Tymiński."

TO JEST DOBRE pytanie/ znaczy należy do skarbu Państwa, to znaczy do KOGO konkretnie??? jak narazie to wiemy, że nie do Odkrywcy co własnym kosztem uratował zabytek od zniszczenia!! jeśli skarb państwa" (kto to jest pytałem wcześniej) jest właścicielem to powinien odpowiedzieć przed sądem za zaniedbanie i zniszczenie zabytku!

Uwielbiam tekst, że wszystko co w ziemi należy do skarbu państwa :)
I tu zawsze pojawia się moje pytanie - czy rura kanalizacyjna, kupiona za moje ciężko zarobione PLN-y, własnoręcznie zakopana na mojej, zakupionej za ciężko zarobione PLN-y należy do skarbu państwa (który to stara się na każdym kroku okraść mnie z ciężko zarobionych PLN-ów)?

... Generalnie wszystko, co znajduje się pod ziemią, należy do skarbu państwa - wyjaśnia Marcin Tymiński..."
Pan Tymiński, to powinien dobrze zastanowić się zanim cokolwiek powie. Idąc za jego tokiem myślenia - każda dżdżownica wykopana z ziemi przez wędkarza też należy do skarbu państwa...
Ciekawe czy moje szambo, na mojej działce (jest pod ziemią) także?

Pan Tymiński ma bardzo głębokie przemyślenia (podziemne).
No, intelektualista" pełną gębą... :<

IdeL

a kolega z Cedr Wielkich powinien dostać medal za ratowanie zabytku od zniszczenia z rąk niegospodarnego właściciela

:D
chłop walczy z przestępczością w formie świadomego narażania zabytków ruchomych na zniszczenie spowodowane korozją :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie