Skocz do zawartości
  • 0

Gwiazda niemiecka - I wojna światowa

Herzog

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację tej gwiazdy, która niestety dostała się w ręce rosyjskiego soldata. Środek wycięty był oddzielnie i nie wiem czy dobrze jest złożony.
Wielkość po najdłuższych promieniach 85mm. Przypinane na agrafkę. Materiał srebro.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i rewers..

Mam jakieś przypuszczenia ale na razie nie chcę sugerować. Zmyliło mnie tylko to srebro, które raczej wyklucza wszelkie emblematy z nakryć głowy...ale może ?

Pzdr
H.

Napisano
Herzog jeśli trafiłeś na stronę odkrywcy to śmiem twierdzić ,że znasz choć trochę historię a co za tym idzie jako człowiek rozumny i myślący potrafisz rozszyfrować skrót szeroko stosowany i zarazem bardzo popularny wśród poszukiwaczy. Nie jesteś na forum od wczoraj. Wyjdę Ci z pomocną dłonią skoro nie potrafisz rozszyfrować skrótu, chodziło o Hitlerjugend. Na temat tej organizacji, umundurowania itp rzeczy znajdziesz informację. Nie licz ,że ktoś poda Ci na tacy rozwiązanie. Trochę własnej inicjatywy.
Napisano
To może niekompletny (brak nakładki) medal z zawodów strzeleckich jakiegoś Schützenverein http://www.ebay.de/itm/Schuetzenkette-9-Abzeichen-Orden-ab-1928-Schuetzenverein-Raum-Duesseldorf-Schuetzen-/121291280200
Napisano
lina_90
Inni mogliby tylko brać przykład z Twojej bezinteresownej pomocy i jakże przydatnych informacji tu udzielanych. Dziękuję Ci za wytłumaczenie co znaczy HJ (bo nie wiedziałem i nie napisałem wytłumaczenia 2014-10-26 21:29:47). Dziękuję Ci też, że w przeciwieństwie do innych tu wypowiadających się bez namysłu wrzuciłeś przykładowe zdjęcie przedmiotu, który sugerujesz. Tak na marginesie wrzuć w wyszukiwarkę gwiazda HJ/ Hitler Jugend / Hitlerjugend" i zobacz ile podobnych przedmiotów wyrzuci. Nikt nie dorasta Ci do pięt i dziękuję Ci, że daleki jesteś od wycieczek osobistych.

abcd Po cichu liczyłem na Twoją osobę - będzie to prawdopodobnie to. Jak zwykle jesteś rzeczowy i profesjonalny.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Napisano
Dostałeś sugestię w jakim kierunku MOŻESZ nie musisz szukać. To nie w moim interesie było czy też jest ustalenie co posiadasz. Tyle w temacie kończę bezcelową wymianę zdań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie