Skocz do zawartości

Losy depozytu wrześniowego spod Woli Gułowskiej z 2009r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisz/pojedz i sprawdź - http://muzeumbiala.pl/wystawy-stale/walka-i-meczenstwo-ludnosci-podlasia-w-latach-1939-1947
Choć na cuda bym nie liczył,w zasadzie to na nic bym nie liczył:)
Napisano
kolego vis1939, nie musisz mnie uświadamiać bo temat dobrze znam, czytałem cały wątek, program oglądałem w 2009r ,a stronke muzeum odwiedzałem wiele razy.
Te pytania kierowałem do tych co najwięcej się udzielali, tu na odkrywcy, np. Kolega Ostoja dużo pisał, a mało robi, a teraz to już zamilkł w ogóle w tym temacie.
Może ktoś mieszka blisko i zagląda osobiście do tego muzeum i podzieli się z nami spostrzeżeniami i wszelkimi wiadomościami.
Bardzo bym prosił.
  • 1 month later...
Napisano
Ludzie, ruszcie się! Podajcie rzetelne informacje o losach tego depozytu. A czy przedmioty wydobyte z grobu kapitana Władysława Raginisa trafiły do muzeum? Z tego co wiem to tak, ale czy to nie jest rabunek? Chyba powinny zostać w ziemi. Można było je wydobyć w celu konserwacji, dokumentacji itp. a następnie umieścić w szczelnym pojemniku i ponownie zakopać w tym grobie. Ile takich depozytów jak ten spod Woli Gułowskiej może być w ziemi? Ile zostało już wydobytych, a ile z nich zostało sprzedanych (oczywiście nielegalnie)?
Napisano
Firmanty ty tak naprawdę myślisz ??? Jeżeli tak to wszystkie znaleziska które są w muzeach powinny wrócić z powrotem do ziemi w szczelnych pojemnikach i co dalej ? Policja będzie stać radiowozem na nich i ich pilnować ?
Napisano
Protazy - nie kontynuuje tematu bo sprawy osobiste tak się układają, że nie mam czasu tego drążyć co najmniej do końca lutego.Polecam zastosować się do rady kolegi vis1939. Namiary masz - próbuj.
  • 1 month later...
Napisano
Informacja z ostatniej chwili:

Aktualnie cały depozyt jest po pełnej konserwacji - przedmioty są w bardzo różnym stanie zachowania ale najważniejsze jest to,że znajdują się w Muzeum Południowego Podlasia - Oddział Martyrologiczno-Historyczny w Białej Podlaskiej. Nie ma ich obecnie na ekspozycji ale jeśli ktoś chce je zobaczyć to nie ma żadnego problemu. Pan Kierownik Działu Archeologii, z którym rozmawiałem, zaprasza po Świętach Wielkanocnych do Muzeum: http://muzeumbiala.pl/informator

Temat doczekał się końca:)
Napisano
W Białej jest na tyle dużo pasjonatów historii, że te fotki już tu dawno powinny być. Samo Stowarzyszenie (nazwy nie pamiętam) legalnie współpracujące z WOUZ w Białej Podl. liczy 50 osób.
Napisano
Swoja droga ciekawe dlaczego te stare grzechotniki ktore pracuja w muzeum w W. Gulowskiej nic nie robia zeby sciagnac te fanty do W. Gulows. Jutro dzwonie do muzeum zobacze jak beda sie tlumaczyc . A tobie MARKU- OSTOJA SZACUN. Widac ,ze (odkrywca )ma wy...bane NIC NIE ROBI POMIMO SYGNALIZOWANIA PROBLEMU .Ich interesuje tylko Wroclaw i okolice dlatego tak wiele osob przestalo nabywac miesiecznik.REDAKCJA POPRAWIC SIE!!!
Napisano
Marku Twoje wyrażenie co powinno być ... jest dużo na wyrost. Jesteś niepoprawnym optymistą. Podobno rzeczywiście depozyt jest w Bialej ale w nieotwieranych i zaplombowanych pudłach :)
Napisano
Pracownik muzeum powiedział mi,że bez problemu można te rzeczy obejrzeć, więc jakie to ma znaczenie czy pudła są zaplombowane czy nie. To nie jest prywatne muzeum.
  • 1 month later...
  • 10 months later...
  • 4 months later...
Napisano
Panowie i gdzie te suweniry? :)

Uroczyście można już chyba ogłosić, że mamy do czynienia z klasycznym wałem i wypadało by kogoś za mordę mocniej złapać.