Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk wykonany z blachy miedzianej, jaki to pocisk?

adm28_2009

Pytanie

Napisano
Witam, kolegów pasjonatów, ostatnio chodząc po lesie znalazłem pogiętą blachę trochę przypominającą kształt pocisku na górze tej blachy jest przymocowany jakby czubek z ołowiu. Mój znajomy który o wiele dłużej(znalazł podobne lecz o wiele większe) zajmuje się historią praktyczną mówił że jest to pozostałość po pocisku wykonanego z cienkiej blachy z czubkiem ołowiowym, oraz z 1 lub 2 pierścieniami wiodącymi/ uszczelniającymi, wypełnionymi różnymi substancjami. I mam takie pytanie do kolegów poszukiwaczy czy były to pociski które były często używane jeżeli tak to przez jakie wojsko i jak przybliżeniu wyglądał. Zdjęcia wrzucę w weekend. Jak coś znajdę to ciekawi mnie jego historia, niekiedy można obalić mit o jakimś miejscu, lub się ciekawego dowiedzieć .

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
swój swego zrozumiał, michał pokaż nam na forum pocisk wykonany z blachy z 2ma pierścieniami wiodącymi do tego w kalibrze 7,62 :D
Chupacabra w śród amunicji :)
Napisano
Gwoli przypomnienia .
Forum służy wymianie informacji i doświadczeń.
Każdy ma prawo zadać pytanie lub udzielić odpowiedzi zgodnie z zasadami Regulaminu niezależnie od stopnia zaawansowania.
Na Forum obowiązują zasady wzajemnego szacunku i dobrego wychowania.
Napisano
Witam, kolegów pasjonatów, ostatnio chodząc po lesie znalazłem pogiętą blachę trochę przypominającą kształt pocisku na górze tej blachy jest przymocowany jakby czubek z ołowiu. Mój znajomy który o wiele dłużej(znalazł podobne lecz o wiele większe) zajmuje się historią praktyczną mówił że jest to pozostałość po pocisku wykonanego z cienkiej blachy z czubkiem ołowiowym, oraz z 1 lub 2 pierścieniami wiodącymi/ uszczelniającymi, wypełnionymi różnymi substancjami. I mam takie pytanie do kolegów poszukiwaczy czy były to pociski które były często używane jeżeli tak to przez jakie wojsko i jak przybliżeniu wyglądał. Zdjęcia wrzucę w weekend. Jak coś znajdę to ciekawi mnie jego historia, niekiedy można obalić mit o jakimś miejscu, lub się ciekawego dowiedzieć .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie