DOMILUD PL Napisano 16 Marzec 2014 Autor Napisano 16 Marzec 2014 Jak w temacie. Znalezione obok okopów.
honker Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Panowie nie przekonaliście mnie Domilud zmierz to dokładnie i daj fotkę drugiej strony może to coś pomoże pozd. marek
viator01 Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 Ale fotografii takiego elementu w wydaniu samochodowym też pewnie nie masz?Ile takich osłon w samochodach było ręcznie wykonywanych? Ten punkt w środku był po to, by pozycjonować cyrkiel do wyznaczenia koła. W środku ewidentnie otwory wycinane też ręcznie, a nie maszynowo.
bjar_1 Napisano 19 Marzec 2014 Napisano 19 Marzec 2014 Kunina, co tu debatować. Kuń łaził koło okopów i zgubił...
DOMILUD PL Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 łysy452 dzięki za stronę, ale z całym szacunkiem e wymiary" nie tylko nie są podobne, ale dwukrotnie odbiegają od blachy której foto zamieściłem. Blacha ma dokładnie 12,8cm średnicy, grubość 1,5mm, pięknie spatynowany mosiądz.Na zamieszczonej fotce przykład standardowej koniny dla odniesienia.
DOMILUD PL Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 i drugaZnalazłem kiedyś identyczną blachę, ale w skali 1/2 i tam nie było wątpliwości. Niestety gdzieś wcięło, bo bym fotkę zamieścił.
viator01 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Tylko ten mosiądz...Czy blacha do lampy samochodowej nie byłaby stalowa? Mosiądz może właśnie wskazywać na koninę.
Landszaft Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Tylko że blachy do notka miały z wewnętrznej strony mocowanie do szybki. A tu kicha , i jak zaznaczył viator01 były stalowe . Nikt nigdzie nie robił wkładek mosiężnych w notkach z uwagi na bardzo deficytowy i drogi stop który stosowano tam gdzie był niezbędny w urządzeniu. Co do wielkości 13 cm to ozdób końskich jest sporo i nie tylko przy głowie konia ( tam są niewielkie jak i napierśniki gdzie stosowano spore ozdoby. Tu zresztą widać na zdjęciu że to ręczna robota kaletnika a nie maszynowa seryjna produkcja wojskowa. No ale jak ktoś chce wierzyć że to wojskowe to można dorobić historie tylko po co ?.
lysy452 Napisano 17 Marzec 2014 Napisano 17 Marzec 2014 oczywiście ze to konina,i nie ma to nic wspólnego z lampą notek itp.Tym razem delmak twoje światełko świeci na czerwono ;-)
DOMILUD PL Napisano 19 Marzec 2014 Autor Napisano 19 Marzec 2014 Landszaft nikt nie chce wierzyć, że to notek i kompletnie mi na tym nie zależy - kolejny zdekompletowany militarny złomek do niczego mi nie jest potrzebny. Po prostu chcemy się dowiedzić co i jak i tyle. Zamiast powtarzać teksty typu końskich ozdób jest sporo" po prostu wrzuć fotkę tylko nie 5cm mikrusa.Może to i koński nie wiem cycek czy kutas" czy jak go tam zwał. Wymiar jest niespotykany i tyle. Nie wiem może od byka. Propozycja, jak ktoś nie potrafi odpowiedzieć wprost i konkretnie to lepiej już nie pisać nic.A notki były również aluminiowe pomimo deficytu również i tego metalu. Mosiężnych elementów w produkcji pojazdów też było trochę :)
honker Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 cześć Łysy 452 nie chcę się czepiać ale gdzie można koniowi przyczepić taki kawał blachy i po co? pozd.marek
ERWIN Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Podłużne otwory służyły do przeciągnięcia paska.
DOMILUD PL Napisano 18 Marzec 2014 Autor Napisano 18 Marzec 2014 cześć Łysy 452 nie chcę się czepiać ale gdzie można koniowi przyczepić taki kawał blachy i po co? pozd.marek"Nie chciałem się wcześniej odzywać ale kolega łysy452 napisał dokładnie to samo o czym ja myślałem. Ta blacha ma 13cm średnicy !!! Zatem to byłaby nie konina, a bardziej słonina :D
viator01 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 Jeśli to konina, to szybciej byłaby taka tarczka umieszczana np. na napierśniku. Ten punkt na środku występował przy elementach końskiej uprzęży, chociaż przyznam, że ja spotykałem do tej pory maksymalnej średnicy 10-12 cm. Może to duży koń był :)
DOMILUD PL Napisano 16 Marzec 2014 Autor Napisano 16 Marzec 2014 Jak w temacie. Znalezione obok okopów.
delmak Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 przesłona tylnej lampy w samochodach wojskowych - stosowana również obecnie
DOMILUD PL Napisano 16 Marzec 2014 Autor Napisano 16 Marzec 2014 a jednak, dzięki delmakPrzejrzałem sporo zdjęć i nie znalazłem, więc jednak przesłona
lysy452 Napisano 18 Marzec 2014 Napisano 18 Marzec 2014 http://www.rymarstwo-krakow.pl/materialy.htmlmam nadzieje ze teraz już się wszystko wyjaśni,wymiary podobne.
Pytanie
DOMILUD PL
Jak w temacie. Znalezione obok okopów.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.